Naczynia do nastawiania zacieru.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Moltus
30
Posty: 33
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2009, 19:24
Krótko o sobie: Wporzo koleś
Ulubiony Alkohol: bez różnicy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Trójmiasto
Załączniki
Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: Moltus » sobota, 12 gru 2009, 21:58

Szafka w kuchni jakich wiele na świecie... Tylko zawartość nieco inna:
1aszafka_800x600.jpg


Aby zapachy nie drażniły Mojej Kochanej Drugiej Połówki, jest odprowadzenie gazu z pojemników fermentacyjnych do pionu wentylacyjnego
2jablka (3)_800x600.jpg



Eksperymentuję z różnymi substratami i drożdżami: cukrówki, śliwki, ostatnio bardzo polubiłem jabłuszka, chociaż sporo pracy w ich przygotowaniu..

Fermentują sobie w 25 litrowych skrzyniach, tu także odprowadzenie gazów konieczne :smiech:
3jablka (4)_800x600.jpg


Do małych, "ekskluzywnych" smakowych nastawów na przykład z kompotów, powideł, konserw stosuję małe 5-6 litrowe butelki po wodzie mineralnej
4smak_800x600.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

tommi777
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 07:57
Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Zdolny Śląsk
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: tommi777 » niedziela, 13 gru 2009, 17:33

Bardzo mi się podoba Twoja galeria nastawów... Fajne masz pomysły na ich chomikowanie :klaszcze: . Rozumiem, że to wszystko przewidziane na okowitę?
Tomek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Moltus
30
Posty: 33
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2009, 19:24
Krótko o sobie: Wporzo koleś
Ulubiony Alkohol: bez różnicy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Trójmiasto
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: Moltus » poniedziałek, 14 gru 2009, 09:56

"...Rozumiem, że to wszystko przewidziane na okowitę?"

Aaaa tak tak, naturalnie :ok:
Dostałem od znajomego kilka takich plasikowych pojemników z przykrywkami, kiedy tylko je zobaczyłem niczym u Pomysłowego Dobromira na dyńce poczułem odbijajacą się piłeczkę puk puk puk i bingo!!
Trzeba było je tylko trochę uszczelnić, dorobić odprowadzenie gazu (jestem tradycjonalistą, lubię jak ferment cichutko pyka) i jesienne jabłuszka to jest to!
Grzałkę też można dodać i elegancja Francja...
4jablka_800x600.jpg

5jablka (1)_800x600.jpg

6jablka (2)_800x600.jpg

9jablka (5)_800x600.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

tommi777
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 07:57
Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Zdolny Śląsk
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: tommi777 » wtorek, 15 gru 2009, 23:02

Pewnie! Świetny pomysł!
Jak już jesteśmy przy jabłuszkach, to u mnie właśnie kończy pykać 120l takich super słodkich... Wytargowałem cenę i kupiłem czampiony i janagory (czy jakoś tak :D ) ... w każdym razie po rozkrojeniu sam cukier kapał ;P Beczki też stoją koło kaloryfera ;) Teraz czekam na odpowiednią ilość czasu w moim harmonogramie i wio! :D
Oby Ci równo pykało!
pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 19:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: Coorp.pl » sobota, 20 lut 2010, 21:50

Moltus, gdy robiłem fermentacje w kanistrach również wpadłem na identyczny pomysł odprowadzenia CO2, ale przyznam, że gdy robiłem śmieszny nastaw w butelce po wodzie 5 l to korek coś mi ciągle nie doszczelniało i fermentacja szła, a woda w rurce nawet nie drgnęła :cry:
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)

Awatar użytkownika

Jacksonopole
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 10:00
Krótko o sobie: Roztargniony Pedancikowaty Patryjota
Ulubiony Alkohol: Miód, Miód, Whisky, Wino, Warka Strong
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: teren wroga
Kontakt:
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: Jacksonopole » sobota, 18 lut 2012, 01:05

Witam wszystkich!

Ja też zrobiłem dziurę, ale pod parapetem -w połowie wężyka zamontowałem puszkę a w niej -filtr z małej maski gazowej i uszczelniłem go w środku po bokach sylikonem sanitarnym (na szczęście wszystko było w piwnicy). Smrodu nie ma a puszkę owinąłem i działa jak tłumik dzięki chwilowemu rozprężeniu gazu (rada szwagra mechanika). Nie wiem jednak jak to się ma do waszych ilości ale przy moich naparstkach działa :lol:

Fotka później jak posprzątam pokój.


gusztaf
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 21 wrz 2017, 13:05
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: gusztaf » środa, 4 paź 2017, 19:56

Ileż można pokój sprzątać... :-)

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: seneka » środa, 4 paź 2017, 21:04

Brawo dla kolegi archeologa :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: kmarian » środa, 4 paź 2017, 21:08

Ja też czekam, bo chętnie pooglądałbym to zdjęcie. :twisted: Prawie 6 lat sprzątania.


rastro
1200
Posty: 1245
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: rastro » czwartek, 5 paź 2017, 07:13

No co wy fotka już dawno jest tylko jakiś zły moderator gdzieś to przykisił ;). A tak bardziej poważnie na początku każdy jeden post jest cenny, więc dlaczego by nie zostać archeologiem :) :hahaha:
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


mardok
150
Posty: 189
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 22:53
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: mardok » czwartek, 5 paź 2017, 07:39

Widać przynajmniej, że kolega wszystko czyta :read:
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: kmarian » czwartek, 5 paź 2017, 14:20

Właśnie Kolega gusztaf, przypomniał mi moje początki na AD. Czasem tak się wczytałem, że daty postów dla mnie nie istniały. Dziś powiem więcej, nadal data postu nie ma znaczenia, gdy temat mnie bardzo zainteresuje. Zdarza się to dość często.


PIOTRGAN
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 23 maja 2018, 18:12
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: PIOTRGAN » niedziela, 17 cze 2018, 20:59

Oj tak. Data nie ważna gdy temat na czasie. Stoję przed pierwszym nastawem blokowym w wiaderku 25 i szukam pomysłów na nie drażnienie sąsiadów.


Slodziaksos
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: Slodziaksos » niedziela, 17 cze 2018, 22:18

Nie wiem jakich drożdzy używasz. Ale u mnie (black label i black label pure)bardzo poprawiało zapachy dodanie tartego jabłka na starcie z drożdżami. Pachniało słabym szampanem. Tyle że miałem co nieco większe nastawy :odlot:

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 18 cze 2018, 11:09

@PIOTRGAN, jeśli chcesz przeprowadzić praktycznie bezwonną fermentację, przeczytaj sobie :
cukier-inwertowany-rozklad-sacharozy-na-glukoze-i-fruktoze-t11705.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Wróć do „W czym nastawiać?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości