Dobry Wieczór,
Dziś chciałbym się podzielić wrażeniami z pierwszego użycia drożdży dość znanej firmy Alcotec , Double Snake C3.
Opakowanie charakterystyczne, grafitowy wąż z dwiema głowami na srebrno-niebieskim tle:
Producent podaję następujące wartości:
1. 6kg ,3dni, 15%.
2. 7kg, 5dni, 17%.
Fermentacja otwarta , nastaw 25l, skorzystałem z opcji 17%.
Wskazanie startowe wynosiło 24BLG, temperatura otoczenia 25'C.
Fermentacja dużo mniej burzliwa niż w przy użyciu drożdży turbo marki biowin, gazy były małe, równomierne i zbite.
Zapach przypominał młody szampan z dolewką cydru. Fermentacja zaczęła się po godzinie od dodania zawartości saszetki.
Równo po 5 dniach fermentacja ustała, BLG w próbce wygaszonej pirosiarczynem wykazało wartość ujemną.
Wyklarowałem całość TurboKlarem. Moc 17,2%
Po sklarowaniu unosił się zapach chleba oraz cydru, barwa słomkowa lecz klarowna.
Po psoceniu na ZP uzyskałem destylat o mocy 96%. 25l odebrałem z prędkością litr psoty na godzinę ze zwiększeniem ZP powyżej 92'C w KEG-u.
Pierwszy raz:
Zapach świeżego chleba posmarowanego masłem czekoladowym o smaku toffi. Brak siarki, smak delikatnie słodkawy, wyczuwalne nuty drożdżowe. W skrócie - czuć bimberek. Zdatny jak najbardziej do picia, aczkolwiek no czuć go.
Drugi raz:
Rektyfikat metodą rozcieńczenia i przedłużonego pierwszego odbioru - zapachy zniknęły prawie całkowicie, w smaku był długi ledwo wyczuwalny finisz toffi , brak posmaków szpitalnych. Można pić jako czystą wódkę bez doprawiania.
Podsumowanie:
Drożdże zdecydowanie sprzyjające nalewkom przez swój charakterystyczny smak, pierwszy raz się spotkałem że nastaw chodził dokładnie tyle dni ile podał producent. Przerobił calutki cukier bez zająknięcia. Rektyfikat wyszedł pierwsza klasa - dosłownie. Słodkawy posmak idealnie trafił w mój gust oraz w zakąszanego śledzika. Osobiście mogę polecić.
Pozdrawiam:
Waher
[test] Double Snake C3
Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Wróć do „Drożdże i fermentacja”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik