Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

wr00na
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 3 wrz 2012, 14:46
Załączniki
Re: Eksperyment - wódki wytrawne

Postautor: wr00na » wtorek, 8 maja 2018, 14:21

Z przepisem, to jest kłopot, bo sam poszukuję, ale może ktoś zaproponuje coś sprawdzonego - chodziłobymi o coś "ziołowego", wytrawnego.


promocja
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
650
Posty: 658
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Eksperyment - wódki wytrawne

Postautor: manowar » niedziela, 13 maja 2018, 20:28

Ziołowego i wytrawnego ... u Cieślaka znajdziesz kilka przepisów na wódki i likiery gorzkie.
Wracając do tematu eksperymentu...
... Hokus - pokus, czary - mary ... robię w kwadrans koniak stary ...
przepalanka według Cieślaka:
IMG_20180513_120152.jpg

IMG_20180513_130945.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4006
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Eksperyment - wódki wytrawne

Postautor: lesgo58 » niedziela, 13 maja 2018, 21:55

manowar pisze:... Hokus - pokus, czary - mary ... robię w kwadrans koniak stary ...
przepalanka według Cieślaka:

A to moja próba z 2012 roku:
Przepalanka.jpg

Zaprawka do Przepalanki.jpg

Wyszły całkiem podobne - co, Manowar... :D ? Przynamniej na wygląd.
Pod tym linkiem więcej na ten temat:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?p=100921#p100921
Od tamtego czasu mam jeszcze tę zaprawkę i całkowicie o niej zapomniałem. Muszę ponownie ja rozrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
650
Posty: 658
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Eksperyment - wódki wytrawne

Postautor: manowar » wtorek, 29 maja 2018, 22:49

Uprzejmie donoszę co następuje:
- z pierwszego odpędu część się dębi na starkę coupage
- nalew rodzynkowy do tejże również wstawiony
- pestki moreli (gorzkie migdały) zalane i czekają na swoją kolej czyli przepis Dubiefa
- drugi odpęd dokonany - też z przygodami, ale to wina lenistwa (no i wyjątkowo zły dzień był)
- zakupione zostały damki 5l żeby było w czym nastawiać
- powoli zaczynam zbierać małpki 100ml na próbki (koledzy z Warszawy mogą mnie wspomagać)
- zostały nastawione dwa "burbony" wg. lekko zmodyfikowanych przepisów łmarko i z homedistillers (jak jutro będzie ładny dzień to cyknę i wstawię fotki)
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ

Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
650
Posty: 658
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Eksperyment - wódki wytrawne

Postautor: manowar » poniedziałek, 12 lis 2018, 12:36

Strasznie długo nie pisałem - ale to trochę urok takich projektów, że przez długie okresy nic ciekawego się nie dzieje. Wszystkie 8 założonych próbek już jest w gąsiorkach - w założonej objętości +/- 5l. Wszystkie bardziej skomplikowane stoją już w piwnicy od wakacji - niedawno w końcu wstawiłem także na zaprawkach. Do końca roku dam całości czas, żeby wszystko się przegryzło - na dzisiaj poza różnicą w kolorze, wszystkie nastawy pachną dość podobnie - mocno surowo.
Kolejnym krokiem planowanym będzie przyśpieszone starzenie. Plan mam taki by wszystko wstępnie przefiltrować przez jałową gazę (troszkę syfu się wytrąciło), odlać z każdego nastawu ok 0,75 - 0,85l - akurat do słoika 0,9 (jak znajdę jakieś większe tanie naczynka w liczbie 8 to użyję większych), wrzucić do każdego po 1-2 klocku dębowym 1x1x1 i zgodnie z radami Cieślaka na 4 tygodnie maderyzacja w temp. 40-45C. Mam kociołek pasteryzator do słoików więc to nie będzie problematyczne. Będę mógł sobie porównać czy ma to jakiś sens. Drugie starzenie to podobny zabieg opisywany w skrócie przez Bogiego na forum winiarskim - w którym zamiast dębu maceruje się lukrecję i wystawia na słońce - mam wrażenie, że tylko po to by ogrzać nastaw więc pasteryzator spełni rolę idealnie.
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość