Postautor: lasso » poniedziałek, 28 maja 2018, 13:48
Witam wszystkich. Potrzebuję rady Mam 2 wina, których walory smakowe są bardzo średnie (rabarbar) i zepsute (truskawka). Pierwsze z rabarbaru nie sklarowało się wcale i jest strasznie "cienkie" w smaku. Truskawkowe leżało w balonie wypełnionym w 80 % powietrzem za długo i jego smak strasznie się zepsuł choć pachnie wybornie. Przed moim wyjazdem było nieźle sklarowane a teraz jest strasznie mętne, bardziej niż rabarbarowe. Widać jakiś muł pływający w nim. Mój plan to zmieszać dwa wina i dodać środka klarującego choć nie wiem czy to zadziała. Potrzebuję pomocy jak je przygotować przed rektyfikacją. Moja maszynka to aabratek, zbiornik 50 l, grzanie 2x2000, kolumna 140 zasypu sprężynkami + OLM. Obawiam się, że coś się może po przypalać na grzałkach chociaż wątpię by były to martwe drożdże. Z góry dzięki za każdą pomoc
Problem w tym, że w truskawkowym nie ma osadu tylko w całym winie pływa jakiś muł. Dlatego zastanawiam się czy nie dodać czegoś do klarowania. Rabarbar nie ma wcale osadu, ale wciąż utrzymuję się lekka mgiełka. Martwi mnie tylko ta truskawka...
Obawiam się trochę... nie wiem czy uzyskam coś co będzie mnie satysfakcjonować. Wiadomo, spiryt jest najbezpieczniejszy, ale po połączeniu truskawki z rabarbarem będę miał tego ok 25-30 l wiec zastanawiam się, czy nie dodać zalegającej cukrówki, by dopełnić do 45 l w kegu. W sumie wszystko ładnie pachnie i kusi mnie by przepuścić to tylko na katalizatorze i głowicy.
Podejrzewam, że zdecydowana większość z nas poleciłaby Ci jedno rozwiązanie........., puszczać samo na smakówkę Nie będziesz zadowolony, zdążysz rektyfikować. Jamen Edit. I mnie seneka uprzedził , ale cóś chyba z "wymową" nie teges
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Destyluj szkoda smaku. Przy ok 30l trochę fajnego urobku może wyjść. Przypalić nic się nie przypali w pn na grzalkach miałem zacier 100% pszenica odfiltrowany tylko przez worek filtracyjny czyli takie mleko. Zero przypalenia 2+1.5 kw na grzalkach sterowanie pamel. A jeszcze jedno może zrobić destylat na pełnej kolumnie bez ocieplenia, jeśli się boisz niepożądanych smaków. Ja czasami tak robię i jestem zadowolony.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"