Zmieszać wino słodkie z wytrawnym?

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52

Post autor: Rafal12336 »

Panowie, mam 5L wina słodkiego i mocnego (Bayanusy robiły do oporu) , oraz 5L wina słabszego (jakieś 10-11%) wytrawnego. Moja kobieta chce wino słodkie ale nie takie mocne i wpadł mi do głowy pomysł zmieszania tych dwóch win razem.
Ktoś z Was robił takie zabiegi? Można tak zrobić bez jakichś efektów ubocznych? Czy może lepiej nie ruszać żeby nie popsuć win..?

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Zmieszać wino słodkie z wytrawnym?

Post autor: Ryba64 »

Po prostu zrób próbę na małej ilości - np.100 ml słodkiego + 100 ml wytrawnego, odstaw na 2 dni i wtedy spróbuj razem z żoną. I wówczas sam stwierdzisz czy warto.
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Zmieszać wino słodkie z wytrawnym?

Post autor: lesgo58 »

Rafal12336 pisze:... Można tak zrobić bez jakichś efektów ubocznych? Czy może lepiej nie ruszać żeby nie popsuć win..?
Oczywiście. Nazywa się to kupażowaniem. Poczytaj o tym w necie. Tak się robi z różnymi trunkami. Zrób tak jak Ci to podpowiedział Ryba64. I rób próby aż do skutku. Będziesz miał pożyteczne doświadczenie na przyszłość.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”