Witam,
Panowie, prośba o szybką pomoc.
Sporządziłem Brewkit Coopers IPA, zgodnie z instrukcją. Po 20 godzinach zero fermentacji.
Zrobiłem nowe drożdże Mangrove Jack's M4I (tylko takie miałem pod ręką, a niestety dziś bez handlu. Jakoś dziwnie te drożdze nie chciały się rozrobić - opadały na dno. Po godzinie w szklance ruszyła piana w szklance. Dodałem do wiadra i czekałem. Po 4 godzinach wszystko opadło na dół - wytworzył się centymetrowe błoto - nadal zero fermentacji.
Na wiadrze temp. 22 stopnie.
Jak dalej ratować do piwo?
-
-
-
Autor tematu - Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 10 lip 2018, 15:34
- Załączniki
-
- Posty: 326
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
- Załączniki
Re: Brew A - Coopers IPA
Może już przefermentowalo? Sprawdzałeś blg?
-
Autor tematu - Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 10 lip 2018, 15:34
- Załączniki
Re: Brew A - Coopers IPA
Sprawdzałem, BLG 11.
Po zadanych nowych drożdżach dziś rano, po 18-00 odpaliła rakieta, zaczyna pierdzieć
Po zadanych nowych drożdżach dziś rano, po 18-00 odpaliła rakieta, zaczyna pierdzieć

-
- Posty: 296
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Załączniki
Re: Brew A - Coopers IPA
Może za ciepła była brzeczka ? Jak ruszyło to nie zaglądaj tam do czasu ustania fermentacji, piwo łatwo zakazić 

-
- Posty: 14
- Rejestracja: sobota, 14 lip 2018, 23:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Brew A - Coopers IPA
Obstawiam, że brzeczka była za ciepła. Nastepnym razem sprawdzaj temperaturę
nie może mieć wiecej niż 30*C.

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości