Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Cześć wszystkim,
Forum czytam od tygodnia, ale jako człowiek dociekliwy muszę dopytać o kilka szczegółów nim wezmę się za pierwszy nastaw cukrowy
Kupiłem 2 pojemniki fermentacyjne 33l, 2 paczki drożdży Spiritferm Moskva Style i do tego Klarowin. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu drożdży każą rozpuścić 6-8kg cukru, choć czytałem komentarze, że drożdże są w stanie przerobić nawet i 9kg cukru i teraz pytanka
1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg. Czy rozpuszczać całość na start, czy lepiej rozpuścić 6kg i po 24h dosypać pozostałe 1-2kg i wymieszać?
2. Na drożdżach piszą, żeby zostawić otwartą przykrywkę, ale obawiam się trochę zapachów. Czy jeśli mam pojemnik z rurką fermentacyjną to zdąży ona odprowadzać gazy przy zamkniętym pojemniku ?
3. Nabyłem samoprzylepny termometr ciekłokrystaliczny (nalepiłem na fermentator). Korzystał ktoś? Mam obiekcję na ile taki termometr wskazuje temperaturę nastawu, a na ile otoczenia. Trochę się boje, by nie uparować drożdży biorąc pod uwagę 30-sto stopniowe upały na najbliższe dni
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź na moje pewnie mocno ułomne pytania. Podobno kto pyta nie błądzi
Forum czytam od tygodnia, ale jako człowiek dociekliwy muszę dopytać o kilka szczegółów nim wezmę się za pierwszy nastaw cukrowy
Kupiłem 2 pojemniki fermentacyjne 33l, 2 paczki drożdży Spiritferm Moskva Style i do tego Klarowin. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu drożdży każą rozpuścić 6-8kg cukru, choć czytałem komentarze, że drożdże są w stanie przerobić nawet i 9kg cukru i teraz pytanka
1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg. Czy rozpuszczać całość na start, czy lepiej rozpuścić 6kg i po 24h dosypać pozostałe 1-2kg i wymieszać?
2. Na drożdżach piszą, żeby zostawić otwartą przykrywkę, ale obawiam się trochę zapachów. Czy jeśli mam pojemnik z rurką fermentacyjną to zdąży ona odprowadzać gazy przy zamkniętym pojemniku ?
3. Nabyłem samoprzylepny termometr ciekłokrystaliczny (nalepiłem na fermentator). Korzystał ktoś? Mam obiekcję na ile taki termometr wskazuje temperaturę nastawu, a na ile otoczenia. Trochę się boje, by nie uparować drożdży biorąc pod uwagę 30-sto stopniowe upały na najbliższe dni
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź na moje pewnie mocno ułomne pytania. Podobno kto pyta nie błądzi
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Siema, te drożdże przerobią nawet 12 kg cukru tylko potrzebują ok 14 dni, a co do pytań:
Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ad 2 może zdążyć, a może nie zdazyc, zależy jaka temp otoczenia i jak szybko idzie fermentacja, zamiast rurki wsadz wężyk a drugi jego koniec do butelki pod powierzchnię wody i spisz spokojnie
Ad 3 jak juz kupiłeś to sprawdź i napisz tu czy jest wiarygodny, natomiast dla pewności sprawdzaj temp zanurzeniowym lub elektronicznym.
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta powodzenia
Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ad 2 może zdążyć, a może nie zdazyc, zależy jaka temp otoczenia i jak szybko idzie fermentacja, zamiast rurki wsadz wężyk a drugi jego koniec do butelki pod powierzchnię wody i spisz spokojnie
Ad 3 jak juz kupiłeś to sprawdź i napisz tu czy jest wiarygodny, natomiast dla pewności sprawdzaj temp zanurzeniowym lub elektronicznym.
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta powodzenia
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blgfreek pisze: Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta powodzenia
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Oj przepraszam faktycznie napisałem pierdołe i to nie małą. Popitoliły się mi cyferki na telefonie . Oczywiście tam miało być 24 blg jak kolega wyżej zauważył. Dzięki za sprostowanie a ja za karę dziś niczym się nie uraczę.masterpaw2 pisze:Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blgfreek pisze: Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta powodzenia
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?
Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xD
Hmm 1Blg = 10 g cukru na 1 kg roztworumasterpaw2 pisze:Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blgfreek pisze: Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta powodzenia
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?
Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xD
Re: RE: Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Jak to wyglada?
Jaki ten termometr używasz?dzozef pisze:Ad 3. Ja używam taki termometr przyklejany i jestem z niego bardzo zadowolony. Dobrze widać wskazania i nie trzeba grzebać w nastawie dzięki czemu ryzyko zakażenia jest mniejsze. Polecam !!!
Jak to wyglada?
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Gdybyś napisał 8kg cukru rozpuszczone w gorącej wodzie i dopelnione do 25l, to by zmieniło postać rzeczy.
Aaa, i jeszcze jedno co mi się w oczy rzuciło, tylko żeby nie było żem upierdliwy od kiedy masę wyrażamy w litrach?
Także kolego, staraj się czytać i pisać ze zrozumieniem, z całego serducha życzę powodzenia
Wszystko by się zgadzało......., pisanie też należałoby doliczyćplol098 pisze:Hmm 1Blg = 10 g cukru na 1 kg roztworumasterpaw2 pisze:Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blgfreek pisze: Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta powodzenia
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?
Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xD
Jakbyś to zinterpretował......? 8kg i 25l?plol098 pisze: 1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg.
Gdybyś napisał 8kg cukru rozpuszczone w gorącej wodzie i dopelnione do 25l, to by zmieniło postać rzeczy.
Aaa, i jeszcze jedno co mi się w oczy rzuciło, tylko żeby nie było żem upierdliwy od kiedy masę wyrażamy w litrach?
Także kolego, staraj się czytać i pisać ze zrozumieniem, z całego serducha życzę powodzenia
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Tu były wypisane bzdury przeze mnie więc skasowałem treść....
Ostatnio zmieniony piątek, 3 sie 2018, 13:52 przez Mafiej, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Co do masy każdy wie, że 1l wody to blisko 1kg
Wracając zakładając, że 1kg rozpuszczonego cukru w wodzie zwiększa objętość roztworu o 0.6l wychodzi mi, że rozpuszczony cukier zajmie 4,8l, a czystego H2O będzie 20,2l. Co do Blg to już zgłupiałem, co post w temacie to inny wynik.
Najzwyczajniej rozpuszczę te 8kg cukru w tych w tych ~20l żeby mieć roztwór 25l. Może po 1-2 dniach fermentacji dosypie jeszcze 1kg.
Jeśli to głupota to poprawcie mnie proszę. W ogóle rozpuszczać te 8kg na start, czy lepiej 6kg i dodać na drugi dzień pozostałe 2kg?
Jak żyć ?
Fakt sam wprowadziłem Was w błąd z tymi litramimasterpaw2 pisze:Wszystko by się zgadzało......., pisanie też należałoby doliczyćplol098 pisze:Hmm 1Blg = 10 g cukru na 1 kg roztworumasterpaw2 pisze: Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?
Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xDJakbyś to zinterpretował......? 8kg i 25l?plol098 pisze: 1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg.
Gdybyś napisał 8kg cukru rozpuszczone w gorącej wodzie i dopelnione do 25l, to by zmieniło postać rzeczy.
Aaa, i jeszcze jedno co mi się w oczy rzuciło, tylko żeby nie było żem upierdliwy od kiedy masę wyrażamy w litrach?
Także kolego, staraj się czytać i pisać ze zrozumieniem, z całego serducha życzę powodzenia
Co do masy każdy wie, że 1l wody to blisko 1kg
Wracając zakładając, że 1kg rozpuszczonego cukru w wodzie zwiększa objętość roztworu o 0.6l wychodzi mi, że rozpuszczony cukier zajmie 4,8l, a czystego H2O będzie 20,2l. Co do Blg to już zgłupiałem, co post w temacie to inny wynik.
Najzwyczajniej rozpuszczę te 8kg cukru w tych w tych ~20l żeby mieć roztwór 25l. Może po 1-2 dniach fermentacji dosypie jeszcze 1kg.
Jeśli to głupota to poprawcie mnie proszę. W ogóle rozpuszczać te 8kg na start, czy lepiej 6kg i dodać na drugi dzień pozostałe 2kg?
Jak żyć ?
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Poprzednik ma rację. 32Blg w 1 litrze nastawu uzyskujemy rozpuszczając około 370g cukru w 0,78l wody.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 sie 2018, 13:00 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Zatem:
masa roztworu = woda 25 litrów(kg) + cukier 8 kg = 33 kg
masa sacharozy = 8 kg
balling = 8 / 33 x 100 = 24,24 Blg
objętość nastawu 29,8l
Balling to miara mówiąca o zawartości cukru (sacharozy) w g/100g roztworu. Nie gramach na litr.Mafiej pisze:@masterpaw2 znowu źle? Sprostuj mnie proszę bo nie rozumiem już sam jak się to liczy.
Dla mnie to wygląda tak:
32 blg to 320 g cukru w litrze x 25 = 8000 g - 8 kg
Dobrze rozumuje?
Zatem:
masa roztworu = woda 25 litrów(kg) + cukier 8 kg = 33 kg
masa sacharozy = 8 kg
balling = 8 / 33 x 100 = 24,24 Blg
objętość nastawu 29,8l
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Dzięki za pomoc, dziś robię nastaw. Sporo dodatkowych informacji dotyczących moich drożdży znalazłem jeszcze w tym wątku: drozdze-spiritferm-moskva-style-t6746.html
Mam jeszcze pytanie o klarowanie. Prawdopodobnie nastaw będzie musiał poczekać 1-2 tygodnie aż go oporządzę, więc z tego co czytałem to ważny krok. Będę korzystać z Klaru SpiritFerm 24h. W zasadzie jedyna niejasna kwestia dla mnie to zlewanie nastawu. Z tego co czytam na forum i w internecie niektórzy dodają Klar bezpośrednio po fermentacji po wcześniejszym odgazowaniu nastawu, inni po fermentacji najpierw zlewają nastaw z nad osadu i dopiero potem odgazowują i klarują. Może najlepiej zlać przed i po klarowaniu ?
Mam jeszcze pytanie o klarowanie. Prawdopodobnie nastaw będzie musiał poczekać 1-2 tygodnie aż go oporządzę, więc z tego co czytałem to ważny krok. Będę korzystać z Klaru SpiritFerm 24h. W zasadzie jedyna niejasna kwestia dla mnie to zlewanie nastawu. Z tego co czytam na forum i w internecie niektórzy dodają Klar bezpośrednio po fermentacji po wcześniejszym odgazowaniu nastawu, inni po fermentacji najpierw zlewają nastaw z nad osadu i dopiero potem odgazowują i klarują. Może najlepiej zlać przed i po klarowaniu ?
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
Widać, że masz zamiar robić cukrówkę. Tak więc po zakończeniu pracy drożdży lewaruj - zlej nastaw znad osadu z padniętych drożdży. Dodaj klar i po sklarowaniu nastawu wlej go do kotła i gotuj. To lepsza opcja niż klarowanie cukrówki nielewarowanej.
Gdybyś robił nastaw z glukozy, lewarowanie jest zbędne.
Gdybyś robił nastaw z glukozy, lewarowanie jest zbędne.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych
W poniedziałek wieczorem rozpuściłem cukier. Cukromierz Biowin wskazywał na start 25Blg w temp 30stopni.
Przez noc nastaw się wychłodził do 26 stopni, więc wtorek rano dodałem drożdże. Temperatura podskoczyła do 28-29 stopni i na tym poziomie ją utrzymywałem.
Po dobie wskazanie cukromierza spadło już do 12Blg.
Dziś mam 2-3 Blg , a nastaw zwolnił, choć słychać że dalej pracuje.
Wiem, że wysoka temperatura sprzyja drożdżom, ale zgodnie z instrukcją z 8kg cukru drożdże powinny pracować ~5dni, a ja już jutro pewnie będę mieć wskazanie na minusie to normalne ?
Może mam źle wyskalowany cukromierz bo zgodnie z obliczeniami powinienem mieć na start 28,4Blg ?
Przez noc nastaw się wychłodził do 26 stopni, więc wtorek rano dodałem drożdże. Temperatura podskoczyła do 28-29 stopni i na tym poziomie ją utrzymywałem.
Po dobie wskazanie cukromierza spadło już do 12Blg.
Dziś mam 2-3 Blg , a nastaw zwolnił, choć słychać że dalej pracuje.
Wiem, że wysoka temperatura sprzyja drożdżom, ale zgodnie z instrukcją z 8kg cukru drożdże powinny pracować ~5dni, a ja już jutro pewnie będę mieć wskazanie na minusie to normalne ?
Może mam źle wyskalowany cukromierz bo zgodnie z obliczeniami powinienem mieć na start 28,4Blg ?