Po 17 dniach blg 10

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58

Post autor: tompa »

Panowie
Robiłem według przepisu Kucyka.
20 litrów soku jabłkowego z biedry, 3 kg cukru w 1,5 l wody, pożywka i bayanusy.
Pięknie ruszyło. Po 4 dniach dodałem 2 kg cukru.
Po 17 dniach fermentacji bardzo zwolniło. Bulki z rurki raz na minutę, gdy poprzednio było 30 bulków.
Sprawdziłem, jest 10 blg.
Czy dodać jakiś drożdży, czy jeszcze czekać, bo ten blg jest wysoki?
Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: trzmi3lu »

Jaka temp. nastawu? Jakie blg początkowe miałeś? W 17 dni to można 100L przefermentować do -3, coś trochę długo. Albo za niska temp. albo drożdże stanęły(podobno bayanusy czasami mają takie odchyły od normy). Pożywki więcej Ci nie trzeba, bo na jabłkach to i bez tego się obejdzie.
Sprawdź jak smakuje nastaw.
pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: tompa »

Temperatura nastawu taka jak w domu bo stoi w małym pokoju czyli 21-22st.
Blg początkowe nieznane bo nie miałem cukromierza. Posmakowałem i smak drożdżowy i słodki.
Mam kolejne bayanusy GT i turbo fruit. Może nastaw poczęstować turbo?
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: olo 69 »

Daj pożywki, dodaj ze 2-3 pokrojone jabłka, dobrze wymieszaj. Bayanusy potrzebują owoce w nastawie a ty im sok z kartonika dałeś. Możesz ewentualnie rodzynki wsypać.
Pozdrawiam,olo 69

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: tompa »

Dałem wszystko ja zaproponował olo 69.
Dzisiaj blg wynosi 6.
Delikatnie jeszcze bulka w rurce.

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: tompa »

Po tygodniu czyli dzisiaj sprawdziłem i jest równo 5 blg.
Czekać jeszcze, czy klarować i dawać na rurki a dunder ponownie potraktować cukrem i dać turbo fruit.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: Drupi »

Nie czekaj już, tylko na rurki i odbierz więcej przedgonu niż zwykle. Sklaruj jakimś środkiem, takie coś mało się klaruje ale cokolwiek chociaż. Na przyszłość nie rób z tych drożdży, a z innych.
I like noble drinks.

Autor tematu
tompa
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 mar 2018, 13:58
Re: Po 17 dniach blg 10

Post autor: tompa »

Klarowanie botonitem nieudane. Po dwóch tygodniach trafiło na rurki. Po jednym psoceniu na miedzianym micro pot stilu od Zygmunta wyszła w zapachu ambrozja.
1 litr dostał czipsów dębowych a drugi czysty. Oba stoją i dojrzewają. Pozostałość po destylacji dostała 4 kilo cukru w 20 litrach soku jabłkowego i turbo fruity. Chodzi jak ta lala.
Podobno jabłko się ciężko klaruje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”