Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 12:58
Załączniki
Po 17 dniach blg 10

Postautor: tompa » piątek, 27 kwie 2018, 10:02

Panowie
Robiłem według przepisu Kucyka.
20 litrów soku jabłkowego z biedry, 3 kg cukru w 1,5 l wody, pożywka i bayanusy.
Pięknie ruszyło. Po 4 dniach dodałem 2 kg cukru.
Po 17 dniach fermentacji bardzo zwolniło. Bulki z rurki raz na minutę, gdy poprzednio było 30 bulków.
Sprawdziłem, jest 10 blg.
Czy dodać jakiś drożdży, czy jeszcze czekać, bo ten blg jest wysoki?


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Po 17 dniach blg 10

Postautor: trzmi3lu » piątek, 27 kwie 2018, 13:53

Jaka temp. nastawu? Jakie blg początkowe miałeś? W 17 dni to można 100L przefermentować do -3, coś trochę długo. Albo za niska temp. albo drożdże stanęły(podobno bayanusy czasami mają takie odchyły od normy). Pożywki więcej Ci nie trzeba, bo na jabłkach to i bez tego się obejdzie.
Sprawdź jak smakuje nastaw.
pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:


Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 12:58
Załączniki
Re: Po 17 dniach blg 10

Postautor: tompa » piątek, 27 kwie 2018, 19:46

Temperatura nastawu taka jak w domu bo stoi w małym pokoju czyli 21-22st.
Blg początkowe nieznane bo nie miałem cukromierza. Posmakowałem i smak drożdżowy i słodki.
Mam kolejne bayanusy GT i turbo fruit. Może nastaw poczęstować turbo?

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Po 17 dniach blg 10

Postautor: olo 69 » piątek, 27 kwie 2018, 21:59

Daj pożywki, dodaj ze 2-3 pokrojone jabłka, dobrze wymieszaj. Bayanusy potrzebują owoce w nastawie a ty im sok z kartonika dałeś. Możesz ewentualnie rodzynki wsypać.
Pozdrawiam,olo 69


Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 12:58
Załączniki
Re: Po 17 dniach blg 10

Postautor: tompa » wtorek, 1 maja 2018, 15:04

Dałem wszystko ja zaproponował olo 69.
Dzisiaj blg wynosi 6.
Delikatnie jeszcze bulka w rurce.


Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 12:58
Załączniki
Re: Po 17 dniach blg 10

Postautor: tompa » wtorek, 8 maja 2018, 17:26

Po tygodniu czyli dzisiaj sprawdziłem i jest równo 5 blg.
Czekać jeszcze, czy klarować i dawać na rurki a dunder ponownie potraktować cukrem i dać turbo fruit.


Drupi
500
Posty: 537
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Po 17 dniach blg 10

Postautor: Drupi » środa, 9 maja 2018, 08:06

Nie czekaj już, tylko na rurki i odbierz więcej przedgonu niż zwykle. Sklaruj jakimś środkiem, takie coś mało się klaruje ale cokolwiek chociaż. Na przyszłość nie rób z tych drożdży, a z innych.


Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 12:58
Załączniki
Re: Po 17 dniach blg 10

Postautor: tompa » poniedziałek, 4 cze 2018, 19:45

Klarowanie botonitem nieudane. Po dwóch tygodniach trafiło na rurki. Po jednym psoceniu na miedzianym micro pot stilu od Zygmunta wyszła w zapachu ambrozja.
1 litr dostał czipsów dębowych a drugi czysty. Oba stoją i dojrzewają. Pozostałość po destylacji dostała 4 kilo cukru w 20 litrach soku jabłkowego i turbo fruity. Chodzi jak ta lala.
Podobno jabłko się ciężko klaruje.


Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości