Dodawanie miazgi do fermentujacego wina.

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Piotr91
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 17:12

Post autor: Piotr91 »

Cześć,

Własnie popełniłem nastaw z ok 6kg porzeczki. Dodałem cukier, drożdże i pożywkę. Nie zdążyłem jednak kupić agrestu. Zastanawiam się czy mógłbym jutro dokupić ok 3-4kg agrestu i dodać do nastawu (wraz z adekwatna ilością syropu cukrowego). Chciałbym zasięgnać rady u kogoś bardziej doświadczonego. Czy to dobry pomysł? Czy dodanie nowej miazgi nie zaburzy pracy drożdży? I jeżeli jest to możliwe - czy dodanie owoców w ciągu 24 godzin od rozpoczęcia fermentacji to dobry moment? Czy może poczekać kilka dni i dodać nowe owoce wraz z drugą partia syropu cukrowego?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Dodawanie miazgi do fermentujacego wina.

Post autor: masterpaw2 »

Dodawaj śmiało owoce, z cukrem poczekaj
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”