Rabarbar - czy się nada

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
mienho
150
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: mienho »

Witam Producentów, tak jak w temacie czy rabarbar nada się na nastaw?? Lub ewentualnie mix np z truskawkami??
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: JanOkowita »

Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
mienho
150
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: mienho »

Dziękuję, "szukajka" na forum nie znalazła dlatego zapytałem, a wynik na stronie.
Awatar użytkownika

dziki gon
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 27 maja 2018, 21:00
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: dziki gon »

Chciałbym z racji sezonu, lekko odświeżyć temat rabarbarowego nastawu. Czy ktoś z koleżanek i kolegów chciałbym się podzielić przepisem?

Niestety link wklejony post czy dwa wyżej nie działa (błąd 404) :(

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: radius »

dziki gon pisze:Niestety link wklejony post czy dwa wyżej nie działa (błąd 404)
Sprawdziłem. Działa :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

dziki gon
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 27 maja 2018, 21:00
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: dziki gon »

Przez telefon i tapatalka ucinalo mi link przez co miałem 404, ale już to opanowalem.
P.S.
U mnie 32 st w cieniu, chyba stąd ten nieogar;)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: lesgo58 »

@dziki gon
Wujek Google jak zwykle niezawodny:
https://www.google.com/search?q=wino+z+ ... refox-b-ab
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: Pretender »

Rób nalewkę, mega pyszna. 1kg rabarbaru, 1szklanka cukru (spróbuj 1/2 szklanki najpierw) i na koniec alkohol 1l. Rabarbar „pobijaj” i potnij na małe kawałki.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: acurlydrug »

Mam u siebie rabarbarówkę, ale mi z kolei smakuje jak kompot zaprawiony alkoholem.
Chyba że kwestia czasu do ułożenia? Próbowałam po pół roku. Niedługo pyknie jej roczek.
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: czamnian »

Ja mam tendencję do tego, że zawsze "wlewa" mi się nieco więcej alko na owoce, więc może koleżanka dala go trochę za mało lub za słaby? Swoją drogą czas łagodzi intensywny smak wyciągając aromat owocu na pierwszy plan. Przy produkcji takiej nalewki zawsze dzielę owoce kolorami - zielony, czerwony oraz mieszany:
Uzyskuję kwaśny efekt zielonego, słodki czerwonego i półsłodki żółtego fajna sprawa ogółem i żonce mojej bardzo się podoba i smakuje :ok:
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: czamnian »

A propos, co do przepisu wina z rabarbaru, to nie pamiętam by kiedykolwiek babcia moja czy mama czy też teściowa dodawały kredę do tego owocu, ja również tylko owoce i cukier stosuję w swoich przepisach - wrzystko jest ok i nikt nigdy się nie otruł, dlatego dziwi mnie ta kreda w przepisie.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: eldier »

A z jakiej proporcji korzystasz? W sumie możesz cały przepis wrzucić.
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Rabarbar - czy się nada

Post autor: czamnian »

https://alkohole-domowe.com/wino/przepi ... rbaru.html tu masz wzmiankę o tym, ale gdzieś jeszcze o tym czytałem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”