Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Yogipg
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 14 cze 2018, 12:17
Krótko o sobie: Okazjonalny smakosz alkoholi. Zakochany w smakówkach i rudej SM.
Ulubiony Alkohol: Swojak
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 4 razy

Post autor: Yogipg »

Witam szanowne grono bimbrowników.

Pytanie moje dotyczy różnicy w pomiarze BLG jakie mi się zdarzyło przy pomiarze na 2 różnych urządzeniach. Refraktometr pokazuje 9BLG, natomiast cukromierz (Model MULTIWIN 405551) 1-2BLG. Nastaw wiśnie + glukoza, temperatura około 20C. Refraktometr wyskalowany wodą destylowaną na 0BLG i posiada ATC. Organoleptyczne - nastaw prawie już nie pracuje, w smaku bliżej do 0BLG niż 10BLG. Nie robiłem testów refraktometru, więc nie wiem czy na 100% sprawny. Czy ta różnica to wina wadliwego jakiegoś miernika, czy raczej specyfika nastawu? :scratch:
"Każda alkohol jest bardzo dobry, a denaturat..... po prostu dobry"
alembiki
Awatar użytkownika

Autor tematu
Yogipg
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 14 cze 2018, 12:17
Krótko o sobie: Okazjonalny smakosz alkoholi. Zakochany w smakówkach i rudej SM.
Ulubiony Alkohol: Swojak
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 4 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: Yogipg »

Dodam jeszcze, że właśnie zrobiłem świeży nastaw ze starych wapraw (gruszka, jabłko) i mierzone wartości było podobne, tak i przy 12BLG, jak i 22BLG. Tylko tutaj nie ma %. Czy pomiar refraktometrem może być zniekształcony poprzez alkohol zawarty w nastawie? :)
"Każda alkohol jest bardzo dobry, a denaturat..... po prostu dobry"
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: Zygmunt »

Wskazania refraktometru są poprawne PRZED fermentacją, w jej trakcie i po niej wyniki są niestety zafałszowane.
Są dostępne specjalne arkusze i kalkulatory pozwalające korzystać z refraktometru po skończonej fermentacji:

http://onebeer.net/refractometer.shtml
https://www.piwo.org/files/file/48-kalk ... ometruxls/
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: seneka »

Dokładnie.tak jak Zygmunt piszę refraktometr daje bezpośrednio dobry pomiar przed zadaniem drożdży. Z resztą bardzo wygodny gadżet.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: rastro »

W sumie spławik też oszukuje... tylko że inaczej. Vide -4blg w nastawach na coś mocniejszego ;) A więc spławik też daje dobry pomiar prze fermentacją, później też pomiar jest fałszywy - tylko że fałszywy inaczej niż w przypadku refraktometru.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: radius »

Oj, kol. rastro, chyba trochę przesadziłeś ;) Spławik (oczywiście dobrze wyskalowany) nigdy nie "oszukuje". Pokazuje rzeczywistą gęstość roztworu a skale naniesione na nim mogą być różne, w zależności co producent zadecyduje 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: rastro »

Ach czepiamy się... dobrze więc spokojnie możemy założyć że refraktometr też nigdy nie oszukuje, w sumie załamanie światła mierzy całkiem precyzyjnie tylko że skale naniesione mogą być różne ;).

Tyle tylko że dyskusja dotyczy urządzeń wyskalowanych w BLG i przeznaczonych do pomiaru roztworu cukrowego... więc oba te urządzenia nie będą dawać poprawnych wyników w mieszaninie woda-cukier-alkohol.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: Mafiej »

Zygmunt pisze:Wskazania refraktometru są poprawne PRZED fermentacją
To czy możliwe jest aby wskazywał 22 brix w świeżym soku z wiśni?
_20180712_165527-931x993.JPG
W wiśniach przeciętny wynik to 11 blg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: eldier »

Wg mnie mało prawdopodobne, chociaż refraktometr to widziałem tylko w internecie :D
Sok wziąłeś z jednego owocu czy raczej z większej ilości? Pozostaje wycisnąć więcej i sprawdzić cukromierzem.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: rastro »

Ja bym sprawdził co pokazuje na czystej wodzie i powiedzmy jakimś komercyjnym soku (bo tam wiadomo ile jest).
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: Zygmunt »

A masz kompensację temperatury?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: Mafiej »

Wycisnolem sok z 4 wiśni i wymieszałem.
Próba wody -0brix, sok z kartonu na opakowaniu 9,5- pokazuje prawie 10 temperatura 21 stopni wszystko się zgadza. Nie wiem może wziąłem akurat słodkie wiśnie. Jak wycisnę sok ze wszystkich wiśni zmierzę spławikiem....
DSC_3677-948x1264.JPG
Używam takiego refraktometru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: lesgo58 »

Właśnie obrabiam wiśnie i zmierzyłem zawartość cukru w soku. Jest na poziomie powyżej 17 brix. Chyba nieźle - co? Z kolei soku w tym roku jest zauważalnie mniej. Kwasowości jeszcze nie mierzyłem.
Brix.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

JISKRA59
100
Posty: 100
Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: JISKRA59 »

Witam. Ja również używam refraktometru do nastawów owocowych, zwłaszcza do pomiarów początkowych, zaraz po rozdrobnieniu owoców. Pulpa jest tak gęsta, że cukromierz typu spławik /mam z Gomaru/ w niej nie pływa, a stoi tak jak się go ustawi :problem: . Robiłem ostatnio nastawy z brzoskwiń i śliwek węgierek i próbowałem różnych kombinacji, żeby pulpa była zdatna do pomiaru spławikiem- nie ma opcji. A na forum Piwo Org znalazłem przelicznik https://www.piwo.org/forums/topic/12323-brix-a-blg/ i z tego co przeczytałem to sporo osób z tego wzoru tam korzysta. Może to jest sposób na ustalenie Blg startowego, bo przecież w późniejszym etapie fermentacji nastaw i tak się uwadnia, więc pomiar spławikiem jest bardziej możliwy. Tak na chłopski rozum wydaje mi się, że to powinno zadziałać :)
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję

tajnywspółpracownik
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 11:47
Ulubiony Alkohol: Jacek Daniel
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: tajnywspółpracownik »

Posiadam refraktometr do sprawdzania zawartości cukrów w owocach do wyznaczenia terminu zbioru jabłek. I tu nie ma problemu ze wskazaniami, natomiast przy trzecim nastawie cukrowym kiedy po raz kolejny wskazanie nie spadło poniżej 9 brix postanowiłem poszukać odpowiedzi, jak koledzy piszą, zawartość alkoholu fałszuje wynik. Przed rozpoczęciem fermentacji wskazania poprawne 23 brix, a ja czekałem kiedy spadnie do 0 nie mówiąc o -4

burbon64
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 14 paź 2018, 15:39
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: burbon64 »

Witam!
Nie znalazłem podobnego tematu więc podłączę się tutaj. Zakupiłem niedawno cukromierz Gomaru i bardzo się zdziwiłem gdy pokazał mi na wodzie destylowanej +3 Blg a refraktometr +0,5 Brix. Woda destylowana 20*C. Żeby zaspokoić swoją ciekawość zakupiłem cukromierz SpirytFerm i odczyt był +1 w tych samych warunkach. Czy miał ktoś takie rozbieżności?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr

Post autor: Doody »

Miałeś pecha i teraz będziesz musiał zawsze korygować odczyt o te "3blg".
Moje wszystkie gomarowskie cukromierze, pokazywały gęstości prawidłowo.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 lut 2019, 12:46 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”