Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
MlodeWino
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 22 lis 2017, 16:17
Załączniki
Poradnik dla początkujących + Przepis na 2 sery.

Postautor: MlodeWino » środa, 29 lis 2017, 17:17

Witam, to artykuł dla początkujących, więc jesli wiesz coś o serach, to tu nie dowiesz sie niczego nowego.
Na początku tworzenia prawie wszystkich serów najpierw trzeba stworzyć ser biały vel twaróg czyt. Najprostszy do wytworzenia ser. Można go stworzyć na dwa sposoby.
1. Dla cierpliwych - przelej mleko do butelki / słoika, i odstaw na 2 dni. Potem ugotuj to i przefiltruj przez szmatke żeby było suche. Viola! Uzyskałeś twaróg
2. Drugi sposób dla nie cierpliwych, prawie ekspresowy. Do szklanki/słoika dodaj sok z cytryny i wode [ W proporcjach 3 do cytryn na 5 część
i wody] Można użyć kwasku cytrynowego. Wymieszaj wode z sokiem. Do garnka wlej mleko i na oko soku z wodą, po kilku minutach (U mnie kilka sekund :D) wydzieli sie serwatka. "To białe" przefiltruj od płynu i zostaw owinięte w scierke, żeby się wysuszyło.
Można taki twaróg wędzić.
Drugim moim zdaniem najłatwiejszym serem jest Oscypek.

Uformowany twaróg dodajemy do solanki [Słona woda] jesli twaróg opada na dno, dodaj soli. mocz go kilka godzin nastepnie wędz od 3 do 5 godzin. Wędzenie to poddawanie sera/szynki/ryb itp oparach z drewna o określonej temperaturze. Wędzenie nadaje aromatów, smaku i suszy ser.

Inne sery można uzyskać dodając szczep bakterii i podpuszczke, przepisy można znaleść w internecie. Mam nadzieje, że pomogłem.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

meteor297
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 18:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: amarena
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Poradnik dla początkujących + Przepis na 2 sery.

Postautor: meteor297 » wtorek, 12 cze 2018, 18:49

Pytanie - czy wyjdzie z kupnym sklepowym mlekiem?
https://opencaching.pl

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

Doody
1250
Posty: 1296
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Poradnik dla początkujących + Przepis na 2 sery.

Postautor: Doody » środa, 13 cze 2018, 07:16

Na pewno nie wyjdzie z mleka UHT w kartonie.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości