Owocówka a kolumna aabratek

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
artiolo
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 21 lut 2014, 14:54

Post autor: artiolo »

Panowie problem tego typu, że robiłem cały czas tylko i wyłącznie typowe cukrówki, a że dziś przejeżdżając przez wieś zauważyłem iż ktoś oddaje śliwki ( oczywiście trzeba sobie je zerwać ) no więc pomyślałem że czemu nie zrobić owocówki, a pytanie do tego mam takie:
Posiadam sprzęt z głowicą aabratka, 30 cm miedzi i 180 cm nierdzewki w kolumnie i myślałem czy do destylacji nie usunąć całej kolumny oprócz katalizatora z miedzią żeby nie stracić smaku śliwek. Co polecacie na rozwiązanie tego problemu ? Wiadomo chciał bym uzyskać dobry nie śmierdzący drożdżami trunek ale też żeby troche zapachu i smaku zostało.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Owocówka a kolumna aabratek

Post autor: sargas »

Akurat jeżeli o śliwki chodzi to bym się o smród drożdży nie martwił nawet jeśli na dzikusa nie będziesz robił tylko dodasz szlachetne. Pilnuj lepiej żeby fermentacja dobrze przebiegła.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Owocówka a kolumna aabratek

Post autor: masterpaw2 »

@artiolo, katalizator z miedzią i na to głowica. Poczytaj też poniższy temat.
sposob-uzycia-kolumny-do-destylacji-pro ... t9301.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Owocówka a kolumna aabratek

Post autor: Kamal »

@sargas ja robiłem często śliwowicę i inne smakówki na dzikusach, i z fermentacją nie miałem problemu.
Sama stara węgierka została rozkrojona (pestka usunięta) i do wiadra 10L. Fermentacja trwała kilka dni, a uzysk 0,5L 50%.
Obrazek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Owocówka a kolumna aabratek

Post autor: sargas »

0,5L 50% z 10L węgierki bez dodawania cukru i wody ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”