Wino wyszło za słodkie
Witam potrzebuje odpowiedzi na zastanawiającą mnie sytuacje, mianowicie po czterech miesiącach pędzenia wina na moim multimierzu mam blg 20 oraz 9% stężenia alkoholu czy to normalne? Dodam ze po upływie pierwszych dwóch miesięcy blg wskazywał 10 a stężenie alkoholu wynosiło 4% Stwierdziłem wtedy że wino wyszło za słabe i postanowiłem dodać cukru.Efektem tego wszystkiego jest ciut za słodkie winko.Potrzebuje rady co teraz zrobić aby na multimierzu zobaczyć 0 blg i móc zlewać do butelek..
[mod: Blg a nie big!]
[mod: Blg a nie big!]
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino wyszło za słodkie
A więc tak - wino jest z czarnych winogron o proporcjach: 18kg owoców, 3,2kg cukru i 5l wody.Po upływie 3 tygodni zrobiłem 1 przelanie.Po upływie następnych 5 tygodni zakupiłem multimierz zrobiłem ww pomiary i dodałem 4kg cukru oraz 2l wody.Dorzucam zdjęcia multimierza może będzie łatwiej zobaczyć moje pomiary.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino wyszło za słodkie
18kg owoców dało jakiś sok, sok miał X blg do tego poszła woda i cukier mająca x blg. Do tego poszły drożdże marki....
Blg startowe wynosiło X blg.
Po jakimś czasie przy blg X dodałeś następną partię syropu i blg wyniosło X.
Jak podstawisz X i będziesz wiedział ile drożdże zjadły cukru będziesz wiedział ile % ma wino.
Podaj jeszcze ile litrów tego wina masz?
Blg startowe wynosiło X blg.
Po jakimś czasie przy blg X dodałeś następną partię syropu i blg wyniosło X.
Jak podstawisz X i będziesz wiedział ile drożdże zjadły cukru będziesz wiedział ile % ma wino.
Podaj jeszcze ile litrów tego wina masz?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino wyszło za słodkie
Popełniłeś kardynalny błąd nie mierząc początkowego Blg. Nie zaplanowałeś wina i teraz będzie wielki kłopot z obliczeniem co Ci z tego wyjdzie. Wino butelkuje się po kompletnym zastopowaniu drożdży. Jeśli drożdże będą jeszcze pracować Twoje wino zamieni się w "szampana" i powywala korki. Po drugie butelkuje się wino które kilka razy zleje się z nad osadu. Jak dla mnie minimum rok.
Przeczytaj ten post
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Tam masz instrukcję jak zaplanować nastaw. Porównaj swoje proporcje z tym co kolega Wald napisał. Powinno Ci to nakreślić sytuację w której teraz jesteś.
Pozdro i miłej lektury.
Przeczytaj ten post
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Tam masz instrukcję jak zaplanować nastaw. Porównaj swoje proporcje z tym co kolega Wald napisał. Powinno Ci to nakreślić sytuację w której teraz jesteś.
Pozdro i miłej lektury.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino wyszło za słodkie
Z grubsza licząc:
18kg owoców (wydajność ok 60% z tego co piszesz) to daje 10,8l soku, ok 10blg = 1080g cukru + dodane 7,2kg = 8280g cukru
Łącznie masz nastawu jak piszesz 22l (10,8l soku + 7l wody + 4,32l cukru (1kg = 0,6l))
8280/22 = ok 38blg to daje moc ok 19% po pełnym odfermentowaniu co jest ciężkie do osiągnięcia.
18kg owoców (wydajność ok 60% z tego co piszesz) to daje 10,8l soku, ok 10blg = 1080g cukru + dodane 7,2kg = 8280g cukru
Łącznie masz nastawu jak piszesz 22l (10,8l soku + 7l wody + 4,32l cukru (1kg = 0,6l))
8280/22 = ok 38blg to daje moc ok 19% po pełnym odfermentowaniu co jest ciężkie do osiągnięcia.