Zaczynam przygodę z miodosytnictwem, na początku lutego nastawiłem miód na miodzie spadziowym z małym dodatkiem rzepaku i jeszcze mniejszym dodatku róży alpejskiej. Nie pomyślałem wtedy aby zmierzyć kwasowość tego nastawu, a tym bardziej nie pomyślałem by określić ile blg ma brzęczka.
Więc tu jest moje pierwsze pytanie czy da się to wyliczyć blg tej brzęczki jeśli dodano 5130 g miodu i uzupełniono to 7409 ml wody. Miał to być w założeniu trójniak
Zrobiłem tez parę kolejnych nastawów na miodzie wielokwiatowym i lipowym, gdzie blg wyszło mi na poziomie 30.
I tu moje drugie pytanie. Najlepiej w jakiej skali mieć ten areometr? Pan w sklepie polecił mi zakres od 0-31 ja zrobiłem dwa trójniaki i miałem 30 blg. Dziś chciałem nastawić dwa dwójniaki i obawiam się ze ten areometr będzie za „słaby”
Teraz kolejny problem
Jakie są wskazania blg dla czwórniaka, trójniaka, dwójniaka i półtoraka? W różnych miejscach różnie pisze, więc zacząłem się zastanawiać. Czy te rozbieżności wynikają z tego że jeden autor podaje w wartość blg przed fermentacją a drugi po jej zakończeniu.
I teraz kolejny problem, jak mierzycie kwasowość miodu ? miareczkujecie jaka metoda? Kupiłem kwasomierz do win, ale w przypadku miodu nie jestem przekonany co do wyników. Zakwaszanie miodu nie wydaje mi się dobry pomysłem bo przecież podczas fermentacji tworzy się CO2 które zakwasza środowisko.
I tutaj moje pytania zasadnicze
Kolejna rzecz jak mierzycie alkohol? Jak powinno się robić ten destylat?
Jakie drożdże używacie?
Jakiego przyrządu do pomiaru gęstości używacie? Modele
Jak mierzycie kwasowość?
W co najlepiej się wyposażyć?
Wiem ze potrzebna mi korflasza, korek, gyrkglass jakiś garnek czy wężyk
Zaczynamy robić miody
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Zaczynamy robić miody
Ad 1 - na oko się da. Jak dobry miód to ma jakieś 80% cukrów - czyli 4104g - cały nastaw waży - miód + woda czyli 12 539g co daje jakieś 32,8 blg rzeczywisty zaś pozorny (z niecukrami) jakieś 41.
Ad 2 - a po co ci tak dokładnie mierzyć - toć to nie apteka panie. Obliczysz blg sobie tak jak ja i to ci powinno starczyć
Ad 3 - tu masz dobre info http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi ... cji-miodow a rozbieżności - no miód miodowi nie równy a i co sezon będzie inny - to nie apteka.
Ad 4 - miody czyste generalnie trzeba dokwasić - powinno być w przepisach - jak nie ma patrz u Cieślaka. Miodów owocowych zazwyczaj nie trzeba dokwaszać.
Ad 5 - nie wiadomo o co chodzi? Jak o % alko w nastawie - przybliżona wartość - (blg start - blg koniec) / 2 albo z założenia przerobienie 17g cukru w litrze nastawu daje 1% alkoholu. Z miodu chcesz destylat robić - nastaw-z-miodu-brandy-miodowe-miodowica-t10615.html - tu jest o tym więcej.
Ad 6 - ja głównie PDM do miodów używałem i byłem zadowolony
Ad 7 - nie używałem - liczyłem manualnie
Ad 8 - było
Ad 9 - przede wszystkim w cierpliwość - zwłaszcza, ze zaczynasz od gęstych miodów a jak widzę ochoty do czytania w necie niezbyt dużo
Z wyposażenia:
- plastikowy pojemnik do fermentacji burzliwej - z szerokim wlewem i o odpowiedniej pojemności
- szklany gąsior do fermentacji cichej i dojrzewania - z korkiem
- jeśli chcesz sycić - odpowiednio duży garnek
- wężyk do zlewania
Ad 2 - a po co ci tak dokładnie mierzyć - toć to nie apteka panie. Obliczysz blg sobie tak jak ja i to ci powinno starczyć
Ad 3 - tu masz dobre info http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi ... cji-miodow a rozbieżności - no miód miodowi nie równy a i co sezon będzie inny - to nie apteka.
Ad 4 - miody czyste generalnie trzeba dokwasić - powinno być w przepisach - jak nie ma patrz u Cieślaka. Miodów owocowych zazwyczaj nie trzeba dokwaszać.
Ad 5 - nie wiadomo o co chodzi? Jak o % alko w nastawie - przybliżona wartość - (blg start - blg koniec) / 2 albo z założenia przerobienie 17g cukru w litrze nastawu daje 1% alkoholu. Z miodu chcesz destylat robić - nastaw-z-miodu-brandy-miodowe-miodowica-t10615.html - tu jest o tym więcej.
Ad 6 - ja głównie PDM do miodów używałem i byłem zadowolony
Ad 7 - nie używałem - liczyłem manualnie
Ad 8 - było
Ad 9 - przede wszystkim w cierpliwość - zwłaszcza, ze zaczynasz od gęstych miodów a jak widzę ochoty do czytania w necie niezbyt dużo
Z wyposażenia:
- plastikowy pojemnik do fermentacji burzliwej - z szerokim wlewem i o odpowiedniej pojemności
- szklany gąsior do fermentacji cichej i dojrzewania - z korkiem
- jeśli chcesz sycić - odpowiednio duży garnek
- wężyk do zlewania
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Zaczynamy robić miody
Zależy od tego ile drożdże dały radę przerobić. Temperatura, natlenienie, kwasowość nastawu, jego rozmiar, ilość, rodzaj i termin podania pożywek, rodzaj drożdży, dodatków i tak dalej i tak dalej. To wszystko ma wpływ na tempo i efektywność fermentacji.
Spadź iglasta, liściasta? Już któryś raz czytam o takim nastawie i jeszcze nie znalazłem opinii co z tego wyszło. Sam nastawiam tylko z miodów nektarowych. Chętnie poczytam co wychodzi ze spadzi.Ravage von Sturmberg pisze: nastawiłem miód na miodzie spadziowym
https://alkohole-domowe.com/miod-pitny/ ... pitny.htmlRavage von Sturmberg pisze: Jakie są wskazania blg dla czwórniaka, trójniaka, dwójniaka i półtoraka?
Wartość Blg po fermentacji różna, dla różnych warunków w nstawie. I tak np. dla trójniaka to 2 do 14 stopni.Ravage von Sturmberg pisze: jeden autor podaje w wartość blg przed fermentacją a drugi po jej zakończeniu.
Zależy od tego ile drożdże dały radę przerobić. Temperatura, natlenienie, kwasowość nastawu, jego rozmiar, ilość, rodzaj i termin podania pożywek, rodzaj drożdży, dodatków i tak dalej i tak dalej. To wszystko ma wpływ na tempo i efektywność fermentacji.
Najłatwiej papierkiem lakmusowym.Ravage von Sturmberg pisze:I teraz kolejny problem, jak mierzycie kwasowość miodu ?
Nie da się zmierzyć, wyliczamy (jak kolega wyżej) z ilości przerobionego cukru.Ravage von Sturmberg pisze:Kolejna rzecz jak mierzycie alkohol?
"Do wyliczeń mocy"? Proste to nie jest. Sprzęt jest mały, tylko do próbki. Potrzebne dokładne pomiary objętości wstępnej i po destylacji. Do tego pomiar objętości destylatu i jego mocy. Z tych danych wylicza się moc. Zachodu od pioruna, a nasze wyliczenia są niemniej dokładne.Ravage von Sturmberg pisze: Jak powinno się robić ten destylat?
JOHANNISBERG M/35Ravage von Sturmberg pisze:Jakie drożdże używacie?
Typowy areometr -pływak.Ravage von Sturmberg pisze:Jakiego przyrządu do pomiaru gęstości używacie? Modele
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Zaczynamy robić miody
(5130 *80%)/12539 = 32,73 Blg
Bo rozumiem, że czytałeś ten wątek.
Jak się wchodzi między wrony - musisz krakać.
W spadziowym, który jest dla Nas najbardziej zanieczyszczony przyjmuje się maksymalną poprawkę 1 Blg.
@manowar - czy mógłbyś wyjaśnić skąd taka rozbieżność między Blg rzeczywistym a pozornym?
Nie umiem wyliczyć Blg brzęczki, mogę za to wyliczyć Blg brzeczki.Ravage von Sturmberg pisze: czy da się to wyliczyć blg tej brzęczki jeśli dodano 5130 g miodu i uzupełniono to 7409 ml wody.
(5130 *80%)/12539 = 32,73 Blg
Takiej.Ravage von Sturmberg pisze: Najlepiej w jakiej skali mieć ten areometr?
Same problemy - jakaś kumulacja ?Ravage von Sturmberg pisze: Teraz kolejny problem
Jakie są wskazania blg dla czwórniaka, trójniaka, dwójniaka i półtoraka? W różnych miejscach różnie pisze, więc zacząłem się zastanawiać. Czy te rozbieżności wynikają z tego że jeden autor podaje w wartość blg przed fermentacją a drugi po jej zakończeniu.
Bo rozumiem, że czytałeś ten wątek.
Popracuj nad swoim słownictwem, inaczej ograniczasz liczbę osób, które mogłyby Ci pomóc, a nie mogą bo nie znają Twojego sloganu.Ravage von Sturmberg pisze: Wiem ze potrzebna mi korflasza, korek, gyrkglass jakiś garnek czy wężyk
Jak się wchodzi między wrony - musisz krakać.
Ło Matko, córko i matko Matki! 8 Blg niecukrów - to cóż to musi być za miód!manowar pisze:Jak dobry miód to ma jakieś 80% cukrów - czyli 4104g - cały nastaw waży - miód + woda czyli 12 539g co daje jakieś 32,8 blg rzeczywisty zaś pozorny (z niecukrami) jakieś 41.
W spadziowym, który jest dla Nas najbardziej zanieczyszczony przyjmuje się maksymalną poprawkę 1 Blg.
@manowar - czy mógłbyś wyjaśnić skąd taka rozbieżność między Blg rzeczywistym a pozornym?
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Zaczynamy robić miody
Po krótkim pomyślunku, chyba podszedłem nieco zbyt prostacko do tematu - zakładając, że wszystko co nie jest cukrem w miodzie jest niecukrem - a tam będzie głównie woda Wstyd mi i mea culpa.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe