Co dalej z tym nastawem?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52

Post autor: Rafal12336 »

Witam,
W sobote zrobiłem nastaw:
45kg śliw, 4 kg cukru, 8L wody, pektoenzym I paczka drożdży Turbo Fruit.
Nastaw pięknie pracował. Wczoraj wrzuciłem do niego 0,5 kg cukru, a dzisiaj 52 kg rozgniecionych śliw, 5 kg cukru rozpuszczonego w kilku litrach wody i pytanie co dalej z nim robić w sensie czy za kilka dni dodawać cukru itp?
Bo zamierzałem dać w sumie jakieś 15kg .
Ile można bezpiecznie przekroczyć próg 1kg-10kg owoców tak aby aromat był wyczuwalny przy gotowaniu razem z owocami?
Macie jakieś ogólne porady co robić, albo czego nie robić przy takich nastawach?
alembiki

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Co dalej z tym nastawem?

Post autor: Rafal12336 »

Nikt nic?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Co dalej z tym nastawem?

Post autor: kmarian »

Rafal12336 pisze:... Ile można bezpiecznie przekroczyć próg 1kg-10kg owoców tak aby aromat był wyczuwalny przy gotowaniu razem z owocami?
Macie jakieś ogólne porady co robić, albo czego nie robić przy takich nastawach?
Przy takim urodzaju śliw najlepiej nie dodawać cukru wcale. Według tej zasady już przekroczyłeś ilość cukru. sliwowica-2009-2016-t1117-1200.html#p186908.

Już nie dodawaj cukru. W śliwowicy, nie ilość się liczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”