Po 17 dniach blg 10

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58

Post autor: tompa »

Panowie
Robiłem według przepisu Kucyka.
20 litrów soku jabłkowego z biedry, 3 kg cukru w 1,5 l wody, pożywka i bayanusy.
Pięknie ruszyło. Po 4 dniach dodałem 2 kg cukru.
Po 17 dniach fermentacji bardzo zwolniło. Bulki z rurki raz na minutę, gdy poprzednio było 30 bulków.
Sprawdziłem, jest 10 blg.
Czy dodać jakiś drożdży, czy jeszcze czekać, bo ten blg jest wysoki?
alembiki
Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: trzmi3lu »

Jaka temp. nastawu? Jakie blg początkowe miałeś? W 17 dni to można 100L przefermentować do -3, coś trochę długo. Albo za niska temp. albo drożdże stanęły(podobno bayanusy czasami mają takie odchyły od normy). Pożywki więcej Ci nie trzeba, bo na jabłkach to i bez tego się obejdzie.
Sprawdź jak smakuje nastaw.
pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: tompa »

Temperatura nastawu taka jak w domu bo stoi w małym pokoju czyli 21-22st.
Blg początkowe nieznane bo nie miałem cukromierza. Posmakowałem i smak drożdżowy i słodki.
Mam kolejne bayanusy GT i turbo fruit. Może nastaw poczęstować turbo?
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: olo 69 »

Daj pożywki, dodaj ze 2-3 pokrojone jabłka, dobrze wymieszaj. Bayanusy potrzebują owoce w nastawie a ty im sok z kartonika dałeś. Możesz ewentualnie rodzynki wsypać.
Pozdrawiam,olo 69

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: tompa »

Dałem wszystko ja zaproponował olo 69.
Dzisiaj blg wynosi 6.
Delikatnie jeszcze bulka w rurce.

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: tompa »

Po tygodniu czyli dzisiaj sprawdziłem i jest równo 5 blg.
Czekać jeszcze, czy klarować i dawać na rurki a dunder ponownie potraktować cukrem i dać turbo fruit.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: Drupi »

Nie czekaj już, tylko na rurki i odbierz więcej przedgonu niż zwykle. Sklaruj jakimś środkiem, takie coś mało się klaruje ale cokolwiek chociaż. Na przyszłość nie rób z tych drożdży, a z innych.
I like noble drinks.

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: tompa »

Klarowanie botonitem nieudane. Po dwóch tygodniach trafiło na rurki. Po jednym psoceniu na miedzianym micro pot stilu od Zygmunta wyszła w zapachu ambrozja.
1 litr dostał czipsów dębowych a drugi czysty. Oba stoją i dojrzewają. Pozostałość po destylacji dostała 4 kilo cukru w 20 litrach soku jabłkowego i turbo fruity. Chodzi jak ta lala.
Podobno jabłko się ciężko klaruje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”