Czy można wylewać gorący dunder do kanalizacji w bloku?
-
Autor tematu - Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Siema, pytanie jak w temacie, mianowicie czy można bez obawy o bezpieczeństwo instalacji kanalizacyjnej w blokowiskach starych i nowych wylewać gorący dunder, zacier zbożowy itp. Myślę że piony kanalizacyjne wytrzymają temperaturę powyżej 90sC, a jak ma się to to tzw. harmonijki co łączy "mumina" z rurą kanalizacyjną, wytrzyma bez problemu zrzut 50l gorącej cieczy 2" zaworem... , z tego co wiem jest dość cienka Nie chciałbym zalać piętro niżej sąsiadów...? Od jakiegoś czasu opróżniam kocioł praktycznie od razu ponieważ ułatwia mi to czyszczenie po robocie, wystarczy spłukać wodą i jest ok. Natomiast jeżeli zostawię taki zacier zbożowy do wystygnięcia na min. dobę to w górnej części wszystko mi zasycha i mam 1h ślęczenia żeby to jakoś w miarę dokładne wyczyścić
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Opróżnianie kotła vs blokers
Ja bym się bardziej bał o mumina, by od gorąca nie trzasnął. Instalacja kanalizacyjna powinna wytrzymać. Każdy z nas ma pralkę i po praniu w 95'C woda wypuszczana jest do kanalizacji i nic się nie dzieje. Dla Twojego bezpieczeństwa i dobrego samopoczucia podczas zrzutu dundru możesz jednocześnie dodawać trochę zimnej wody. Obniży to temperaturę. Możesz wykorzystać wodę z chłodzenia kolumny przygotowaną wcześniej w wiaderku.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Czy można wylewać gorący dunder do kanalizacji w bloku?
Ja bym się bał puścić prosto w kanał...
Osobiście praktykuje wannę z zimną wodą - tzn. ostatnie 60-30minut gotowania woda z chłodzenia leci do wanny, po gotowaniu keg na drabinkę i wylewam do wanny w tę chłodną wodę. Wynikiem jest ciepła woda która bez niebezpieczeństwa leci w kanał
Osobiście praktykuje wannę z zimną wodą - tzn. ostatnie 60-30minut gotowania woda z chłodzenia leci do wanny, po gotowaniu keg na drabinkę i wylewam do wanny w tę chłodną wodę. Wynikiem jest ciepła woda która bez niebezpieczeństwa leci w kanał