Witam,
W sobote zrobiłem nastaw:
45kg śliw, 4 kg cukru, 8L wody, pektoenzym I paczka drożdży Turbo Fruit.
Nastaw pięknie pracował. Wczoraj wrzuciłem do niego 0,5 kg cukru, a dzisiaj 52 kg rozgniecionych śliw, 5 kg cukru rozpuszczonego w kilku litrach wody i pytanie co dalej z nim robić w sensie czy za kilka dni dodawać cukru itp?
Bo zamierzałem dać w sumie jakieś 15kg .
Ile można bezpiecznie przekroczyć próg 1kg-10kg owoców tak aby aromat był wyczuwalny przy gotowaniu razem z owocami?
Macie jakieś ogólne porady co robić, albo czego nie robić przy takich nastawach?
Co dalej z tym nastawem?
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Co dalej z tym nastawem?
Już nie dodawaj cukru. W śliwowicy, nie ilość się liczy.
Przy takim urodzaju śliw najlepiej nie dodawać cukru wcale. Według tej zasady już przekroczyłeś ilość cukru. sliwowica-2009-2016-t1117-1200.html#p186908.Rafal12336 pisze:... Ile można bezpiecznie przekroczyć próg 1kg-10kg owoców tak aby aromat był wyczuwalny przy gotowaniu razem z owocami?
Macie jakieś ogólne porady co robić, albo czego nie robić przy takich nastawach?
Już nie dodawaj cukru. W śliwowicy, nie ilość się liczy.