prośba o zidentyfikowanie choroby lub wady wina

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Kuba.b17
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 10 cze 2018, 14:04

Post autor: Kuba.b17 »

w winie ryżowym pojawiły mi sie takie plamki. Dokladnie pod tymi plamkami z dolu baniaka unoszą sie pęcherzyki gazu tak jakby te pęcherzyki tworzyły te plamki i smużki. Jak zakręciłem baniakiem to zaczely ukladać się w koła. Nie mam pojecia co to może być szukałem w necie ale z samych opisów nic nie moge zrozumieć ( jestem początkujący) to mój drugi nastaw.
Co to może być za choroba i czy można jeszcze uratowac to winko?
4.jpeg
3.jpeg
2.jpeg
1.jpeg
Z góry dziękuję, sorry za jakość zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: prośba o zidentyfikowanie choroby lub wady wina

Post autor: manowar »

Jakość fatalna - ale na tym ostatnim zdjęciu wygląda jak pleśń - także tego obserwuj, ale jak z zieleniej to kanał i mocna chemia przed następnym nastawem.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”