Aktualne ceny cukru
Regulamin forum
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
-
- Posty: 41
- Rejestracja: czwartek, 10 sie 2017, 18:42
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Aktualne ceny cukru
Ale jaki cukier? "Słodka łyżeczka"? Czy królewski? Bo o słodkiej łyżeczce słyszałem, że jest problem z dofermentowaniem do końca - ale to tyko słyszałem - nie używałem tego cukru nigdy do nastawu.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Aktualne ceny cukru
W Biedronce od dzisiaj oprócz Cukru Białego po 1,39 jest jeszcze Cukier Trzcinowy po 2,99 za 500g (oczywiście przy zakupie 3, chyba bez limitu).
Co do "Słodkiej Łyżeczki" również nie miałem żadnych problemów z nastawem. Swoją drogą przecież "Cukier Królewski" i "Słodka Łyżeczka" to ten sam cukier robiony przez Südzucker Polska.
Co do "Słodkiej Łyżeczki" również nie miałem żadnych problemów z nastawem. Swoją drogą przecież "Cukier Królewski" i "Słodka Łyżeczka" to ten sam cukier robiony przez Südzucker Polska.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Panowie i Panie, Biedronka- kg cukru 1.35 przy zakupie min 3 lub 6 opakowań ( w zależności od sklepu). Limit na paragon -12 szt. Ale panie na kasie nie robią problemu, sama mi dziś mówiła ze zrobi tak aby było dobrze i by promocja była. Tyle że ileś razy te 12 kg musi wbić w kase. I tyle samo razy trzeba zapłacić . Promocja chyba do 2.09 o ile się nie mylę czyli do jutra, wiec polecam.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Cukier zawsze drożeje w drugiej połowie roku. Z tego co pamiętam do końca drugiego kwartału cukrownie (przynajmniej te należące do Südzucker) dzielą się zyskiem ze sprzedaży cukru z plantatorami buraków. Im mniejszy zysk tym mniej muszą oddać.
Aktualne dość niskie ceny cukru to podobni też element walki cenowej między Südzucker a Krajową Spółką Cukrową. Jak Niemcy wykończą konkurencję to zatęsknimy za cukrem po 2 zł.
Aktualne dość niskie ceny cukru to podobni też element walki cenowej między Südzucker a Krajową Spółką Cukrową. Jak Niemcy wykończą konkurencję to zatęsknimy za cukrem po 2 zł.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Ale jak się dzielą? Że co najpierw kupują buraki a potem co to jeszcze coś im płacą? Jakoś mi to nie pasuje. Może ew. cena surowca być uzależniana od ceny cukru, ale też raczej cena surowca zależy od jego ilości i jakości jaka się pojawi na rynku. Zresztą cukrownie podpisują kontrakty z plantatorami buraka na konkretne ilości surowca o jego konkretnej jakości, jak plon jest powyżej kontraktu to nadwyżkę skupują zapewne w znacznie niższej cenie, jak się rolnik nie wywiąże i nie był ubezpieczony to też musi jakąś karę zapłacić.
Ostatnimi czasy cena cukru byłą napędzana przez tak zwane limity cukrowe, zresztą ostateczna cena cukru może nijak mieć do cen w cukrowniach, szczególnie jak ta jest napędzana przez jakieś regulacje typu limity cukrowe albo tak jak ostatnio, ktoś w mediach puścił plotkę że zabraknie cukru na rynku. Wtedy cena szybowała nawet do ponad 5 złociszy za kilogram, ale szczerzę wątpię żeby producent też tak cenę wywindował, a już z całą pewnością nie w takim stopniu.
Moim zdaniem tutaj jest wytłumaczenie obecnej niskiej ceny cukru, w pierwszym akapicie: https://www.topagrar.pl/articles/zarzad ... -20182019/ - ale tak cukier nie będzie już znacząco tańszy, bo szacując na oko koszt produkcji to coś koło 0,9-1zł za kilogram, a zarobić musi po drodze pośrednik i sprzedawca, no wielkie markety pewnie biorą prosto z cukrowni.
Bo kolega powyżej jedzie na starej demagogi Niemiecka firma chce wykończyć polską i stosuje dumpingowe ceny, ale czy ma na to jakieś dowody poza niską ceną cukru?
PS. w tekście jest mowa o tak zwanej płatności cukrowej, ale żeby nie było nieporozumień, te pieniądze pochodzą z unijnego budżetu, tak więc cukrownia nic do tego nie dokłada.
PS2. Cukier drożeje w połowie roku bo sprytni handlowcy zauważyli że jesienią zwiększa się na niego popyt.
Ostatnimi czasy cena cukru byłą napędzana przez tak zwane limity cukrowe, zresztą ostateczna cena cukru może nijak mieć do cen w cukrowniach, szczególnie jak ta jest napędzana przez jakieś regulacje typu limity cukrowe albo tak jak ostatnio, ktoś w mediach puścił plotkę że zabraknie cukru na rynku. Wtedy cena szybowała nawet do ponad 5 złociszy za kilogram, ale szczerzę wątpię żeby producent też tak cenę wywindował, a już z całą pewnością nie w takim stopniu.
Moim zdaniem tutaj jest wytłumaczenie obecnej niskiej ceny cukru, w pierwszym akapicie: https://www.topagrar.pl/articles/zarzad ... -20182019/ - ale tak cukier nie będzie już znacząco tańszy, bo szacując na oko koszt produkcji to coś koło 0,9-1zł za kilogram, a zarobić musi po drodze pośrednik i sprzedawca, no wielkie markety pewnie biorą prosto z cukrowni.
Bo kolega powyżej jedzie na starej demagogi Niemiecka firma chce wykończyć polską i stosuje dumpingowe ceny, ale czy ma na to jakieś dowody poza niską ceną cukru?
PS. w tekście jest mowa o tak zwanej płatności cukrowej, ale żeby nie było nieporozumień, te pieniądze pochodzą z unijnego budżetu, tak więc cukrownia nic do tego nie dokłada.
PS2. Cukier drożeje w połowie roku bo sprytni handlowcy zauważyli że jesienią zwiększa się na niego popyt.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Aktualne ceny cukru
" Oprócz ceny podstawowej plantator ma bowiem prawo do świadczeń dodatkowych z tytułu zysku ze sprzedaży cukru. Rolnicy mogą liczyć na dodatek tylko w sytuacji, jeśli będzie ona korzystna. "
Więcej na ten temat tutaj:
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articl ... -bez-kwot/
A co do cen poniżej kosztów produkcji macie tutaj:
http://wgospodarce.pl/informacje/52768- ... ynku-cukru
Więcej na ten temat tutaj:
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articl ... -bez-kwot/
A co do cen poniżej kosztów produkcji macie tutaj:
http://wgospodarce.pl/informacje/52768- ... ynku-cukru
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Tego pierwszego nie znałem, ale to drugie to wyborcze biadolenie polityków żeby pokazać jesteśmy wspaniali i walczymy dla was o wysokie ceny buraka. Idę o zakład że żadnego śledztwa nie będzie a jak będzie to nic nie wykaże. Natomiast udział w zyskach ze sprzedaży cukru... cóż pewnie nie ma wpływu na cenę cukru... bo sztuczne obniżanie ceny to takie trochę działanie nikomu nie przynosi zysku, bo albo cukrownia obniży ceny i zarobi mniej albo zarobi więcej i jakąś część tej nadwyżki wypłaci jako ten "udział".
zresztą nawet jest napisane jaj ten udział jest liczony:
zresztą nawet jest napisane jaj ten udział jest liczony:
Przy takich zasadach sztuczne zaniżanie cen cukru nikomu nie służy.– Niestety sytuacja, jaka występuje na rynku cukru, nie sprzyja plantatorom. Obecny rok gospodarczy rozpoczęliśmy cenami cukru poniżej 400 euro/t. ....
Tymczasem, przykładowo Krajowa Spółka Cukrowa wypłaci świadczenie dodatkowe w wysokości 50% różnicy pomiędzy średnią ważoną ceną cukru sprzedanego przez producenta a ceną 444 euro/t.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Ale to znaczy że mają mniejszy próg, nadal jak obniżają cenę cukru to nie mają z tego zysku. Chcąc osiągnąć większy zysk jak rozumiem mogą manipulować tym właśnie progiem, dla nich to bardziej opłacalne nić obniżanie ceny żeby nie wypłacić plantatorowi, bo to żaden zysk.
PS. a to biadolenie polityków, to nie trzeba do tego ABW i UOKiK bo wystarczy przejrzeć co tam fiskusowi zeznają, mała kontrola ze skarbówki i wszystko jasne.
PS. a to biadolenie polityków, to nie trzeba do tego ABW i UOKiK bo wystarczy przejrzeć co tam fiskusowi zeznają, mała kontrola ze skarbówki i wszystko jasne.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 21 lis 2009, 16:14
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Aktualne ceny cukru
Serwus, dzisiaj czeremchę przerabiałem, potrzebowałem 2 x 0,5 cukru, waga jednej torebki z Polski Cukier to 978 g mierzone na chińskiej i szwajcarskiej wadze, przy 50 sztukach to już dobre 0,6 l 96%
Jak żyć Panie ... jak żyć?
Powyższe informacyjnie piszę, więc hejt niepotrzebny
Jak żyć Panie ... jak żyć?
Powyższe informacyjnie piszę, więc hejt niepotrzebny
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 22 sty 2017, 23:22
- Krótko o sobie: Początkujący ;)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy