Siarkowanie wina
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Siarkowanie wina
Przy siarkowaniu tworzy się kwas siarkowy (IV), który rozjaśnia wino. Zasada jest analogiczna jak podczas dodania cytryny do herbaty.
Wytrącający się osad to zazwyczaj drożdże, które poniosły śmierć na wskutek tej czynności i osiadły na dnie. Dodatkowo wytrącają się kompleksy białkowo-taninowe, które powodują stabilizację barwnika.
Jeśli wino smakuje jakby było rozwodnione to oznacza to, że przepis był wadliwy - dodano za dużo wody, lub owoc pochodzący z tego rocznika miał jej za wiele.
Niektóre wina np. z czarnej jagody (czernicy) lub jeżyny zrzucają kolor bez względu czy się je siarkuje czy nie.
Jedyną metodą, żeby zapobiec strącaniu barwnika w winie z czarnej jagody jest całkowite zastąpienie wody sokiem jabłkowym.
Wytrącający się osad to zazwyczaj drożdże, które poniosły śmierć na wskutek tej czynności i osiadły na dnie. Dodatkowo wytrącają się kompleksy białkowo-taninowe, które powodują stabilizację barwnika.
Jeśli wino smakuje jakby było rozwodnione to oznacza to, że przepis był wadliwy - dodano za dużo wody, lub owoc pochodzący z tego rocznika miał jej za wiele.
Powyżej wyjaśniłem przyczynę. Pytasz o konkretny owoc, czy ogólnikowo?Uralm68 pisze:czemu po siarkowaniu wino zrzuca kolor.
Niektóre wina np. z czarnej jagody (czernicy) lub jeżyny zrzucają kolor bez względu czy się je siarkuje czy nie.
Jedyną metodą, żeby zapobiec strącaniu barwnika w winie z czarnej jagody jest całkowite zastąpienie wody sokiem jabłkowym.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Siarkowanie wina
Najpierw przeczytaj to - KLIK.
Jak już przyswoisz sobie wiedzę z tego linku przeczytaj to co napisałem poniżej.
W jednych winach będzie to wada, w innych zaleta.
Lubisz wina w stylu Bordeaux z nutką siarki - siarkuj.
Lubisz wina owocowe, świeże - siarkuj.
Lubisz wina słodkie, ciężkie w stylu starych tokajów, lub sherry - nie siarkuj.
Witaj na drugim levelu
Jak już przyswoisz sobie wiedzę z tego linku przeczytaj to co napisałem poniżej.
W jednych winach będzie to wada, w innych zaleta.
Lubisz wina w stylu Bordeaux z nutką siarki - siarkuj.
Lubisz wina owocowe, świeże - siarkuj.
Lubisz wina słodkie, ciężkie w stylu starych tokajów, lub sherry - nie siarkuj.
Witaj na drugim levelu
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń