Mętne wino na maszynę


Autor tematu
lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: lasso »

Witam wszystkich. Potrzebuję rady :D Mam 2 wina, których walory smakowe są bardzo średnie (rabarbar) i zepsute (truskawka). Pierwsze z rabarbaru nie sklarowało się wcale i jest strasznie "cienkie" w smaku. Truskawkowe leżało w balonie wypełnionym w 80 % powietrzem za długo i jego smak strasznie się zepsuł choć pachnie wybornie. Przed moim wyjazdem było nieźle sklarowane a teraz jest strasznie mętne, bardziej niż rabarbarowe. Widać jakiś muł pływający w nim. Mój plan to zmieszać dwa wina i dodać środka klarującego choć nie wiem czy to zadziała. Potrzebuję pomocy jak je przygotować przed rektyfikacją. Moja maszynka to aabratek, zbiornik 50 l, grzanie 2x2000, kolumna 140 zasypu sprężynkami + OLM. Obawiam się, że coś się może po przypalać na grzałkach chociaż wątpię by były to martwe drożdże. Z góry dzięki za każdą pomoc :ok:
alembiki
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: seneka »

Postaraj się je zlać znad osadu bezpośrednio do kotła. Nic nie powinno się przypalić.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Autor tematu
lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: lasso »

Problem w tym, że w truskawkowym nie ma osadu tylko w całym winie pływa jakiś muł. Dlatego zastanawiam się czy nie dodać czegoś do klarowania. Rabarbar nie ma wcale osadu, ale wciąż utrzymuję się lekka mgiełka. Martwi mnie tylko ta truskawka...
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: masterpaw2 »

Nie szczyp się za bardzo z tym winem, nic Ci się nie przypali. Przelej je po prostu przez jakąś gęstą gazę/płótno bawełniane i na pohybel :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: seneka »

Tak jak masterpaw2 piszę dawaj na rury.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Autor tematu
lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: lasso »

O gazie nie pomyślałem :D Nigdy nie rektyfikowałem wina (zawsze było dobre) i stąd moja ostrożność. Jak powiedzieliście tak zrobię. Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: masterpaw2 »

lasso pisze: Nigdy nie rektyfikowałem wina
I nie rektyfikuj go, tylko destyluj a nóż wyjdzie ciekawy trunek. Tu masz opis :
sposob-uzycia-kolumny-do-destylacji-pro ... t9301.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: lasso »

Obawiam się trochę... nie wiem czy uzyskam coś co będzie mnie satysfakcjonować. Wiadomo, spiryt jest najbezpieczniejszy, ale po połączeniu truskawki z rabarbarem będę miał tego ok 25-30 l wiec zastanawiam się, czy nie dodać zalegającej cukrówki, by dopełnić do 45 l w kegu. W sumie wszystko ładnie pachnie i kusi mnie by przepuścić to tylko na katalizatorze i głowicy.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: seneka »

Na początku detyluj. Nie dodawaj żadnej cukrówki. Po jak Ci nie będzie pasować dodawz i przerobisz na spirytus. Daj winu szansę :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: masterpaw2 »

Podejrzewam, że zdecydowana większość z nas poleciłaby Ci jedno rozwiązanie........., puszczać samo na smakówkę :punk:
Nie będziesz zadowolony, zdążysz rektyfikować. Jamen :ok:
Edit. I mnie seneka uprzedził :odlot:, ale cóś chyba z "wymową" nie teges :pije: :D
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Blażej
100
Posty: 109
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: Blażej »

Destyluj szkoda smaku. Przy ok 30l trochę fajnego urobku może wyjść. Przypalić nic się nie przypali w pn na grzalkach miałem zacier 100% pszenica odfiltrowany tylko przez worek filtracyjny czyli takie mleko. Zero przypalenia 2+1.5 kw na grzalkach sterowanie pamel. A jeszcze jedno może zrobić destylat na pełnej kolumnie bez ocieplenia, jeśli się boisz niepożądanych smaków. Ja czasami tak robię i jestem zadowolony.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Mętne wino na maszynę

Post autor: chilka69 »

Jestem ciekaw co wyszło
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja wina i piwa”