Moi drodzy jestem totalnym amatorem. Planuję zakupić swój pierwszy sprzęt. Powiem szczerze, że też zależy mi na tym aby nie zainwestować sporo pieniążków bo tak... groszem nie śmierdzę...

Planowałem kupić coś takiego... ze strony destylatory miedziane. Podstawa to szybkowar 15l (zał 1) cena po dodaniu różnych dodatków takie jak sprężynki itp to z tego co pamiętam około 600zł. Niestety jak się okazało w tej chwili nie można zamówić takiego zestawu ponieważ w sklepie nie maja szybkowarów. Możliwość zamówienia to około połowa września... i przyznam szczerze, że wtedy to ja już dawno muszę mieć ten sprzęt bo już nie będzie mnie w kraju..
Zastanawiam się nad kupnem tego droższego na kegu 30l którego cena wynosi po dodaniu sprężynek, zaworów, grzałki itp około 1200/1300 (zał2)
I tu moje pytanie... do Was doświadczonych psotników... czy warto czekać do połowy września i spróbować zamówić ten na szybkowarze.. czy może jednak dołożyć i kupić ten z zał2. Czy w wyrobie końcowym jest widoczna różnica między zał1 a zał2??
Czy może w tej cenie polecacie w ogóle jakiś inny sprzęt?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam i spokojnego weekendu