Sześć tygodni to szmat czasu.

Oczywiście jeżeli posiadasz sprzęt by gotować wraz z pulpą i dostęp do dobrych tanich jabłek

Calvados sprawdzi się na pewno świetnie. Choć może być drożej niż zwykle, ale smacznie. Nawet dwa razy nie trzeba gotować.
Robiłem tak więc wiem co piszę "mówię"

Zapomniałem tylko ile wyszło trunku z 15 l pulpy

ale 1,2-1,5 można liczyć.
Więc do rzeczy

Na 10 L trunku potrzebne 150 kg jabca. (by nie za mało było) lepiej by zostało jak miałoby braknąć

. Mielimy jabca (ja pozbywam się nasion). Mierzymy zawartość cukru w owocach (z reguły jest 10BLG). Dosładzamy wedle reguły winiarskiej do 22BLG MAX. MAX.
Czyli 10g cukru na 1BLG na każdy 1l pulpy w tym przypadku. Co daje nam 15kg cukru

. Po 7 max 8 dniach na dzikich drożdżach jabca nam zeżrą cały cukier i wtedy można smażyć

. 4-5 tygodni w beczce zrobi resztę. Moje, miesiąca w szkle nie wytrzymują
