Czym różnią się i jakie polecacie drożdże do samej czarnej porzeczki,
mogę zakupić:
VR5, PDM, LS2, 7013
MD nie wchodzi w grę, owoce mam już w piwnicy, zresztą nigdy jeszcze nie robiłem,
a szkoda by mi było porzeczek jak by coś nie wyszło.
Wg tabeli kwasowość porzeczki to ok. 30g/l
powinienem to zbić do 8-9g, a nie chce dodać tyle wody,
co zrobić? Ile i jak dodać węglanu wapnia?
Jak to zmierzyć jak nie mam kwasomierza? Można paskami do badania Ph?
Jakie powinno być ph nastawu do wina półsłodkiego a jakie do półwytrawnego?
Co się stanie jak zrobię nastaw z samego soku z czarnych porzeczek?
Jakie drożdze do porzeczek czarnych, co z kwasowością
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Jakie drożdze do porzeczek, co z kwasowoscia
pH nastawu ma oscylować w granicach 3,2 - 3,8
Poczytaj proszę o kwasowości, bo masz w tym temacie drobne zaległości - KLIK.
PS - Nie znam się na tych drożdżach co wymieniłeś. Użyłbym tych, które producent poleca do win czerwonych.
Technika odkwaszania moszczu/wina porzeczkowego jest opisana tutaj - KLIK.mgmako pisze: Wg tabeli kwasowość porzeczki to ok. 30g/l
powinienem to zbić do 8-9g, a nie chce dodać tyle wody,
co zrobić? Ile i jak dodać węglanu wapnia?
Można.mgmako pisze: Jak to zmierzyć jak nie mam kwasomierza? Można paskami do badania Ph?
Takie samo jak do nastawu dla wina słodkiego lub wytrawnego.mgmako pisze: Jakie powinno być ph nastawu do wina półsłodkiego a jakie do półwytrawnego?
pH nastawu ma oscylować w granicach 3,2 - 3,8
Poczytaj proszę o kwasowości, bo masz w tym temacie drobne zaległości - KLIK.
PS - Nie znam się na tych drożdżach co wymieniłeś. Użyłbym tych, które producent poleca do win czerwonych.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jakie drożdze do porzeczek, co z kwasowoscia
Kwasowość to nie to samo co odczyn. Miernik ph może się przydać, ponieważ drożdże mają granice ph w której są w stanie przeżyć. Jednak, żeby zmierzyć kwasowość potrzebujesz kwasomierza np takiego http://www.browin.pl/biowin/wino-piwo-d ... nie-sokach ewentualnie jak się znasz na chemii to sam coś takiego ogarniesz
Ja w tym roku użyłem VR5, bo planuje długie dojrzewanie czarnej porzeczki, a one zapobiegają wypadaniu barwnika - taki osad przylepiony do ścianek butelki.
PDM bym sobie darował, bo o ile czarna porzeczka wychodzi spoko mocna i słodka to jednak wg mnie te drożdże są zbyt mocne.
O odkwaszaniu inblue dał dobry artykuł, ewentualnie można nachlapać wody i dodać rodzynek, żeby wino nie wyszło puste.
Ja w tym roku użyłem VR5, bo planuje długie dojrzewanie czarnej porzeczki, a one zapobiegają wypadaniu barwnika - taki osad przylepiony do ścianek butelki.
PDM bym sobie darował, bo o ile czarna porzeczka wychodzi spoko mocna i słodka to jednak wg mnie te drożdże są zbyt mocne.
O odkwaszaniu inblue dał dobry artykuł, ewentualnie można nachlapać wody i dodać rodzynek, żeby wino nie wyszło puste.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jakie drożdze do porzeczek czarnych, co z kwasowością
Zależy czy jednak postanowiłeś odkwaszać, ale wydaje mi się że i tak będzie wymagało jeszcze delikatnego rozcieńczenia.
16l miazgi czy moszczu skoro mówisz o odciskaniu?
Jeżeli miazgi to odciśniesz, zmierzysz kwasowość i dodasz tyle wody, aby otrzymać wino o założonej kwasowości. I tyle cukru żeby miało założony %.
16l miazgi czy moszczu skoro mówisz o odciskaniu?
Jeżeli miazgi to odciśniesz, zmierzysz kwasowość i dodasz tyle wody, aby otrzymać wino o założonej kwasowości. I tyle cukru żeby miało założony %.