Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Rektyfikacja - Kolumna Cu Lorda Pagona

Postautor: Lord Pagon » sobota, 9 cze 2018, 11:39

Pierwsze psocenie opisałem jeszcze w wątku :https://alkohole-domowe.com/forum/post182586.html#p182586
No to idziemy za ciosem - 2 psocenie i mniej stresu.
Tym razem troszkę lepiej się do tego przygotowałem , najwięcej problemów podczas pierwszej rektyfikacji miałem z podziałem frakcji . Do końca nie wiedziałem ile powinno być przedgonu, serca i pogonu z mojego wsadu i nie bardzo potrafiłem dokładnie wdrożyć procedurę kolegi lesgo58 . Znalazłem post radiusa "Rektyfikacja z buforem i bez. Test porównawczy" gdzie był podobny wsad do mojego, jedynie przeliczyłem te 0,5kg cukru na alkohol i wyszło mi to co powinienem uzyskać ( oczywiście orientacyjnie)
290ml przedgon
2730ml serce
753ml pogon
Takie były moje założenia a procedura przebiegła tak:
wsad: 25L 7kg cukru wyklarowane powiedzmy 17%
Kolumna Cu 120cm + wziernik 10cm , wypełnienie 8cm sprężynek Cu i 115cm zmywaki .
Rozgrzewanie: 45min moc 3500W
W tym momencie wyłapałem sobie pierwsze opary 50ml przedgonu na zaworku otwartym na max , zakręciłem i czekałem na zalanie.
Stabilizacja 30 min - moc robocza 2000W
Po tym czasie zacząłem odbierać dalej przedgony około 10ml na min zebrałem tego 300ml .
Temperatura na 10 półce po odebraniu przedgonów ustabilizowała się na 77 stopni i skoczyła do 77,1 gdy zacząłem odbierać serce z prędkością 1L na godzinę.
Po 138 min i odebraniu 2450 ml towaru temperatura skoczyła o 0,1 stopnia - przykręciłem zaworek mniej więcej do 0,8L / h i odebrałem jeszcze 250ml . Gdy skoczyła do 77,2 a w kotle pokazało 96 - zaczynam odbierać pogony , po 10 min 77,3 i już systematycznie rosła (myślę że może te 10 min jeszcze powinienem odbierać serduszko).
Zakończyłem zbieranie pogonu w ilości 750ml gdy temperatura na 10 półce wynosiła 97,1 stopnia a kotle 97,8.
Podstawiłem jeszcze kolejne naczynie i z ciekawości odbierałem przez chwilę ale już nie dało się tego wąchać.
Podsumowanie:
Rozgrzewanie 45 min
stabilizacja 30min
przedgony 350ml 30 min
serce 2700ml 163 min
pogony 750ml 55 min

323 min i 3800ml + jakieś jeszcze odpady 50-100ml

Przez cały czas produkt leciał powyżej 96%
Procedury wyszły podobnie więc dobrze wiedzieć wcześniej ile poszczególnych frakcji powinno być z wsadu żeby pilnować odpowiednich momentów a nie gapić się 4-5 godzin w termometr. :)

Zastanawiam się bardzo nad ustawieniem temperatury wody w chłodnicy, moja spirala jest trochę mniejszej średnicy niż rura i może słabo chłodzi głowicę gdyż ta jest cała gorąca.
Dopiero na samym końcu staje się letnia przy temperaturze wody na wyjściu około 25-27 stopni, wszystko raczej się skrapla bo nie było by takiego wyniku.
Jednie wolą zimny inni ciepły reflux a ja sam nie wiem muszę sprawdzić ten przepływ wody żeby nie wyszło około 1m3 na cały proces :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3978
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rektyfikacja - Kolumna Cu Lorda Pagona

Postautor: lesgo58 » sobota, 9 cze 2018, 16:52

Lord Pagon pisze:Tym razem troszkę lepiej się do tego przygotowałem , najwięcej problemów podczas pierwszej rektyfikacji miałem z podziałem frakcji . Do końca nie wiedziałem ile powinno być przedgonu, serca i pogonu z mojego wsadu i nie bardzo potrafiłem dokładnie wdrożyć procedurę kolegi lesgo58 ....... jedynie przeliczyłem te 0,5kg cukru na alkohol i wyszło mi to co powinienem uzyskać ( oczywiście orientacyjnie)
290ml przedgon
2730ml serce
753ml pogon

Błąd. Nie podchodź do rektyfikacji w ten sposób.!!!
Ilość frakcji jest zależna wprost proporcjonalnie do:
- rodzaju nastawu,
- jakości wypełnienia i długości kolumny,
- długości stabilizacji,
- sposobu odbioru przedgonu i pogonu.
Tak więc jak widzisz zmiennych jest tak dużo ze przyjmowanie założeń ilościowych mija się z celem.
W/g mnie - przyjmując że proces prowadzisz tylko z odbiorem w głowicy to masz za mało przedgonów i za dużo pogonów. Podstawowym powodem jest brak cierpliwości. Ale do tego z czasem dojdziesz sam.
Następnym razem spróbuj odbierać serce do osobnych butelek i po 7-10 dniach porównaj zawartość tych butelek. Nie będę Ci nic sugerować ale do właściwych wniosków powinieneś dojść już sam.
Sprzedam Ci jedną sztuczkę. Przygotuj sobie do odbioru dwa wężyki. Jeden tylko do przedgonów a drugi tylko do gonu. Pozwoli Ci to mocno ograniczyć ilość przedgonów. Wężyk zanieczyszczony początkowym przedgonem nim się całkowicie przepłucze potrafi bardzo długo oddawać ten aromat do gonu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Rektyfikacja - Kolumna Cu Lorda Pagona

Postautor: Lord Pagon » sobota, 9 cze 2018, 17:09

Po odbiorze przedgonu czyli te 350ml zebrałem jeszcze tak na wszelki wypadek 200ml osobno żeby później to odpowiednio ocenić. Z pogonami może się troszeczkę pospieszyłem zwłaszcza jak się pracuje na termometrach po 7 zł wszystko do opanowania :) Odnośnie sztuczki : zaworek który posiadam obracam sobie z lewej na prawą jest ruchomy, przedgony odbieram bezpośrednio z kranika stawiając na półeczce drewnianej naczynka po lewej a na serce odwracam kran do papugi :) .


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość