Kocioł-kwasówka czy miedź?

Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.

Autor tematu
Franciszek2001
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 1 sie 2018, 20:01

Post autor: Franciszek2001 »

Chce kupić still pot z kolumną miedzianą. I tu wątpliwości nie mam. Pytanie jaki kocioł wybrać? Przekonują mnie zalety miedzianego, ale obawiam się wchodzenia w reakcję z zacierali o kwaśnym odczynie. Nastawiam sie na robienie winiakôw, podgrzewanie grzałką elektryczną. Co radzicie?
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Kocioł-kwasówka czy miedź?

Post autor: radius »

Jeśli masz zamiar destylować nastawy na winiaki/koniaki/brandy, to kocioł nierdzewny a aparat miedziany :ok:
Szkoda dodatkowo wydawać kupę kasy na miedziany zbiornik. No i utrzymanie w czystości będzie łatwiejsze.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły”