Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 14 cze 2018, 12:17
- Krótko o sobie: Okazjonalny smakosz alkoholi. Zakochany w smakówkach i rudej SM.
- Ulubiony Alkohol: Swojak
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 4 razy
Witam szanowne grono bimbrowników.
Pytanie moje dotyczy różnicy w pomiarze BLG jakie mi się zdarzyło przy pomiarze na 2 różnych urządzeniach. Refraktometr pokazuje 9BLG, natomiast cukromierz (Model MULTIWIN 405551) 1-2BLG. Nastaw wiśnie + glukoza, temperatura około 20C. Refraktometr wyskalowany wodą destylowaną na 0BLG i posiada ATC. Organoleptyczne - nastaw prawie już nie pracuje, w smaku bliżej do 0BLG niż 10BLG. Nie robiłem testów refraktometru, więc nie wiem czy na 100% sprawny. Czy ta różnica to wina wadliwego jakiegoś miernika, czy raczej specyfika nastawu?
Pytanie moje dotyczy różnicy w pomiarze BLG jakie mi się zdarzyło przy pomiarze na 2 różnych urządzeniach. Refraktometr pokazuje 9BLG, natomiast cukromierz (Model MULTIWIN 405551) 1-2BLG. Nastaw wiśnie + glukoza, temperatura około 20C. Refraktometr wyskalowany wodą destylowaną na 0BLG i posiada ATC. Organoleptyczne - nastaw prawie już nie pracuje, w smaku bliżej do 0BLG niż 10BLG. Nie robiłem testów refraktometru, więc nie wiem czy na 100% sprawny. Czy ta różnica to wina wadliwego jakiegoś miernika, czy raczej specyfika nastawu?
"Każda alkohol jest bardzo dobry, a denaturat..... po prostu dobry"
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 14 cze 2018, 12:17
- Krótko o sobie: Okazjonalny smakosz alkoholi. Zakochany w smakówkach i rudej SM.
- Ulubiony Alkohol: Swojak
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 4 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
Dodam jeszcze, że właśnie zrobiłem świeży nastaw ze starych wapraw (gruszka, jabłko) i mierzone wartości było podobne, tak i przy 12BLG, jak i 22BLG. Tylko tutaj nie ma %. Czy pomiar refraktometrem może być zniekształcony poprzez alkohol zawarty w nastawie?
"Każda alkohol jest bardzo dobry, a denaturat..... po prostu dobry"
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
Wskazania refraktometru są poprawne PRZED fermentacją, w jej trakcie i po niej wyniki są niestety zafałszowane.
Są dostępne specjalne arkusze i kalkulatory pozwalające korzystać z refraktometru po skończonej fermentacji:
http://onebeer.net/refractometer.shtml
https://www.piwo.org/files/file/48-kalk ... ometruxls/
Są dostępne specjalne arkusze i kalkulatory pozwalające korzystać z refraktometru po skończonej fermentacji:
http://onebeer.net/refractometer.shtml
https://www.piwo.org/files/file/48-kalk ... ometruxls/
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
W sumie spławik też oszukuje... tylko że inaczej. Vide -4blg w nastawach na coś mocniejszego A więc spławik też daje dobry pomiar prze fermentacją, później też pomiar jest fałszywy - tylko że fałszywy inaczej niż w przypadku refraktometru.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
Ach czepiamy się... dobrze więc spokojnie możemy założyć że refraktometr też nigdy nie oszukuje, w sumie załamanie światła mierzy całkiem precyzyjnie tylko że skale naniesione mogą być różne .
Tyle tylko że dyskusja dotyczy urządzeń wyskalowanych w BLG i przeznaczonych do pomiaru roztworu cukrowego... więc oba te urządzenia nie będą dawać poprawnych wyników w mieszaninie woda-cukier-alkohol.
Tyle tylko że dyskusja dotyczy urządzeń wyskalowanych w BLG i przeznaczonych do pomiaru roztworu cukrowego... więc oba te urządzenia nie będą dawać poprawnych wyników w mieszaninie woda-cukier-alkohol.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
Wycisnolem sok z 4 wiśni i wymieszałem.
Próba wody -0brix, sok z kartonu na opakowaniu 9,5- pokazuje prawie 10 temperatura 21 stopni wszystko się zgadza. Nie wiem może wziąłem akurat słodkie wiśnie. Jak wycisnę sok ze wszystkich wiśni zmierzę spławikiem.... Używam takiego refraktometru.
Próba wody -0brix, sok z kartonu na opakowaniu 9,5- pokazuje prawie 10 temperatura 21 stopni wszystko się zgadza. Nie wiem może wziąłem akurat słodkie wiśnie. Jak wycisnę sok ze wszystkich wiśni zmierzę spławikiem.... Używam takiego refraktometru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
Właśnie obrabiam wiśnie i zmierzyłem zawartość cukru w soku. Jest na poziomie powyżej 17 brix. Chyba nieźle - co? Z kolei soku w tym roku jest zauważalnie mniej. Kwasowości jeszcze nie mierzyłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
- Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
Witam. Ja również używam refraktometru do nastawów owocowych, zwłaszcza do pomiarów początkowych, zaraz po rozdrobnieniu owoców. Pulpa jest tak gęsta, że cukromierz typu spławik /mam z Gomaru/ w niej nie pływa, a stoi tak jak się go ustawi . Robiłem ostatnio nastawy z brzoskwiń i śliwek węgierek i próbowałem różnych kombinacji, żeby pulpa była zdatna do pomiaru spławikiem- nie ma opcji. A na forum Piwo Org znalazłem przelicznik https://www.piwo.org/forums/topic/12323-brix-a-blg/ i z tego co przeczytałem to sporo osób z tego wzoru tam korzysta. Może to jest sposób na ustalenie Blg startowego, bo przecież w późniejszym etapie fermentacji nastaw i tak się uwadnia, więc pomiar spławikiem jest bardziej możliwy. Tak na chłopski rozum wydaje mi się, że to powinno zadziałać
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 11:47
- Ulubiony Alkohol: Jacek Daniel
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
Posiadam refraktometr do sprawdzania zawartości cukrów w owocach do wyznaczenia terminu zbioru jabłek. I tu nie ma problemu ze wskazaniami, natomiast przy trzecim nastawie cukrowym kiedy po raz kolejny wskazanie nie spadło poniżej 9 brix postanowiłem poszukać odpowiedzi, jak koledzy piszą, zawartość alkoholu fałszuje wynik. Przed rozpoczęciem fermentacji wskazania poprawne 23 brix, a ja czekałem kiedy spadnie do 0 nie mówiąc o -4
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
Witam!
Nie znalazłem podobnego tematu więc podłączę się tutaj. Zakupiłem niedawno cukromierz Gomaru i bardzo się zdziwiłem gdy pokazał mi na wodzie destylowanej +3 Blg a refraktometr +0,5 Brix. Woda destylowana 20*C. Żeby zaspokoić swoją ciekawość zakupiłem cukromierz SpirytFerm i odczyt był +1 w tych samych warunkach. Czy miał ktoś takie rozbieżności?
Nie znalazłem podobnego tematu więc podłączę się tutaj. Zakupiłem niedawno cukromierz Gomaru i bardzo się zdziwiłem gdy pokazał mi na wodzie destylowanej +3 Blg a refraktometr +0,5 Brix. Woda destylowana 20*C. Żeby zaspokoić swoją ciekawość zakupiłem cukromierz SpirytFerm i odczyt był +1 w tych samych warunkach. Czy miał ktoś takie rozbieżności?
-
- Posty: 3806
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Różnica w BLG Cukromierz vs Refraktometr
Miałeś pecha i teraz będziesz musiał zawsze korygować odczyt o te "3blg".
Moje wszystkie gomarowskie cukromierze, pokazywały gęstości prawidłowo.
Moje wszystkie gomarowskie cukromierze, pokazywały gęstości prawidłowo.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 lut 2019, 12:46 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek