Pasteryzacja a nalewki

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
xRappa2
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 13 lip 2018, 20:34

Post autor: xRappa2 »

Jak to jest z przechowywaniem nalewek ? Chciałbym przechować je na dłuższy okres czasu, czy pasteryzacja jest konieczna ? I jak jest z trzymaniem w nich owoców, lepiej wyjąć czy nie ma problemu
koncentraty wina
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pasteryzacja a nalewki

Post autor: zając_poziomka »

Kolego nalewka to nie mleko, żebyś musiał pasteryzować :D
A owoce trzymasz tak długo, jak masz na to ochotę, ale efekty mogą być wątpliwe.
Takie porzeczki oddają dużo smaku, ale jak je przetrzymasz to nalewka będzie gorzka od pestek.
Z drugiej strony wiśnie możesz sobie trzymać.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pasteryzacja a nalewki

Post autor: lesgo58 »

Nalewek nie pasteryzujemy bo już są zakonserwowane alkoholem.
Jeśli chodzi o przetrzymywanie owoców w nalewce to zalecałbym ostrożność. Tak naprawdę owocom wystarczy od kilku godzin do maksymalnie kilku dni aby oddało to co najlepsze. Później będą oddawać to co jest niechciane w nalewkach. Taniny ze skórek, łodyżek, goryczkę z pestek czy chlorofil który daje dość nieprzyjemny posmak itp. Ogólnie kierujemy się subiektywną wrażliwością na poszczególne smaki. Trzeba obserwować i wyciągać wnioski na przyszłość, bo nie ma potrzeby traktować wszystkich owoców jednakowo.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pasteryzacja a nalewki

Post autor: radius »

lesgo58 pisze:Jeśli chodzi o przetrzymywanie owoców w nalewce to zalecałbym ostrożność. Tak naprawdę owocom wystarczy od kilku godzin do maksymalnie kilku dni aby oddało to co najlepsze.
Co nie odnosi się np. do smorodinówki, gdzie owoce zalane alkoholem, przetrzymujemy nawet pół roku - https://kulinarny.wordpress.com/2010/02 ... sierszuly/
Robiłem smorodinówkę wg tego przepisu i mogę powiedzieć tylko jedno - petarda :ok: Warto czekać nawet rok na efekt końcowy :klaszcze:
Dla mnie, jest numerem jeden wśród nalewek :punk:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”