-
- Posty: 61
- Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Nie prościej po prostu ugryźć czy słodkie ?
-
- Posty: 1100
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
To są 2 różne smaki. Może się okazać, i często tak jest, że kwaśna śliwka ma więcej cukru niż słodka.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Witam wszystkich, 100kg sliwek nieprzerobionych. 70kg drożdżami do nastawów owocowych, 30kg bayanus. Zero wody i cukru.
Destylacja aabratek, wypełnienie jedno podparcie KO i 1litr sprężynek prezmatycznych miedzianych. Pierwsze parzenie jak leci do 30% bez podziału na frakcje. Aromat znikły. Drugie parzenie tez do 30%, 2,5-3l 80% wyszło. Tez kiepsko czuć aromat i smak. Trzeba rozcieńczyć to do 40% aby wyłonił sie aromat i smak ? Dodam ze obydwie destylacje zrobiłem na wypełnieniu z podparciem i miedzią. Co jest nie tak ? Surowiec kiepski ? Prosze o pomoc
Destylacja aabratek, wypełnienie jedno podparcie KO i 1litr sprężynek prezmatycznych miedzianych. Pierwsze parzenie jak leci do 30% bez podziału na frakcje. Aromat znikły. Drugie parzenie tez do 30%, 2,5-3l 80% wyszło. Tez kiepsko czuć aromat i smak. Trzeba rozcieńczyć to do 40% aby wyłonił sie aromat i smak ? Dodam ze obydwie destylacje zrobiłem na wypełnieniu z podparciem i miedzią. Co jest nie tak ? Surowiec kiepski ? Prosze o pomoc
-
- Posty: 2226
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Surowiec mógł zawinić, ale spróbuj na malej butelce (100ml lub 200ml) rozcieńczyć wodą, aromat powinien się uwypuklić.
K.
K.

-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
A czy ilość odebranego surowca jest ok ? Te 3l 80% to wg mnie kiepski wynik, ale fakt jestem przyzwyczajony do curkówki gdzie tam jest dużo lepiej ;D
-
- Posty: 1100
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Bodzio - pierwszą destylację trzeba robić do spodu. 0% wskazań alkoholomierza. Odebrałbyś dodatkowo mniej więcej drugie tyle destylatu. Aromatycznego, który w drugiej destylacji oddałby te aromaty. Co do ilości urobku: jeśli w I destylacji kończyłeś przy 30% to w nastawie, który wylałeś zostało (na oko, bo musiałbym znać chociaż przybliżoną temperaturę cieczy w kotle) 3-4% alkoholu. To bardzo dużo... Zakładając, że śliwki były średnio słodkie (13% cukrów), a fermentacja stanęła na 4-5 brix jak ma w zwyczaju powinno się uzyskać minimum 4 listy spirytusu netto, czyli ok. 6l 60% lub 5l 80%. Bez szarpania
Tylko trzeba zaakceptować fakt, że owoce/zboża to nie to samo co spirytus z cukrówki. I mieć na nie właściwą strategię.

-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Kurcze dużo rzeczy nie tak ,dzięki za odp, nie poddaje się, próbuje dalej
Z tym odbiorem do 0% to u mnie ciężko bo grzeje taboretem

-
- Posty: 1100
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
No niestety owoce/zboża mają swoje wymagania. Ja grzeję prądem, a i tak ten ostatni stopień w kegu do 100 to duże ćwiczenie cierpliwości. Ale coś za coś. Jak chcesz aromat wycisnąć do końca to trzeba. Wystarczy po skończonej destylacji powąchać to co zostaje. Ja dlatego wróciłem do odpędów, nawet przy półkowej. W maju miałem mało czereśni i skończyłem destylację na 98,5 jak zwykłem. I wylewałem z kotła tyle dobrego, że sam na siebie byłem wściekły. Jak jest więcej niż jedna partia to wiadomo - można powyciskać i dodawać do następnej. Ale przy jednym wsadzie szkoda aromatu. W weekend destylowałem na łysą i też robiłem odpędy. Na prostym aparacie, tyle tylko, że szybkie, bo na 6kW
A destylacja właściwa na 1400W. Oj, też trzeba cierpliwość ćwiczyć...

-
- Posty: 346
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Witam, warto robić śliwowicę z odmiany Amers?
-
- Posty: 4888
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Rób i się nie zastanawiaj. Jeśli to są Twoje to ze zerwaniem czekaj do ostatniego momentu. Zrób nastaw na samych śliwkach bez wody. Ewentualnie dodaj po 1kg cukru na każde 10kg owoców. Albo zamiast cukru - jak masz spiryt - to po skończonej fermentacji dodaj litr tegoż na każde 20kg owoców. Pomaceruj kilka dni i na rurki.
-
- Posty: 2359
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Właśnie nastawiłem 45kg mieszanki węgierek ze śliwkami podobnej wielkości ale bardziej wpadającymi w bordo (Nie wiem co to za odmiana). Dosypałem tylko 3,5 kg cukru, pektoenzym, zero wody. Śliwki wydrylowałem i zmiksowałem blenderem, żeby szybciej "wyciągnąć" sok. Dodałem turbo fruitów Spiritferm'u. Zobaczymy 

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Z Amers na pewno warto, ale to pytanie domyślam się, że na przyszłość, bo o tej porze roku, to jeszcze nie tego.
Już tego o tej porze roku to pewnie Herman, co w bordo trochę wpada i jeśli to ten Herman, to się tam Doody za bardzo nie spodziewaj. W tym roku powiedziałem sobie "dość!" i wiosną przeszczepię swojego "Göringa" na normalną śliwowicową śliwkę.
Już tego o tej porze roku to pewnie Herman, co w bordo trochę wpada i jeśli to ten Herman, to się tam Doody za bardzo nie spodziewaj. W tym roku powiedziałem sobie "dość!" i wiosną przeszczepię swojego "Göringa" na normalną śliwowicową śliwkę.

-
- Posty: 2359
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
-
- Posty: 1
- Rejestracja: środa, 15 sie 2018, 12:49
- Krótko o sobie: Zero kwasów, same zasady ...
- Ulubiony Alkohol: śliwowyca
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Witam. Nowy, w powitalni byłem ale nie będę pisał żadnych frazesów... Do rzeczy !
Nastaw z Renkloty Uleny 60% + Węgierka Stanley 10% + Cacanka Rana 30%. Zalane pektoenzymem, dwie beki po 80 litrów + po 5kg cukru . Raz dziennie przez dwa tygodnie mieszane rozdrabniaczem na SDS z młoto-wiertarką. Potem zatapiany kożuch. Po fermentacji odcedzone pestki ( nie drylowałem nic a nic) i czekanie na koniec zajęć z bulgotania. Przegrane na saksofonie Aabratek tylko z miedzią ( 30 cm ) na mocnym grzaniu z surowym cięciem przed- i pogonów. Jednokrotny koncert do mocy 58%. Bez zabawy w odzysk etanolu z pozostałości ; poszło w glebę. Grałem do mocy 38 % na papudze. Wyszło 17 litrów 58% czegoś o co sąsiedzi walczyli zgromadzeni w około posesji jak negatywni bohaterowie filmu : Word War Z . Aktualnie dochodzi 130 litrów nastawu z Ałyczy ; Prunus cerasifera . Nie filtruję przed koncertem jak za gęste to; starym bałkańskim zwyczajem , dolewam wody do kega. Grzanie powolne , aby ruszyła konwekcja w środku kega a potem na maxa ile palnik da radę. Potem gdy zacznie kapać, delikatnie tak aby tylko smyczki w tle było słychać i odbiór się zgadzał .
Teraz czekajoo późne Węgierki , beka 200 L do połowy pełna już ( zdziczałe węgierki od sąsiada z białkiem , Stanley , resztki Cacanki ) ; z tego będzie też śliwka w płynie ( z pekto ale bez cukru ) . Jabłka na calvados nabierają poezji , wąchając je już układam partytury do jesiennej symfonii. Intro z rozdrabniacza do gałęzi , mocne wejście kotłów po Ałyczy , środek w wykonaniu filharmonii Drożdżeńskiej ; jako solista wystąpi młoto-wiertarka ,końcówka spokojna , jedna piszczałka i kap , kap , kap... Coś jak https://www.youtube.com/watch?v=-3HvgVGyY4k
Nastaw z Renkloty Uleny 60% + Węgierka Stanley 10% + Cacanka Rana 30%. Zalane pektoenzymem, dwie beki po 80 litrów + po 5kg cukru . Raz dziennie przez dwa tygodnie mieszane rozdrabniaczem na SDS z młoto-wiertarką. Potem zatapiany kożuch. Po fermentacji odcedzone pestki ( nie drylowałem nic a nic) i czekanie na koniec zajęć z bulgotania. Przegrane na saksofonie Aabratek tylko z miedzią ( 30 cm ) na mocnym grzaniu z surowym cięciem przed- i pogonów. Jednokrotny koncert do mocy 58%. Bez zabawy w odzysk etanolu z pozostałości ; poszło w glebę. Grałem do mocy 38 % na papudze. Wyszło 17 litrów 58% czegoś o co sąsiedzi walczyli zgromadzeni w około posesji jak negatywni bohaterowie filmu : Word War Z . Aktualnie dochodzi 130 litrów nastawu z Ałyczy ; Prunus cerasifera . Nie filtruję przed koncertem jak za gęste to; starym bałkańskim zwyczajem , dolewam wody do kega. Grzanie powolne , aby ruszyła konwekcja w środku kega a potem na maxa ile palnik da radę. Potem gdy zacznie kapać, delikatnie tak aby tylko smyczki w tle było słychać i odbiór się zgadzał .
Teraz czekajoo późne Węgierki , beka 200 L do połowy pełna już ( zdziczałe węgierki od sąsiada z białkiem , Stanley , resztki Cacanki ) ; z tego będzie też śliwka w płynie ( z pekto ale bez cukru ) . Jabłka na calvados nabierają poezji , wąchając je już układam partytury do jesiennej symfonii. Intro z rozdrabniacza do gałęzi , mocne wejście kotłów po Ałyczy , środek w wykonaniu filharmonii Drożdżeńskiej ; jako solista wystąpi młoto-wiertarka ,końcówka spokojna , jedna piszczałka i kap , kap , kap... Coś jak https://www.youtube.com/watch?v=-3HvgVGyY4k
Czy deszcz czy śnieg czy słota ,
w pionie usług bimbrowych potrzebna fachowa robota.
Cóż począć gdy trunki w Polmosach , zrobione z kiepskiego surowca.
Tam Dobry Bóg już robił co mógł , teraz trzeba zawołać fachowca.
w pionie usług bimbrowych potrzebna fachowa robota.
Cóż począć gdy trunki w Polmosach , zrobione z kiepskiego surowca.
Tam Dobry Bóg już robił co mógł , teraz trzeba zawołać fachowca.
-
- Posty: 233
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
I tak trzymaj alles OK.
szczegolnie popieram alycze to jest to.
szczegolnie popieram alycze to jest to.
Re: Śliwowica 2009 - 2018
A ja śliwowicę i calvados robie na
Aromatic Wine Compleks i fermentuje
przez min 2 mies.
Robiłem szybką fermentacje na spiritferm'ach fruit, ale porównując późniejszy destylat wydaje mi sie bardziej aromatyczny ten fermentowany sposobem jak wino.
Zresztą np. oryginalny calvados fermentowany jest aż 6mies zanim trafi do kotła! więc coś w tym musi być...
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Aromatic Wine Compleks i fermentuje
przez min 2 mies.
Robiłem szybką fermentacje na spiritferm'ach fruit, ale porównując późniejszy destylat wydaje mi sie bardziej aromatyczny ten fermentowany sposobem jak wino.
Zresztą np. oryginalny calvados fermentowany jest aż 6mies zanim trafi do kotła! więc coś w tym musi być...
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 231
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Hahaha zastanawiam się jak to robią?
karczt pisze:Zresztą np. oryginalny calvados fermentowany jest aż 6mies zanim trafi do kotła!
Hahaha zastanawiam się jak to robią?
-
- Posty: 226
- Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
- Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
- Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Panowie czy na PS Cu z wypełnieniem i refluksem wystarczy przedestylować raz czy trzeba od razu planować dwa razy?
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 4 paź 2014, 08:30
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Można raz ale nie wyjdzie Ci taki fajny destylat jak po dwukrotnym przepuszczeniu destylatu bez refluksu. Ja za drugim razem trzymam się w widelkach 85-93 wszystko przed i po to odpad na spirytus.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Potwierdzam, lepszy jakosciowo destylat
wyjdzie po dwukrotnej lub trzykrotnej destylacji bez przystawki
niz jednokrotnej z refluksem
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
wyjdzie po dwukrotnej lub trzykrotnej destylacji bez przystawki
niz jednokrotnej z refluksem
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości