Witam wszystkich.
Oto moja pierwsza wisniówka i jabłkówka zrobione tego samego dnia. W prawie takich samych proporcjach.
Około 6kg wiśni (wydrylowanych) \ 10kg jabłka także bez pestek
8 kg cukru - na każdy dymion
Drożdże Turbo Fruit od Spirit Ferm
Woda że studni do obj. 25l
I tak nastawy owocowe od dnia zalania do ich zlania stały ponad 5 tygodni - od czasu do czasu ktoś zaglądał czy nadal bąbelki są słyszalne.
I były przez 4 tygodnie.
Temperatura sprzyjała, ponieważ była niska, więc Drożdże spokojnie sobie pracowały, a na końcu wszystko ładnie się sklarowało grawitacyjne.
Zakładałem, że tak długie pozostawienie zepsuje mi nastawy, a tu odwrotnie co mnie bardzo ucieszyło.
I co by nie przedłużać
Początkowe blg - nie mam pojęcia bo podczas próby rozbiłem przyrząd, więc założyłem że musi być dobrze.
Ważne że na końcu było poniżej zera, a nastawy wyszły bardzo mocne - może okres "leżakowania" ma znaczenie.
Urobku przy wiśni to trochę ponad 7L o mocy 70% - jeszcze alkohol był w kotle, ale to już ani nie smak ani zapach, więc zakończyłem gotowanie przy 98,5*C
Urobku z jabłka wyszło o 2l mniej, ale bardziej intensywniejszy smak i zapach oraz moc bo 80% pięknie grzeje.
Dlaczego tak dużo mniej? ano dla tego że długo trzymane jabłka w płynie zamieniają się w gęstą papke której nawet pielucha tetrowa nie dała rady i tak na dnie dymiona było dobre 3 litry do wyrzucenia, a nie gotowania - lekcja na przyszłość.
Poniżej zdjęcia z ilością % i blg w nastawach końcowych tuż przed gotowaniem oraz rzeczywisty urobek, co by nie być goło słownym.
Zapach i smak w obu przypadkach rewelacyjny.
Następne w kolejce są już nastawy śliwkowe w tych samych proporcjach - już wystartowały i pięknie pracują.
A między czasie udało się zlać wino wiśniowo-porzeczkowe.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wisniówka i Jabłkówka
-
Autor tematu - Posty: 50
- Rejestracja: czwartek, 4 sty 2018, 05:09
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: RE: Re: Wisniówka i Jabłkówka
Czemu? Dlatego że nastaw jabłkowy był z jabłek z które dojrzałe są dopiero późną jesienią, a że się gałąź złamała to szkoda wyrzucać a i same w sobie wiele cukru nie miały.
Wiśnie też niezależny do najslodszych i stwierdziłem że co mi tam zobaczymy co się będzie działo.
A poza tym chciałem po eksperymentować, bo tak się najszybciej człowiek nauczy.
"Praktyka czyni mistrza "
Dziś z taką ilością cukru jutro kompletnie inne proporcje i tak np następne dwa nastawy mają różne ilości cukru - testuje też różne Drożdże co by dojść do najlepszych rezultatów.
Staram się nie trzymać schematów, ale zasad już tak - bo co to za ( jak dla większości) pasja jeśli nie można jej rozwijać i się nią bawić
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wiśnie też niezależny do najslodszych i stwierdziłem że co mi tam zobaczymy co się będzie działo.
A poza tym chciałem po eksperymentować, bo tak się najszybciej człowiek nauczy.
"Praktyka czyni mistrza "
Dziś z taką ilością cukru jutro kompletnie inne proporcje i tak np następne dwa nastawy mają różne ilości cukru - testuje też różne Drożdże co by dojść do najlepszych rezultatów.
Staram się nie trzymać schematów, ale zasad już tak - bo co to za ( jak dla większości) pasja jeśli nie można jej rozwijać i się nią bawić
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Autor tematu - Posty: 50
- Rejestracja: czwartek, 4 sty 2018, 05:09
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wisniówka i Jabłkówka
Wezmę uwagi do serca i po powrocie nastawienie tak jak piszecie, ciekaw jestem co mi wyjdzie, a tym bardziej z tej glukozy krystalicznej o której mowa.
A tak z ciekawości jakie wy ilości owoców /wody/ cukru stosujecie na balon np 30L.
Używacie pektoenzymu do zwiększenia ilości soku czy gotujecie/podgrzewacie owoce? A może zostawiacie co by same z siebie się "rozpuściły"?
Wasze ulubione Drożdże do owoców?
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
A tak z ciekawości jakie wy ilości owoców /wody/ cukru stosujecie na balon np 30L.
Używacie pektoenzymu do zwiększenia ilości soku czy gotujecie/podgrzewacie owoce? A może zostawiacie co by same z siebie się "rozpuściły"?
Wasze ulubione Drożdże do owoców?
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wisniówka i Jabłkówka
Napisz do mnie na pw, to wyślę ci tabelkę
czego i ile dla większosci owoców.
Każdy owoc ma inną ilość gram cukru w 100ml i dla każdego będą inne proporcje.
Do owocówek stosuje Aromatic wine complex-fermentują do 16vol
i nie wprowadzają żadnych dziwnych posmaków.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
czego i ile dla większosci owoców.
Każdy owoc ma inną ilość gram cukru w 100ml i dla każdego będą inne proporcje.
Do owocówek stosuje Aromatic wine complex-fermentują do 16vol
i nie wprowadzają żadnych dziwnych posmaków.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem