Wszelkie przepisy na piwa domowe

Autor tematu
fo11rest
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Załączniki
Przepis na dobre lekkie piwo.

Postautor: fo11rest » niedziela, 2 wrz 2018, 11:19

W internecie ciężko znaleźć gotowy przepis a ja chcę się podzielić tym co po raz kolejny uwarzyłem i muszę przyznać że wyszło bardzo dobre piwko.

Składniki na 25L pojemnik:

Słód jęczmienny pilzneński śrutowany 5kg, chmiel marynka granulowany 25g(9,5%), chmiel lubelski 5g(3,5%), drożdże s-04 - 11g
Garnek do gotowania 30litrowy, pojemnik do filtracji z filtrem wykonanym z wężyka od spłuczki(nowego), przezroczysty wężyk do filtracji, łyżka do mieszania, termometr, balingometr, wiaderko do fermentacji 30l, spirala miedziana do studzenia, worek do filtracji.

Zacieranie:
Wlewam 17,5l wody z kranu i podgrzewam ją do 65stC i wsypuję ześrutowany słód do garnka. Po wymieszaniu powinno być 62st i utrzymuję tak 30minut pod przykryciem.
Po 30min. podnoszę temperaturę do 71st i znowu 30min utrzymuję tą temperaturę. Na koniec podgrzewam do 78st i trzymuję tak 10 minut.

Filtracja:
Przelewam wywar do pojemnika do filtracji i jak młóto się ułoży to kładę talerz na wierzch odkręcam kranik i powoli spuszczam brzeczkę. Jak w wężyku zacznie być przejrzyście to podstawiam wcześniej umyty garnek i spuszczam powoli brzeczkę. Teraz trzeba sprawdzić ile jest blg aby obliczyć do jakiego stopnia chcę wysładzać.

Wysładzanie:
Wcześniej przygotowaną wodę podgrzaną do 72st wlewam powoli na wcześniej ułożony talerz po parę litrów. Wodę wlewam aż do osiągnięcia od 4 do 2blg brzeczki(tej która leci z wężyka) Pomiar robi się wystudzoną brzeczką oczywiście (20st). Ja wysładzałem do 2blg aby uzyskać gotowy wywar 9BLG

Warzenie:
Od momentu zagotowania brzeczki gotuję ją godzinę. Na początku dodaję 25g chmielu marynka, a na 15 minut przed końcem chmiel lubelski 5g.

Studzenie:
Do studzenia używam rury miedzianej wygiętej w spiralę na głębokość garnka i jedna strona do kranu z zimną wodą a druga do spływu w brodziku. Studzi się błyskawicznie i jak mam 25st to kończę proces studzenia.

Filtracja:
Wlewam ostrożnie brzeczkę do worka filtracyjnego z grubej bawełny i filtruję cały gar wywaru do pojemnika fermentacyjnego. Następnie wlewam wcześniej przygotowane drożdże rozpuszczone w 100ml wody do wywaru i całość szczelnie zamykam i zatykam rurką fermentacyjną.

Fermentacja:
Po jednym tygodniu fermentacji jak już emocje opadły przelewam wywar znad osadu do pojemnika i zamykam na następne 7dni w fermentatorze.
Po tym czasie wlewam do butelek i do każdej butelki wsypuję odpowiednią ilość cukru i kapsluję.

Degustację można zacząć po 2-3 tygodniach, ale z doświadczenia wiem że lepiej poczekać około 3 miesięcy. Piwko wyszło rewelacyjne i ma około 5% alkoholu więc nie za słabe ani za mocne.

Pozdrawiam.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości