Coobra 8 - warto stosować? Czy można dawać ich pół porcji?
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: coobra 8
No to wynik jak najbardziej do przyjęcia Na czym psociłeś? Z takim woltażem to pewnie jakaś kolumienka
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: wtorek, 4 sie 2009, 21:36
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: coobra 8
Dokładnie tak jak mówisz kolumienka 120cm. Jest w mojej galerii. Z tym że myślę właśnie iż to ciut przy mało przynajmniej o tak troszkę.Tylko jeszcze dodam iż w instrukcji jest że 8kg cukru na 21 l wody może tu jest pies pogrzebany ?
Ostatnio zmieniony sobota, 24 paź 2009, 10:47 przez morszczuk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: coobra 8
A ja Kolego Zygmuncie myślę, że gdzieś spieprzyły 2 kilo cukru...
Zasada obliczania jest prosta: tyle, ile kilogramów cukru - tyle litrów krzepkiej (50%) gorzałki otrzymać powinniśmy. Taki wynik jest wzorowym rezultatem.
Ale w Twoim przypadku Kolego Morszczuku, licząc wódeczkę 45%, wychodzi że otrzymałeś jej 6 litrów, więc masz manko...
Zasada obliczania jest prosta: tyle, ile kilogramów cukru - tyle litrów krzepkiej (50%) gorzałki otrzymać powinniśmy. Taki wynik jest wzorowym rezultatem.
Ale w Twoim przypadku Kolego Morszczuku, licząc wódeczkę 45%, wychodzi że otrzymałeś jej 6 litrów, więc masz manko...
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: coobra 8
1kg cukru daje teoretycznie 0,5l 100% etanolu. 8kg daje tego spirolu 4l. 4l 100% to 4,4l 90%- tylko zważ Kucyku na kilka rzeczy- po pierwsze- obcinamy pogon i przedgon, który też zawiera etanol.
Po drugie- sacharoza "sacharozie" nierówna i czasem nie ma takiej wydajności. Tutaj zawsze wspominam cukier Diamant, z którym nigdy nie wychodzi psota taka, jaką założyłem (czego nie obserwuje przy Królewskim lub Łyżeczce)...
Po trzecie grzyby- czasem się tak trafi, że nie chcą zjeść wszystkiego, albo za krótko je trzymamy i cały cukier nie zdąży być przeżarty.
Po czwarte- część nastawu gubimy z osadem, którego przecież do kotła nie wlewamy- a tam tez jest jakiś alkohol.
Dlatego uważam, że brakujące pół litra mogło się gdzieś zapodziać...
Po drugie- sacharoza "sacharozie" nierówna i czasem nie ma takiej wydajności. Tutaj zawsze wspominam cukier Diamant, z którym nigdy nie wychodzi psota taka, jaką założyłem (czego nie obserwuje przy Królewskim lub Łyżeczce)...
Po trzecie grzyby- czasem się tak trafi, że nie chcą zjeść wszystkiego, albo za krótko je trzymamy i cały cukier nie zdąży być przeżarty.
Po czwarte- część nastawu gubimy z osadem, którego przecież do kotła nie wlewamy- a tam tez jest jakiś alkohol.
Dlatego uważam, że brakujące pół litra mogło się gdzieś zapodziać...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: coobra 8
Witam mam pytanie do morszczuk-a.
Jak jest z tymi drożdżami jeśli chodzi o zapach. Czy jest tak samo jak w przypadku zwykłych drożdży piekarniczych? Używałeś jakiś innych drożdży z tej serii np. coobra 24, cobra 7 itp.
Polecasz je czy nie za bardzo?????
Jak jest z tymi drożdżami jeśli chodzi o zapach. Czy jest tak samo jak w przypadku zwykłych drożdży piekarniczych? Używałeś jakiś innych drożdży z tej serii np. coobra 24, cobra 7 itp.
Polecasz je czy nie za bardzo?????
Ostatnio zmieniony środa, 10 mar 2010, 22:01 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja i duże litery!
Powód: Interpunkcja i duże litery!
-
- Posty: 1843
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: coobra 8
Witam wszystkich,
Używałem 2x Cobra 8 i za każdym razem wyszła mi kicha, tzn. za pierwszym razem dałem całą paczkę drożdży i 8 kg cukru a za drugim razem dałem 6 kg cukru (chociaż sprzedawca zapewniał że nawet można dzielić na pół). W obydwu przypadkach drożdże nie poradziły sobie i nie przerobiły całego cukru (nastaw był po prostu słodki). Destylat tak śmierdział amoniakiem, że tylko wylać albo powtórnie psocić. Wybrałem oczywiście to drugie.
Reasumując, omijajcie je z daleka chyba, że ja trafiłem na trefną partię.
Używałem 2x Cobra 8 i za każdym razem wyszła mi kicha, tzn. za pierwszym razem dałem całą paczkę drożdży i 8 kg cukru a za drugim razem dałem 6 kg cukru (chociaż sprzedawca zapewniał że nawet można dzielić na pół). W obydwu przypadkach drożdże nie poradziły sobie i nie przerobiły całego cukru (nastaw był po prostu słodki). Destylat tak śmierdział amoniakiem, że tylko wylać albo powtórnie psocić. Wybrałem oczywiście to drugie.
Reasumując, omijajcie je z daleka chyba, że ja trafiłem na trefną partię.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1843
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Coobra 8 - warto stosować? Czy można dawać ich pół porcji?
Tak, drugie przepuszczenie przez rury zlikwidowało ten amoniak w całości. W zasadzie to i tak trzeba psocić dwa lub nawet trzy razy ale w tym przypadku wydajność spada bo nie otrzymujemy takiej ilości jaką powinno się otrzymać.
Nastaw miał takie same warunki jak przy innych drożdżakach.A tak na marginesie czy pomogła Ci w zwalczeniu tego amoniaku powtórna destylacja?
Tak, drugie przepuszczenie przez rury zlikwidowało ten amoniak w całości. W zasadzie to i tak trzeba psocić dwa lub nawet trzy razy ale w tym przypadku wydajność spada bo nie otrzymujemy takiej ilości jaką powinno się otrzymać.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html