bazarel
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 358
- Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: bazarel
Wstaw termometr w garnek. Do ideału daleka droga. Poszukaj tematu "temperatura w pesie" " jak otrzymać spirytus na zp". Czym masz to wypełnione? Zasilanie na paluchy na osobnym obiegu regulowane dokładnym zaworkiem. Jakiej wysokości jest ta rurka/deflegmator? Jabca gotowałeś 4 razy?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Re: bazarel
Zanim kupiłem tego bibitorka to na prawdę zapoznałem się z lekturą forum, która na początku mnie przygniotła ale się pozbierałem i ostatecznie wybrałem prosty zestawik, z którego jestem bardzo zadowolony. Mętna psota wyszła dlatego, że nalałem "pod korek" i to było bez sensu, bo gdy jest ok. 15 l do wychodzi kryształ...Gar ma 24 l pojemności i jest genialnie wykonany (uchwyt a'la wiadro + dolny do przechylenia), kolumienka ma ok 30 cm i nie jest niczym wypełniona. Chłodzenie w jednym obiegu: ZP, dalej chłodnica w przeciwprądzie od dołu do góry. Nie mam jeszcze żadnego zaworka więc regulacji brak, ale nie jest źle bo 2,5 l zimnej psoty (od ok 75 do 40 %, powyżej i poniżej odrzucam bo mi śmierdzi) daje ok 30 l gorącej wody. Termometr w gar by się przydał, bo nie do końca wiem co ten wskazuje, ale chyba to wyczułem i na razie jest ok. Jabłek nie gotuję tylko gniotę po ok. 2 dniach fermentacji. Dużo lepsze efekty widzę na śliwkach i agreście (a w planach były tylko jabłka), ale fenomenalny smak dał....banan!!! Na razie bawię się owocami żeby uzyskać czysty smak na poziomie 45 - 50% więc nie zależy mi na wysokich procentach. Choć droga do ideału daleka, ale jaka przyjemna!
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka