Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52

Post autor: Rafal12336 »

Będę miał dostęp do śliw z różnych źródeł, w różnych terminach- z każdego źródła po kilkadziesiąt kilogramów, a beczke mam na to jedną ponad 200 litrów.
Mogę np dać najpierw jedną porcję śliw wraz z drożdżami i cukrem, potem np za dwa dni do tego znowu dołożyć kilkadziesiąt kilo śliw i cukier i za jakiś czas znowu taka dawka?
Macie jakieś porady jak postępować w takim przypadku żeby to ładnie pracowało? :)
promocja

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Post autor: czytam »

Można. Ale jak masz dużo śliwek, to wraz z kolejnymi porcjami nie dodawaj cukru.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Post autor: Rafal12336 »

Dlaczego potem już bez cukru?
Teraz dałem 45 kilo śliw, do tego jakieś 8 litrów wody, pektoenzym i 4 kilo cukru.
W poniedziałek będę miał załóżmy jeszcze ze 100 kilo śliw i planowałem jeszcze dołożyć z 10-15 kilo cukru, oczywiście na raty.
Tylko teraz nie wiem czy dawać jeszcze wodę, czy już nic..?
Będę destylował z owocami.
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Post autor: radom1987 »

Jeśli będziesz dodawał cukru to wyjdzie Ci bimber śliwkowy a jak zrobisz z samych owoców to będziesz miał rasową śliwowicę.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Post autor: czytam »

Nie dawać już wody.
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Post autor: Będziniak »

Albo dodawaj idź na kompromis 1kg cukru, a lepiej glukozy na 10kg owoców. A jeszcze lepiej dolać czystego spirytusu po skończonej fermentacji.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Post autor: Rafal12336 »

No właśnie planuje dodać we wtorek kilkadziesiąt kg śliw już bez wody i drożdży (dałem paczkę Turbo Fruit), ale z kilkoma kilogramami cukru.
Następnie w środę też śliwy i cukier i w piątek tak samo. Akurat w takie dni mam czas zbierać śliwy, tylko czy mogę tak dodawać owoce do pracującego nastawu bez jakichś skutków ubocznych?
Czy dzikie drożdże na nawej dawce owoców ruszą po wrzuceniu do pracującego nastawu, czy może te są już tak namnożone że spokojnie sobie poradzą..?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Post autor: masterpaw2 »

Czy dzikie drożdże na nawej dawce owoców ruszą po wrzuceniu do pracującego nastawu, czy może te są już tak namnożone że spokojnie sobie poradzą..?
Rafi, nastaw jest już opanowany przez drożdże które dałeś wcześniej i dzikusy nie mają szans na przejęcie nastawu, także o to możesz być spokojny.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Post autor: Rafal12336 »

A więc, czy jest potrzeba dawać więcej drożdży, czy paczka 40g którą dałem wystarczy na jakieś 100-150kg?
Myślę zrobić około 100kg, a resztę w drugiej beczce, żeby nie robić takiego dużego nastawu
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy mogę dodawać śliwy do nastawu porcjami co kilka dni?

Post autor: masterpaw2 »

Nie ma takiej potrzeby, pracującym już drożdżom dostarczasz po prostu kolejną porcję pożywienia.
Nie powinny mieć żadnego problemu z przerobieniem go :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”