Witam,
z góry przepraszam, jeśli już było to napisane, ale nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi.
Robię wino z wiśni wydrylowanych, z całych owoców.
Jak długo wino z wiśni może fermentować w miazdze? Czy jeżeli odcisnę je po zakończeniu fermentacji burzliwej to będzie ok?
W przepisach na wino z wiśni widzę, że zazwyczaj dodaje się do niego sporo wody. Czy są jakieś argumenty za dodawaniem wody poza zwiększaniem objętości i możliwością rozpuszczenia w niej cukru?
Jaki jest najlepszy sposób na odciśnięcie owoców? W zeszłym roku robiłem wino z winogron i wydaje mi się, że dużo wina zmarnowałem bo nie umiałem dobrze odcisnąć owoców.
Jaka jest zawartość niecukrów w wiśniach? 4 blg? Początkowo cukromierz wskazywał mi 12 blg.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Wiśnie jak długo trzymać?
-
- Posty: 85
- Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wiśnie jak długo trzymać?
Polecam do wydrylowanych i rozdrobnionych owoców dodać pektoenzym na 2-3 dni (rozbija błony komórkowe) , a następnie odcisnąć sok, dodać syropu cukrowego i zadać drożdże. Wg mnie w większości przepisów dodaje się za dużo wody. Wszystko zależy od kwasowości owoców. Jeśli nie możesz jej zmierzyć możesz przyjąć "tabelkowe" wartości i wg nich dodawać wodę (pamiętaj o objętości cukru po rozpuszczeniu) Jeśli chodzi o Twoje pytanie odnośnie konieczności dodawania wody to ogólnie kwasowość moszczu powinna być na poziomie 8 a w większości owoców jest zdecydowanie większa i stąd konieczność rozcieńczenia wodą. Najlepsza do wyciskania owoców jest prasa lecz to drogi sprzęt dla osób, które nie chcą wykonać go samodzielnie. Mam nadzieję, że odrobinę pomogłem
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wiśnie jak długo trzymać?
Na początek polecam następującą lekturę.:
podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
Później:
http://wino.org.pl/old/frames/index2.htm
albo:
http://multimex.cc.pl/zasady.html
Są to ABC winiarstwa.
A dopiero po tym będziemy rozmawiać o szczegółach i niuansach.
Nie ma za co. Jestesmy tutaj po to aby pomagać...antek87 pisze:
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Na początek polecam następującą lekturę.:
podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
Później:
http://wino.org.pl/old/frames/index2.htm
albo:
http://multimex.cc.pl/zasady.html
Są to ABC winiarstwa.
A dopiero po tym będziemy rozmawiać o szczegółach i niuansach.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego