Nastaw z cytrusów

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
filazaf
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 09:01
Krótko o sobie: Posiadacz Kolumienki Miedzianej Basic
Ulubiony Alkohol: Captain Morgan Spiced
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Elgin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: filazaf »

Witam, mam pytanko odnoście cytrusów.
Ostatnio była przecena w ASDA na cytrynki, 10 pensów(50gr.) za 0.5kg cytryn/mandarynek.
I naszła mnie wena, czy da radę z tego upędzić smakówkę/spiritus?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw z cytrusów

Post autor: Doody »

O tej porze roku cytrusy raczej nie nadają się na nastawy ani nalewki. Próbowałem kiedyś i wszystko poszło na spirytus bo było "chemiczne" i niepijalne.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z cytrusów

Post autor: lesgo58 »

filazaf pisze: I naszła mnie wena, czy da radę z tego upędzić smakówkę/spiritus?
Nie idź tą drogą. Zapomnij o cytrusach jako surowcu do nastawów.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Nastaw z cytrusów

Post autor: Lothar von Luene »

Zapach cytryny pozostanie w destylacie. Niestety kwaśny smak nie przejdzie przez rurki. Wyobraź sobie smak niekwaśnej cytryny, albo mandarynki pozbawionej cukru i kwasu. :mrgreen:
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

misiek35
100
Posty: 132
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Nastaw z cytrusów

Post autor: misiek35 »

Kiedyś wrzuciłem na rurki nie udaną nalewkę cytrynową. Aromat przeszedł fajnie i na świeżo było dobrze ale już po tygodniu nie nadawała się do picia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”