Początkujący Bimbrownik
Witam wszystkich jestem początkującym bimbrownikiem i właśnie niedawno zrobiłem swój pierwszy nastaw jabłkowy. I mam takie pierwsze Pytanie. Czy dodać Pektoenzym do nastawu?? Bo widziałem w sklepie i w skrócie przeczytałem że można uzyskać lepszy smak i zapach. Czy ten Pektoenzym działa tylko w produkcji Wina?
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Początkujący Bimbrownik
Enzym pektolityczny rozbija pektyny, które są cukrami złożonymi (niedostępne dla drożdży) do dwucukrów dostępnych dla drożdży. Tak więc dodawanie pektoenzymu zwiększa wydajność owoców, niezależnie czy będzie to wino czy też inny nastaw.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 10:49
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy