bazarel

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
bazarel
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 7 lip 2018, 16:10

Post autor: bazarel »

Cześć, mam na imię Paweł!!
Zaczęło się niewinnie, nie było co zrobić z jabłkami, to było tydzień temu. Teraz w kuchni słychać spiritferm turbo fruit, a destylator bibitor ma już numer paczki do śledzenia:)
Fajne forum, dużo wiedzy, dużo pytań, wspólna pasja!!
koncentraty wina
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: bazarel

Post autor: kmarian »

Witaj Brachu. Czytaj, pędź i pytaj. Odpowiemy, nie ma strachu.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: bazarel

Post autor: psotamt »

bazarel pisze:nie było co zrobić z jabłkami
Kierunek rozwiązania wprost doskonały :mrgreen:
Udanej zabawy!
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: bazarel

Post autor: ramzol »

Witaj. To pochwal sie jeszcze coś za bibitora kupił;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: bazarel

Post autor: Optoelektron »

Witaj, owocnego studiowania forum.
Pozdrawiam.
Maciej

malina30
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 12 lip 2018, 12:40
Re: bazarel

Post autor: malina30 »

Malina30 się wita. Mój mąż siedzi w kuchni i przyrządza piwa :)
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: bazarel

Post autor: gaviscon »

Witaj, dobrze trafiłeś :D

Autor tematu
bazarel
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 7 lip 2018, 16:10
Re: RE: Re: bazarel

Post autor: bazarel »

ramzol pisze:Witaj. To pochwal sie jeszcze coś za bibitora kupił;)
Oto moja maszyna. Prosta jak konstrukcja cepa ( Dzierżak, gacek, bijak:) . 4 razy psota ideał, a raz mętna i nie wiem czemu...Obrazek

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: bazarel

Post autor: ramzol »

Wstaw termometr w garnek. Do ideału daleka droga. Poszukaj tematu "temperatura w pesie" " jak otrzymać spirytus na zp". Czym masz to wypełnione? Zasilanie na paluchy na osobnym obiegu regulowane dokładnym zaworkiem. Jakiej wysokości jest ta rurka/deflegmator? Jabca gotowałeś 4 razy?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
bazarel
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 7 lip 2018, 16:10
Re: bazarel

Post autor: bazarel »

Zanim kupiłem tego bibitorka to na prawdę zapoznałem się z lekturą forum, która na początku mnie przygniotła ale się pozbierałem i ostatecznie wybrałem prosty zestawik, z którego jestem bardzo zadowolony. Mętna psota wyszła dlatego, że nalałem "pod korek" i to było bez sensu, bo gdy jest ok. 15 l do wychodzi kryształ...Gar ma 24 l pojemności i jest genialnie wykonany (uchwyt a'la wiadro + dolny do przechylenia), kolumienka ma ok 30 cm i nie jest niczym wypełniona. Chłodzenie w jednym obiegu: ZP, dalej chłodnica w przeciwprądzie od dołu do góry. Nie mam jeszcze żadnego zaworka więc regulacji brak, ale nie jest źle bo 2,5 l zimnej psoty (od ok 75 do 40 %, powyżej i poniżej odrzucam bo mi śmierdzi) daje ok 30 l gorącej wody. Termometr w gar by się przydał, bo nie do końca wiem co ten wskazuje, ale chyba to wyczułem i na razie jest ok. Jabłek nie gotuję tylko gniotę po ok. 2 dniach fermentacji. Dużo lepsze efekty widzę na śliwkach i agreście (a w planach były tylko jabłka), ale fenomenalny smak dał....banan!!! Na razie bawię się owocami żeby uzyskać czysty smak na poziomie 45 - 50% więc nie zależy mi na wysokich procentach. Choć droga do ideału daleka, ale jaka przyjemna!

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”