Panowie
Robiłem według przepisu Kucyka.
20 litrów soku jabłkowego z biedry, 3 kg cukru w 1,5 l wody, pożywka i bayanusy.
Pięknie ruszyło. Po 4 dniach dodałem 2 kg cukru.
Po 17 dniach fermentacji bardzo zwolniło. Bulki z rurki raz na minutę, gdy poprzednio było 30 bulków.
Sprawdziłem, jest 10 blg.
Czy dodać jakiś drożdży, czy jeszcze czekać, bo ten blg jest wysoki?
Po 17 dniach blg 10
-
- Posty: 51
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Po 17 dniach blg 10
Jaka temp. nastawu? Jakie blg początkowe miałeś? W 17 dni to można 100L przefermentować do -3, coś trochę długo. Albo za niska temp. albo drożdże stanęły(podobno bayanusy czasami mają takie odchyły od normy). Pożywki więcej Ci nie trzeba, bo na jabłkach to i bez tego się obejdzie.
Sprawdź jak smakuje nastaw.
pozdrawiam
Sprawdź jak smakuje nastaw.
pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania."
Re: Po 17 dniach blg 10
Klarowanie botonitem nieudane. Po dwóch tygodniach trafiło na rurki. Po jednym psoceniu na miedzianym micro pot stilu od Zygmunta wyszła w zapachu ambrozja.
1 litr dostał czipsów dębowych a drugi czysty. Oba stoją i dojrzewają. Pozostałość po destylacji dostała 4 kilo cukru w 20 litrach soku jabłkowego i turbo fruity. Chodzi jak ta lala.
Podobno jabłko się ciężko klaruje.
1 litr dostał czipsów dębowych a drugi czysty. Oba stoją i dojrzewają. Pozostałość po destylacji dostała 4 kilo cukru w 20 litrach soku jabłkowego i turbo fruity. Chodzi jak ta lala.
Podobno jabłko się ciężko klaruje.