Witam. Planuje zrobić domowe wino z winogron. Przed tzw doprawianiem moszczu chciałbym sprawdzić poziom cukru mojego moszczu żeby wiedzieć ile powinienem dodać cukru do całości w przypadku gdyby owoce były za mało słodkie.
Problem polega na tym ze aby uzyskać moszcz, muszę wstępnie sfermentowac miazgę (nie posiadam praski do owoców). Czytałem ze aby dobrze wstępnie sfermentowac miazgę należy do niej już na starcie dodać matki drożdżowej i pektopolu a po około 3-4 dniach odcedzić owoce od moszczu.
Badanie cukromierzem po kilku dniach będzie już przekłamane, ze względu na to ze fermentacja ruszyła i jakieś tam cukry zostały przerobione i jakiś alkohol wytworzony.
Pytanie brzmi jak dobrze zmierZyc poziom cukru moich owoców przed całym procesem??
Wstępna fermentacja moszczu a pomiar cukru
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wstępna fermentacja moszczu a pomiar cukru
Cukromierz kolega posiada? Zlać mierzalną ilość rzadkiego soku z wstępnie "rozbełtanych" owoców, przed dodaniem drożdży oczywiście i zmierzyć....
Cukier max 1/10kg - cukier/owoc.
Cukier max 1/10kg - cukier/owoc.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 4
- Rejestracja: niedziela, 7 wrz 2014, 20:01
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz