Wino anyżowo-miętowe

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
meteor297
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: amarena
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Post autor: meteor297 »

Cześć
Jako że lubię sobie poeksperymentować i miałem ostatnio dość duże ilości mięty, postanowiłem zrobić między innymi winko anyżowo miętowe.
Najpierw w 2 litrach wody, rozpuściłem 3kg cukru. Następnie do zagotowanego syropu dodałem około pół kilograma świeżych liści mięty zielonej.
Pogotowałem 20 minut i zostawiłem na dzień aby się przegryzło i ostygło.
Kolejnego dnia odddzieliłem liście od płynu, dodałem 20 gwiazdek anyżu + garść sparzonych daktyli oraz 9 litrów wody.
Następnie wszystko poszło do balona (oczywiście dałem także drożdże).

Moje pytanie - próbował ktoś już coś takiego wcześniej robić?
Co z tego może wyjść? :)
Obrazek
Obrazek
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino anyżowo-miętowe

Post autor: JanOkowita »

Ciekawe... które to poczynione przez Ciebie wino w życiu? Przerabiałeś już wcześniej klasyczne nastawy z winogron, jabłek, malin, itp.?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino anyżowo-miętowe

Post autor: Kamal »

Raczej nikt nie próbował. Na jakiś ekstra efekt bym nie liczył. Lepiej zacząć od prostych win, a później eksperymenty. :)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”