Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Adaszcz31 » piątek, 3 sie 2018, 23:09

No i machina ruszyła. Pierwszy nastaw.
Dodajecie wody do nastawu? Mi wyszło takie gęste, że nie mam jak zmierzyć blg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 sie 2018, 06:56 przez Adaszcz31, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Adaszcz31 » niedziela, 5 sie 2018, 22:17

Czy to możliwe, żeby od piątku wieczorem blg spadło z 22 do 12? Czy raczej źle mierzyłem na początku?

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 6 sie 2018, 01:40

Jak najbardziej możliwe, odpowiednie warunki, drożdżaki potrafią wynagrodzić błyskawiczną, efektywną pracą.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Adaszcz31 » poniedziałek, 6 sie 2018, 06:55

Warunki mają idealne, w piwnicy 23C niemniej szczerze się zdziwiłem, że po 2 dniach jak się nachyliłem nad beczką to mnie przytkało. Myślałem, że bayanusy są wolniejsze.
Teraz się zastanawiam czy już odławiać pestki :)


Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Bodzios13likes » poniedziałek, 6 sie 2018, 09:00

Hej u mnie też machina ruszyła, nie zapominaj o mieszaniu, pestki same na dno opadną. Ja wody i cukru nie dodaje, pierwszy nastaw tak zrobiłem i coś poszło nie tak.

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Adaszcz31 » poniedziałek, 6 sie 2018, 11:21

Bodzios13likes pisze:Hej u mnie też machina ruszyła, nie zapominaj o mieszaniu, pestki same na dno opadną. Ja wody i cukru nie dodaje, pierwszy nastaw tak zrobiłem i coś poszło nie tak.

Dzięki. Pestki już na dnie. Pierwszy nastaw więc mieszam i wącham po kilka razy dziennie. :klaszcze:

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1315
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: defacto » poniedziałek, 6 sie 2018, 11:29

Czy odmiana śliwki- Lepotica, jest dobrym "materiałem" do naszego hobby?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Pretender » poniedziałek, 6 sie 2018, 11:55

Rób, nie marudź . Jeszcze powiedz, że masz je za darmo

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Adaszcz31 » poniedziałek, 6 sie 2018, 12:00

defacto pisze:Czy odmiana śliwki- Lepotica, jest dobrym "materiałem" do naszego hobby?

Ja też się zastanawiałem i po radach kolegów się zdecydowałem. Jak na razie pracuje i pachnie super. Zobaczymy jak wyjdzie po gotowaniu. Na pewno się pochwalę. We wrześniu planuje nastaw na węgierce polskiej.

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1315
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: defacto » poniedziałek, 6 sie 2018, 13:57

Pretender pisze:Rób, nie marudź. Jeszcze powiedz, że masz je za darmo

:D
Aż tak dobrze nie jest.
Zakupiłem, bo dobrej cenie była. Więc ostatnie 25kg umyłem, wydrylowałem, zmiksowałem, dodałem odpowiednią ilość gorącej wody a po wystudzeniu 4kg cukru i pektoenzym. Nazajutrz wycisnąłem z pulpy sok i tak powstał nastaw o stężeniu cukru 20blg.
Uwodniłem G995 i po 4h wszystko ładnie ruszyło.
Rewelacji nie będzie. Dodatkowo przeszkadzał mi nieco aromat powideł, który średnio jakoś przypadł mi do gustu- stąd pytanie czy nadają się do naszego hobby.
Natomiast same powidła- pychotka.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 6 sie 2018, 14:06

Nie sugeruj się żadnymi zapachami czy aromatami, bo one nie mają żadnego znaczenia. Poza nowym doświadczeniem, które może okazać się przydatne przy ocenie następnych nastawów.
Po prostu zrób regularny nastaw i spokojnie go oddestyluj. Ten rok jest dobry dla owoców. W moim rejonie mają mało soku ale są bardzo ekstraktywne.
I z poczuciem winy muszę przyznać, że w tym roku wszystkie dostępne mi owoce są przeznaczone na wina, który to napój jest u mnie na pierwszym miejscu.

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Adaszcz31 » poniedziałek, 6 sie 2018, 15:35

Ja poleciałem bez drylowania.

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Adaszcz31 » poniedziałek, 6 sie 2018, 22:11

Ale numer. Blg 0. Na prawie 60kg owoców dałem 6kg cukru. Przerobione w 3 dni a ja zakładałem 3 tygodnie

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1315
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: defacto » wtorek, 7 sie 2018, 05:55

:shock:
Wiedziałem, że bayanusy to żarłoczne stworzenia, jakby nigdy cukru nie widziały.
Ale żeby aż tak?
Ładnie :ok:
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


acurlydrug
300
Posty: 314
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: acurlydrug » wtorek, 7 sie 2018, 07:34

U mnie na fermiolach po 3 tygodniach widać, że się powoli klaruje. Odmiana nie wiem jaka, nie pytałam - ciemne, ale dość małe.
Defacto, jaka u Ciebie dobra cena była? Ja brałam po 1,90/kg.

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1315
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: defacto » wtorek, 7 sie 2018, 11:40

Witam.
Brałem po 1,80zł/kg.
Jestem po "obchodzie" stoisk i straganów. Ceny spadają, jest spory wybór, a to cieszy.
Pokazała się już węgierka, ale do pełnej dojrzałości potrzebuje jeszcze z 10 dni dobrej pogody. Pozdro
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

radom1987
30
Posty: 32
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: radom1987 » wtorek, 7 sie 2018, 20:01

Ludzie pilna sprawa. Mam możliwość dostania za darmo śliwek węgierek (podobno) tylko, że robaki mieszkają podobno w nich. I teraz pytanie. Czy z robakami brać śliwy i ładować do beczki czy szukać czegoś zdrowego??

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6379
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: radius » wtorek, 7 sie 2018, 20:39

Brać :ok: Robaczki ani nie zjedzą, ani nie wypiją za dużo :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: kmarian » wtorek, 7 sie 2018, 20:48

radom1987 pisze:... Czy z robakami brać śliwy i ładować do beczki czy szukać czegoś zdrowego??
Kolego szanowny, jak tam mieszka robaczek to na pewno to jest zdrowe. A jak radius napisał - co taki robaczek Ci wypije tego nastawu?
Patrz tylko, żebyś zgniłków nie nastawiał. :twisted:


kwik44
1100
Posty: 1100
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: kwik44 » wtorek, 7 sie 2018, 21:37

Tylko pamiętaj: nie pij takiej śliwowicy z robaczkiem w piątek! :mrgreen:


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości