Pierwsze wino owocowe

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz

Post autor: baca111 »

Zakupiłem mały balon 5 litrowy, co by dużo na zmarnowanie nie poszło jak bym coś zepsuł :). Wino zamierzam zrobić z mieszanki owocowej: mirabelki- malina-czarna porzeczka.
Jakie proporcje zastosować na 5 litrowy balon? Myślałem nad 2,5kg owoców +0,8l wody , tylko nie wiem ile cukru dodać.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: eldier »

Kup 10-15l wiaderko z przykrywką w Castoramie czy innym markecie budowlanym za parę zł. Tylko patrz żeby miały atest do spożywki - w casto są takie białe przy kasach. Jak jesteś biedakiem to pochodź po piekarniach i zapytaj czy Ci nie oddadzą, często mają jakieś po dżemach czy innych mąkach do wyrzucenia.

Malina porzeczka może być ciekawe :) Śliwkę do tego zestawu sobie daruj. Jak koniecznie chcesz tak małą ilość chociaż nie polecam, bo szkoda Ci później będzie wypić - serio mówię. Takie testowe nastawy to można sobie robić jak już w piwniczce mamy coś dobrego, ale jak chcesz.
Proponuję 3kg porzeczek i 3kg malin umyć, przebrać, wybrać tylko zdrowe i dojrzałe owoce, pognieść, wrzucić do tego wiadra, zalać litrem wrzątku, dodać pektopolu/pektoenzymu, jak przestygnie dodać drożdże. Jeżeli aktywne to nie ma problemu bo czas ich przygotowania to 20-30min. Jeżeli w płynie lub z suszu to musisz przygotować 3-4dni wcześniej.
Po 5-7 dnia płyn wycisnąć, dodać wody i cukru wg zakładanego %. Im mocniejsze i słodsze tym mniej wody, a więcej cukru. Średnio na każdy litr soku dać 1,5-2l syropu cukrowego.
Z tego powinny wyjść Ci dwa takie baloniki. Dopóki fermentacja trwa w najlepsze możesz ją prowadzić w wiaderku. Na cichą musisz przelać do balonu. To mniej więcej tyle :)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: ramzol »

Drożdże mają tolerancje na alkohol. W zależności od rodzaju/szczepu nadają się do win białych itd. Planując wino zakładasz z góry ile bedzie objętościowo towaru, ile bedzie miało % czy bedzie słodkie czy wytrawne kwaśne czy b.. Jeden wie co jeszcze. Cukier dzielisz na 2-3 partię. Dobrze jest posiadać cukromierz i zmierzyć zawartość cukru w soku na samym poczatku. Resztę plus minus wyliczasz z prostego wzoru.
Objętość x 17 x % wynik to ilość potrzebnego cukru. 5l x 17 x 14%=1190kg cukru. Jeden kilogram cukru po rozpuszczeniu to 0,6l płynu.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: manowar »

Jak eldier pisał - mirabelkę odpuść.
Malinę odpuść - droga, szybko pleśnieje więc kupić musisz naprawdę dobrej jakości, Cieślak pisze o niej, że nadaje się na wina ciężkie i jako materiał kiperski - a do tego czarna porzeczka ją przykryje.
Pierwsze wino powinno być łatwe klasyczne - wiśnia, czarna porzeczka (czerwone), jabłka (białe).
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: baca111 »

Dzięki Panowie za wszystkie porady. Postanowiłem, że użyje tylko owoców, które rosną u mnie na działce :). Przepuściłem przez sokowirówkę jabłka i wyszło mi 3 l soku (sok nie filtrowałem tylko przelałem razem z osadem), odlałem ok 0,5l soku, w którym rozpuściłem 250 gram cukru. Do balona dodałem jeszcze 0,5 l rozgniecionych malin i porzeczek oraz dodałem trochę pożywki. Razem w balonie jest ok 3,5 litra wszystkiego. Kupiłem drożdże i zrobiłem wg instrukcji tzn: wsypałem je do 200ml wody z 3 łyżkami cukru i szczypta pożywki i odstawiłem na 2 dni. Będzie Panowie coś z tego? Czy od razu wylać do kanału? :)

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: eldier »

eldier pisze:Jeżeli w płynie lub z suszu to musisz przygotować 3-4dni wcześniej.
:hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Chcesz, żeby Ci to wszystko spleśniało albo skisło? Leć po piro i dodaj 0,5g do tego.

Tak jak pisałem wcześniej nie ma sensu robić wina w tak małym balonie, możesz do niego zlać po burzliwej fermentacji pod korek.

A więc przy okazji kup większy balon albo wiadro. Porzeczki są tanie jak barszcz, wiśnie zresztą też, a więc zrób chociaż 6l tego wina żebyś miał co zlać bo tej butli...

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: baca111 »

Dzikusy nie zaczną w takim nastawie pracować?
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: ramzol »

Mają takie same szansę jak pleśń i inne paskudztwa.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: baca111 »

Dobra Panowie kupilem wiadro do kiszenia 30l. Dobrze myślę, że jak użyje okolo5,5litra soku jabłkowego do burzliwej fermentacji w wiaderku to potem po zlaniu wypełni mi ten 5l gąsiorek pod korek?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: wawaldek11 »

baca111 pisze: gąsiorek pod korek?

Ale Ci się rymło :ok:
Pozdrawiam,
Waldek

mattz90
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 11 mar 2018, 01:35
Krótko o sobie: Młody i bardzo ambitny
Ulubiony Alkohol: Każdy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: USA, NJ, Princeton
Podziękował: 8 razy
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: mattz90 »

Z dzikusami może być różnie, może wyjść super naturalne winko, może również szybko zapleśnieć i stracisz owoce. W moim przypadku było 50/50 co nie zmienia faktu że jestem przeciwnikiem piro ;)

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: baca111 »

1.Sok wlany do balona 27 lipca,
2. 29 dodałem drożdże i fermentacja ruszyła. Na 3,5 litra soku ( jabłko,porzeczka,malina, aronia) dodałem 250 g syropu cukrowego.
3. 2 sierpnia dodałem kolejna porcje cukru-200g rozpuszczonego w 150 ml soku malinowego
4. 6 sierpnia planuje dolać 0,5 soku z aronii z rozpuszczonym cukrem ( 250g -ostatnia dawka).
Jak winko przestanie bulgać to wtedy zlać i przefiltrować przy zlewaniu ?
Na chwilę obecna winko bulga co 4-6 sekund i wygląda tak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwsze wino owocowe

Post autor: baca111 »

Dziś 1 raz zlałem wino i odcedziłem przez gazę resztki owoców. Wino mocne i wytrawne ( dziwne bo dałem ok 1kg cukru na 3,5 soku). Wlałem z powrotem do damy 5 litrowej, dosłodziłem i sobie dalej bąbelkuje co 30-40 sekund.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”