-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: środa, 18 lut 2015, 22:32
- Załączniki
gorzki posmak destylatu
Witam, jestem nowozalogowanym i początkującym bywalcem tej stronki i jej forum. Moje pytanko
o gorzki posmak i jak ewentualnie go podrasowac czy wykluczyć. Posmak dotyczy efektu końcowego już po rozcienczeniu do około 45 procent. Od początku używam sprzętu kolumna destylacyjna DE-170 automat, zacier cukrowy: alcotec turbo 24 /na 7 kg białego cukru, klaruje turboclar alcotec 24, troche to przeciągam, zamiast 24 do 36/48 godz,wychodzi nawet 97,5 procentowy bez smrodków itp. Do naleweczek jest rewelka, ale gdy chce zrobić wodkę to wychodzi gorzka i piekąca nawet gdy postoi tydzień-dwa. Może za duzo tych
wszystkich 24 H i coś za coś? Dodam ze idzie przez filtr węglowy (co ile wymiana węgla?). Wodę biore z marketu najtańszą niegazowaną. Dzięki za uwagę i pozdrawiam.
o gorzki posmak i jak ewentualnie go podrasowac czy wykluczyć. Posmak dotyczy efektu końcowego już po rozcienczeniu do około 45 procent. Od początku używam sprzętu kolumna destylacyjna DE-170 automat, zacier cukrowy: alcotec turbo 24 /na 7 kg białego cukru, klaruje turboclar alcotec 24, troche to przeciągam, zamiast 24 do 36/48 godz,wychodzi nawet 97,5 procentowy bez smrodków itp. Do naleweczek jest rewelka, ale gdy chce zrobić wodkę to wychodzi gorzka i piekąca nawet gdy postoi tydzień-dwa. Może za duzo tych
wszystkich 24 H i coś za coś? Dodam ze idzie przez filtr węglowy (co ile wymiana węgla?). Wodę biore z marketu najtańszą niegazowaną. Dzięki za uwagę i pozdrawiam.
-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 10:45
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Przedgon odbierasz?
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: środa, 18 lut 2015, 22:32
- Załączniki
Re: gorzki posmak
maszynka sama innym kanalikiem go odprowadza, z 50 litrow zacieru wywala około 250 ml przedgonu.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Opisz kolego jak prowadzisz proces destylacji.
Zbyt ogólnikowo opisujesz to co się dzieje.
Jeśli wychodzi ci 97,5% to szacun
Zbyt ogólnikowo opisujesz to co się dzieje.
Jeśli wychodzi ci 97,5% to szacun
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Z tego co wyczytałem, to przez filtr węglowy przepuszcza się już rozrobiony i schłodzony wyrób. A ty pewnie masz filtr podpięty bezpośrednio do odbioru i filtrujesz spirytus? Jeżeli tak to omiń filtr przy odbiorze rozrób i wtedy spróbuj wyrobu. Może twoje 97 wypłukuje coś z węgla i dlatego czuć goryczkę.
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
- Załączniki
-
- Posty: 1906
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Niestety ale chyba nie szacun a brak umiejętności posługiwania się alkoholomierzem lub kiepski alkoholomierz
.
silvio2007 pisze:Jeśli wychodzi ci 97,5% to szacun
Niestety ale chyba nie szacun a brak umiejętności posługiwania się alkoholomierzem lub kiepski alkoholomierz

-
- Posty: 159
- Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Autor nie pierwszy o goryczce na kolumnie cezarego pisze, więc to pewnie kwestia tego sterowania,. Odbiera za mało/ za dużo którejś frakcji.
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Niekoniecznie. Na niektórych maszynkach wychodzi gorzki i piekący destylat i jestem pewny, że to nie wina źle ciętych frakcji. Sam nie wiem od czego. Może to wina wody do nastawu? Może jakiś składnik wody to powoduje?
Dostawałem próbki takich destylatów i nie umiałem pomóc.
Przepuszczenie przez węgiel jeszcze zwiększało problem.
Dostawałem próbki takich destylatów i nie umiałem pomóc.
Przepuszczenie przez węgiel jeszcze zwiększało problem.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Czyli automat nie jest do końca gwarancją jakości wyrobu końcowego.?
-
- Posty: 714
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Załączniki
Re: gorzki posmak
U mnie też występował gorzki posmak, moim zdaniem to wina drożdży, których używasz. Ja również pracowałem na alcotecu i odstawiłem je właśnie z tego powodu że destylat po rozcieńczeniu był gorzki i ostry w smaku. Na Moskviczach już jest ok.
-
- Posty: 4848
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Oczywiście. Automat jest dla leniwych. I mało wymagających.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Mój kolega stosuje drożdże alcotec i bimberek wychodzi super. Ja nadal podejrzewam ten węgiel, bo aparatu nie ma się chyba co czepiać. A i sprawdź wężyki, bo ja też kupiłem sylikonowe a koło sylikonów to one nie leżały. Po dwóch destylacjach pokryły się jakby białym osadem od środka, ale już mam dobre z kroplówek .
-
- Posty: 2354
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Nie wiem z czego są, ale sprawują się lepiej niż te co miałem sylikonowe, bo nadal są przeźroczyste. A jeżeli dostajesz przez nie w żyłę, to raczej są bardzo sterylne.
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Twoje sylikonowe jednak silikonowe nie były. I na silikonowe właśnie zmień jak najszybciej Twoje obecne od kroplówek. W szpitalach drinków nimi nie podają, a PCV z którego są zrobione nie jest przeznaczone do kontaktu z wysokoprocentowym alkoholem.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 1906
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Podejrzewam, że jest paru wytwórców takich wężyków. Krótkie odcinki stosowałem w okresie kiedy używałem igieł zamiast zaworka precyzyjnego. Część robiła się po jakimś czasie mleczna i twardniała. Może trafiłeś na dobre. Ja jednak odżałowałem
5zł i przy okazji innych zakupów wymieniłem na silikon.
ustianowski pisze:Nie wiem z czego są, ale sprawują się lepiej niż te co miałem sylikonowe, bo nadal są przeźroczyste.
Podejrzewam, że jest paru wytwórców takich wężyków. Krótkie odcinki stosowałem w okresie kiedy używałem igieł zamiast zaworka precyzyjnego. Część robiła się po jakimś czasie mleczna i twardniała. Może trafiłeś na dobre. Ja jednak odżałowałem

-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 10:45
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Węgiel nic nie wnosi, po prostu gdy oczyści niektóre frakcje to inne smaki wychodzą na pierwszy plan. Ciekaw jestem co węgiel może dodać do destylatu? Ach, no tak...Przecież węgiel to tak złożona substancja że do destylatu może oddać...węgiel.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Załączniki
Re: gorzki posmak
Część wężyków silikonowych na rynku to wężyki silikonowo-igielitowe (te o grubszej ściance), robią się białe po dłuższym czasie kontaktu z mocnym alkoholem. Mają niższą temperaturę pracy od silikonowych (do 120*C zamiast ~200*C), ale są odporniejsze mechanicznie, nie przerywają się, no i nie warto pracować z nimi przy alkoholu mocniejszym niż 20-40%, szczególnie na gorąco. Są nieodporne na początkową część przedgonu oraz na pogon - twardnieją i bieleją, właśnie z powodu dodatku igielitu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 43
- Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
Re: gorzki posmak destylatu
Witajcie, ostatnio u mnie też wystąpił efekt gorzkiego posmaku destylatu po rozcieńczeniu. Otóż destylowałem nastaw który zatrzymał się na ok 4-5 blg (12kg cukru/40l wody)
, trochę mi się spieszyło więc nastaw w skali 7/10 sklarowany. Sprzęt jaki posiadam to aabratek+olm wypełnienie sprężynki pryzmatyczne (stabilizacja 45min,przedgon ok 200 ml/ odbiór OLM ok 25ml/min) . Urobek rozcieńczony do ok 55% bezwonny, delikatny w przełyku tylko ten gorzki posmak który jest wg mnie nieakceptowalny... Przeprowadziłem już kilka procesów(wg intrukcji producenta) i destylat wychodził bardzo dobry, tylko teraz mam problem z posmakiem gorzkości. Z początku myślałem że to wina wody więc zrobiłem próbę na innej i dalej to samo. Próbki leżą ok 3 tyg i brak poprawy aby ten posmak malał. Pewnie pozostaje tylko węgiel aktywny ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem i dlaczego tak się dzieje. Pozdrawiam
, trochę mi się spieszyło więc nastaw w skali 7/10 sklarowany. Sprzęt jaki posiadam to aabratek+olm wypełnienie sprężynki pryzmatyczne (stabilizacja 45min,przedgon ok 200 ml/ odbiór OLM ok 25ml/min) . Urobek rozcieńczony do ok 55% bezwonny, delikatny w przełyku tylko ten gorzki posmak który jest wg mnie nieakceptowalny... Przeprowadziłem już kilka procesów(wg intrukcji producenta) i destylat wychodził bardzo dobry, tylko teraz mam problem z posmakiem gorzkości. Z początku myślałem że to wina wody więc zrobiłem próbę na innej i dalej to samo. Próbki leżą ok 3 tyg i brak poprawy aby ten posmak malał. Pewnie pozostaje tylko węgiel aktywny ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem i dlaczego tak się dzieje. Pozdrawiam
Wróć do „Oczyszczanie destylatu”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości