Mam nastawione 4 różne wina (moje pierwsze w życiu własne wina )
2 dwumiesięczne i 2 jednomiesięczne
nie mam miejsca na ustawienie 5 i 6 pojemnika a chcę (siłą rozpędu) zrobić z ciemnych i jasnych winogron
Doczytałam się że to za wcześnie na butelkowanie, że powinny po sklarowaniu stać w dużym pojemniku długo nawet rok.
Oczywiście nie wiem czy dostoją bo smak się zapowiada owszem, owszem
Te dwumiesięczne już chyba nie pracują
pytanie.
czy można je przelać 5 litrowe plastikowe butelki po wodzie, czy można je tak przetrzymywać bez szkody dla jakości i smaku?
ps. 8 "piątek" zmieszczę na półkach
W czym przechowywać wino
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: W czym przechowywać wino
Dziękuje za odpowiedzi
Dama ma za długą szyję i nie wchodzi na półkę.
a taki baniaczek po wodzie już tam stał z ogórkami.
Tylko muszę pochodzić po marketach i znaleźć gdzie były te bardzie pękate czyli niższe.
Kolejne pytanie
BLG ma 0 a chcę mieć półwytrawne.
Czy przed dosłodzeniem dodać stoper fermentacji? żeby drożdże nie odżyły i baniaczki nie strzelały
chociaż wolałabym jak najmniej chemii
więc może dosłodzić teraz i obserwować czy pójdzie na moc czy na słodkość?
Na winogrona jeszcze trochę trzeba poczekać
Dama ma za długą szyję i nie wchodzi na półkę.
a taki baniaczek po wodzie już tam stał z ogórkami.
Tylko muszę pochodzić po marketach i znaleźć gdzie były te bardzie pękate czyli niższe.
Kolejne pytanie
BLG ma 0 a chcę mieć półwytrawne.
Czy przed dosłodzeniem dodać stoper fermentacji? żeby drożdże nie odżyły i baniaczki nie strzelały
chociaż wolałabym jak najmniej chemii
więc może dosłodzić teraz i obserwować czy pójdzie na moc czy na słodkość?
Na winogrona jeszcze trochę trzeba poczekać