przeróbka aparatury

Wszystko o prostych konstrukcjach typu garnek - chłodnica.

Autor tematu
lubomik1
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 24 sty 2010, 18:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wyroby domowe
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii

Post autor: lubomik1 »

Witam chciałbym rozwiać swoje wątpliwości co do przeróbki mojej aparatury aktualnie pracuje na takim sprzęcie keg 30 w garze 40 litrowym 2 odstojniki słoikowe z denkami ze stali nierdzewnej i szklana chłodnica :coś takiego
2.png
i nie wiem w którą stronę iść
czy lepiej jest krótką kolumnę ok 40 cm z wypełnieniem lub bez ( nie wiem czy przy takiej wysokości będzie znaczenie miało jakieś wypełnienie)
coś takiego
7.jpg
czy
kolumna 2.jpg
oczywiście że w tym drugim przypadku te kolanko będzie przykręcone bezpośrednio do kega bez kolumny a dalej do jednego odstojnika ze spustem syfu.
Dzięki przeróbce chciałbym skorzystać na polepszeniu smaku a nie koniecznie na wydajności czy mocy trunku chociaż jeśli będą jakieś dodatkowe plusy chętnie skorzystam ;)
Nadmieniam że ograniczają mnie koszta ale mam kolegę który pracuje z metalami szlachetnymi i da rade mi coś przerobić.
Przyjmę każdą krytykę z pokorą :poklon;
Dziękuje za wskazówki pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 lut 2018, 09:58 przez lubomik1, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: przeróbka instalaji

Post autor: ramzol »

Popraw temat, zamień "instalacja" na "aparatury". Instalacja kojarzy sie z elektryką.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: radius »

lubomik1 pisze:Dzięki przeróbce chciałbym skorzystać na polepszeniu smaku a nie koniecznie na wydajności czy mocy trunku
Hmm, w żadnym przypadku nie zyskasz na jakości :? Jeśli ograniczają cię finanse, to niech kolega "wyspawa" ci 80 cm deflegmator i zrezygnuj z odstojnika. Deflegmator wypełnij kilkoma nierdzewnymi zmywakami i... doczytaj na forum jak pracować na pot stillu z takim "ustrojstwem" ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
lubomik1
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 24 sty 2010, 18:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wyroby domowe
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: przeróbka aparatury

Post autor: lubomik1 »

Znalazłem w sklepie deflegmator ''Deflegmator z wypełnieniem Raschiga Spiritferm'' ale to jest chyba nie odpowiednia wielkość jak sądzę.
deflegmator.jpg


dodatkowo jeszcze znalazłem podobny ale bez tej dodatkowej rurki
deflegmator allegro.jpg
czyli z z tego co mi kolega podpowiada to muszę zrobić coś podobnego ale w rozmiarze XXL ok 80 cm tak? ale teraz pytanie który wariant?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: ramzol »

Jezeli chcesz spirytus to abratek i sprężynki pryzmatyczne"SP" lub zmywaki (odbije sie to na jakości)
Bimberek z cukru 95% CM i SP do tego czyste smakówki.
Bimber 60-70 z cukru PS z wypełnieniem.
Cos przypominające bimber60-70%wynalazki z allegro z odstojnikami wypełnione różnościami.

Nim zaczniesz to poczytaj bo zapał jest tylko wiedzy i planu brak. Sprecyzuj co chcesz robić. Poszukaj tematu "trzy gracje każda piękna" przeczytaj.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
lubomik1
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 24 sty 2010, 18:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wyroby domowe
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: przeróbka aparatury

Post autor: lubomik1 »

Co ja chcę zrobić to jest dobre pytanie chyba chcę coś zmienić ale nie wiem w jakim kierunku pójść.Przeczytałem temat" 3 gracje" i czuję że dla mnie nie tędy droga abratek,jakieś wypełnienia,zimne palce,termometry to chyba jeszcze nie czas na takie zmiany tym bardziej że to co sam na moim sprzęcie ugotuję to jest całkiem smaczne.Nie osiągam może 96% ale ok 87% na początku pędzenia.
Przeanalizowałem powody dla czego i po co chcę zrobić mały lifting i doszedłem do wniosku że straty urobku w odstojniku lub czasem w dwóch (w zależności co przerabiam) są moją piętą Achillesa.
Pozwolę sobie sprecyzować moje zapytanie odnośnie tematu.
W jaki sposób przerobić aparaturę aby pozbyć się odstojników a straty które generują odzyskać?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: masterpaw2 »

W jaki sposób przerobić aparaturę aby pozbyć się odstojników a straty które generują odzyskać?
Po prostu, najzwyczajniej w świecie je wyciąć, a pary dać bezpośrednio na chłodnicę.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
lubomik1
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 24 sty 2010, 18:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wyroby domowe
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: przeróbka aparatury

Post autor: lubomik1 »

Tak ale nie trzeba będzie 2 razy przepuszczać?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: radius »

Trzeba będzie aby było w miarę pijalne :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
lubomik1
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 24 sty 2010, 18:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wyroby domowe
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: przeróbka aparatury

Post autor: lubomik1 »

Decyzja zapadła
Przerobie aparaturę w następujący sposób.
Zrobię mała kolumnę ok 400 mam zostawię jeden odstojnik ze spustem bezpośrednio do kotła i dołożę termometr elektroniczny żeby dokładnie zaobserwować procesy.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: johnex »

Powiem ci kolego jedno - lepiej zrobić jeden konkretny skok niż wiele małych kroczków. Ja niestety zrobiłem kilka małych. Na początku produkowałem na sprzęcie typu szklany deflegmator + szklana chłodnica. Na dodatek wydawało mi się że to co otrzymywałem przy jednym pędzeniu jest dobre. Niedawno znalazłem butelkę urobku z tamtych czasów i :womit:
Następnie zacząłem przepuszczać dwa razy i już było prawie super. Później zacząłem stosować filtrację węglem aktywnym.
Kolejny krok to aabratek LM wypełniony zmywakami. Już myślałem, że złapałem boga za nogi gdy urobek z kolumny dodatkowo przepuszczony przez węgiel postawiłem na stół.
Następnie zostałem zmuszony po raz kolejny do zmiany aparatury. Kolejny aabratek został maksymalnie wydłużony, doszedł obniżony odbiór OVM, kilkupunktowy pomiar temperatury i wypełnienie by Plipek1. Następnie wypróbowałem metodę 2,5 zaproponowaną przez lesgo58 - no i to dopiero jest TO!!!
Od ciebie zależy czy będziesz "drobił" tak jak ja czy od razu przeskoczysz na kolumnę i będziesz mógł robić naprawdę dobre trunki.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
lubomik1
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 24 sty 2010, 18:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wyroby domowe
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: przeróbka aparatury

Post autor: lubomik1 »

Możesz kolego podżucić jakiś link do tej metody lesgo58?

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: johnex »

Metoda 2,5 wg lesgo58
a później przeczytaj wszystkie tematy z tego wątku
A poza tym istnieje opcja SZUKAJ
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Licho
100
Posty: 110
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 18:57
Krótko o sobie: Emigrantka zarobkowa
Ulubiony Alkohol: Jałowcówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Biała Chrobacja/Wallonia
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: Licho »

Ja robię smakówkę - rodzynkowicę. 95% od początku, do praktycznie końca (potem po prostu przestaje kapać, zmniejszam grzanie i jeszcze 200 - 300ml do 40%) około 1,2 litra, na 30cm deflegmatorze z wypełnieniem z SPCu i SPKO, 4 palcami i płaszczem z rurki silikonowej posadzonym na szybkowarze 15 litrów (wsad 10-11 litrów). Ludzie mówią, że to najlepsze co pili ever.
Ale odstojnik bym wywaliła.
Licho nie śpi,
Licho czuwa,
Licho psoci,
jak się uda...
Awatar użytkownika

Licho
100
Posty: 110
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 18:57
Krótko o sobie: Emigrantka zarobkowa
Ulubiony Alkohol: Jałowcówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Biała Chrobacja/Wallonia
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: Licho »

Już nie ma opcji -edytuj.
Pomocyyyy... :)
Dziwny objaw jak dla mnie mi się przydarzył.
Założyłam płaszczyk wodny, puszczam nastaw i tu niespodzianka. Na termometrze u góry 60 stopni, a z chłodnicy leci! Jakieś 80% i wali niemiłosiernie. wyleciało ok. 150 ml i przestało. temperatura rosła powoli i przy 77 stopni zaczyna znów lecieć ok 95% już do końca czyste serce. Przy spadku do 90% zaczęły lecieć pogony i koniec destylacji zrobiłam. Druga porcja nastawu i to samo zjawisko. Baniaczek 15l. więc 150 ml wydaje mi się sporą ilością. Woda na palcach i płaszczu trzymała temp. i teoretycznie powinna przecież zatrzymać wszystko...
Licho nie śpi,
Licho czuwa,
Licho psoci,
jak się uda...
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: inblue »

Licho pisze:Założyłam płaszczyk wodny, puszczam nastaw i tu niespodzianka. Na termometrze u góry 60 stopni, a z chłodnicy leci! Jakieś 80% i wali niemiłosiernie. [...]
Druga porcja nastawu i to samo zjawisko.
Jakie stężenie % alkoholu w wsadzie ?
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: masterpaw2 »

Stężenie alko we wsadzie nie ma tu raczej nic do rzeczy. Problem już w zasadzie rozkminiony w temacie
dziwne-zachowanie-pikocm-t17907.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Licho
100
Posty: 110
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 18:57
Krótko o sobie: Emigrantka zarobkowa
Ulubiony Alkohol: Jałowcówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Biała Chrobacja/Wallonia
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: Licho »

Problem w tamtym temacie został rozkminiony... błędnie. :)
Licho nie śpi,
Licho czuwa,
Licho psoci,
jak się uda...
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: Optoelektron »

Licho pisze:...rozkminiony... błędnie...
Możesz dla potomności opisać co było przyczyną?
Pozdrawiam.
Maciej
Awatar użytkownika

Licho
100
Posty: 110
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 18:57
Krótko o sobie: Emigrantka zarobkowa
Ulubiony Alkohol: Jałowcówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Biała Chrobacja/Wallonia
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: przeróbka aparatury

Post autor: Licho »

Opisałam. W wyżej wymienionym wątku właśnie. :) tym o piko kolumnie. :D
Licho nie śpi,
Licho czuwa,
Licho psoci,
jak się uda...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylatory pot-still”