Wszystko o prostych konstrukcjach typu garnek - chłodnica.

Autor tematu
chlop83
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 21:58
Załączniki
Pierwszy potstill

Postautor: chlop83 » piątek, 22 gru 2017, 23:47

Witam.
Chciałem pochwalić się taką konstrukcją.W skrócie: zbiornik 60l, rura fi 60mm, odcinek z wypełnieniem 26cm, pusta rura 60cm, termometr dół i góra o rozdzielczości 0,01'C, grzanie 2 razy 2kW + regulator PWM 0-100%, papuga. Po kilku cyklach pojawiły się pytania i wątpliwości:
1) Czy w takiej konstrukcji ważne są temperatury?
2) Jakiego rzędu temperatur się spodziewać?
3) Jakiej mocy grzanie?
4) Jaka prędkość odbioru?
5) Od czego zależą te wartości?
Celem jest uzyskanie destylatu o lekko drożdżowym aromacie. Dotychczasowe efekty to destylat o dość ostrym smaku, całkowicie pozbawiony drożdżowej nuty.

Dziękuję za wszelką krytykę.

20171222_184829.jpg

20171222_184806.jpg

20171222_184749.jpg

20171222_181557.jpg

20171220_201110.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

masterpaw2
900
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: masterpaw2 » sobota, 23 gru 2017, 00:54

Ad. 1
Ważna jest temperatura w kotle, by wiedzieć ile % zostało we wsadzie.
AD. 2
Rosnącego rzędu, w kotle będzie cały czas rosnąć wraz z ubywaniem %. Gdzie masz obecnie umiejscowione sondy?
AD. 3
Rozgrzewanie na pełnej mocy (o ile instalacja pozwala), później zjeżdżasz do 1,2;1,5kw.
Generalnie w tym sprzęcie mocą regulujesz prędkość odbioru.
AD. 4
Generalnie im wolniej tym lepiej.

Zaniast ceramiki daj wypełnienie miedziane pryzmatyczne do 26cm odcinka.
Po co Ci zaworek na szczęście, tuż przed chłodnicą, mam nadzieję, że go nie zamykasz w trakcie procesu, bo do dużego boooom byłoby wtedy bardzo blisko.
Generalnie dobra baza do zrobienia klasycznej kolumny, dorabiasz drugi odcinek 60cm rury,wypełniasz wszystko sprężynkami pryzmatycznymi(ewentualnie zmywakami nierdzewnymi) na to głowica ze sklaplaczem i możesz robić co zechcesz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Autor tematu
chlop83
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 21:58
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: chlop83 » sobota, 23 gru 2017, 01:22

dziękuję.
Odnośnie wypełnienia - próbowałem sprężynek, zmywaków, rurek szklanych, kulek szklanych, ceramiki i oczekiwanego bez rezultatu, destylat nie wykazuje żadnych drożdżowych posmaków. Przy grzaniu ok 0,4 kW odbiór jest na poziomie 0,5l/h, po zwiększeniu mocy wydaje mi się wyczuwać delikatne "smrodki", jednak nie są to oczekiwane drożdżowe aromaty.
1) Sondę mam ok 50mm nad kotłem, druga jest w szczycie - widoczna na zdjęciu. Czy muszę rygorystycznie pilnować temperatury na szczycie w okolicy 78'C ?
2) Rosnąca temperatura w kotle jest - zaczyna się od ok 80'C i idzie powoli w górę.
3) Całkowita moc to 6kW, i na takiej rozgrzewam. Mogę załączać niezależnie każdą, 2kW+2kW + regulowaną od 0 do 100% kolejną grzałkę 2kW.
4)Rozumiem, potstill uczy cierpliwości, jednak celem jest smakowy destylat. Chciałbym wyciągnąć z baniaka zwykły, śmierdzący drożdżami, ordynarny nocny trunek. Dodam również że nastaw nie był klarowany. Docelowo chcę mieć sprzęt do smakowych trunków - głównie rum.

Opisywany sprzęt stanowi przystawkę do kolumny z głowicą puszkową,automatycznie regulowanym zaworem iglicowym LM, i ręcznym OVM którą pewnie kiedyś tutaj opiszę. Do uruchomienia smakowych produkcji chciałem wykorzystać wstępnie zbiornik i poćwiczyć, zanim zbuduję kolejne elementy. Przystawka z latarką jest przygotowana pod 0,5l miedzianych pryzmatycznych, chodnica z zaworem na co dzień występuje w roli OVM. Rura - kolumna jest pusta, i górny dekiel z kolanem pod chłodnicę i sondę wykonany na szybko.

Awatar użytkownika

masterpaw2
900
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: masterpaw2 » sobota, 23 gru 2017, 01:27

Skąd w ogóle pomysł na coś takiego?
Widać, że wykonanie przyzwoite, więc bierz się kolego za czytanie i rozwijaj sprzęt w górę, a będziesz Pan zadowolony :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4945
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: radius » sobota, 23 gru 2017, 09:20

@chłop83, jesli chcesz uzyskać zwykły, śmierdzący bimber, to wywal całą tą "przystawkę" znad kotła i puść opary bezpośrednio ze zbiornika ma chłodnicę. Dodatkowo im mocniej będziesz grzał, tym bardziej "pachnący" towar otrzymasz ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
chlop83
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 21:58
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: chlop83 » sobota, 23 gru 2017, 09:39

Dzisiejsza noc przyniosła takie właśnie wnioski :scratch: Chłodnica pozwala mi grzać max 1,3kW, przy większej mocy wylot robi się już ciepły.
Wracając do kwestii temperatur, przy pracy na kolumnie wzrost o 0,2-0,5'C w punkcie stabilizacji psuje mi już robotę. Czy temperatura na szczycie dużo wyższa niż 80'C nie jest szkodliwa? Z obserwacji: temperatura na szczycie jest wyższa niż w wypełnieniu zaraz przy wyjściu z kotła.
Czy ma będą miał dużą różnicę jeśli zamiast chłodnicy ze zdjęcia założę dużo bardziej wydajną głowicą puszkową i odbiorę bez dławienia cały urobek z LM?

Awatar użytkownika

gary1966
300
Posty: 319
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: gary1966 » sobota, 23 gru 2017, 11:08

Ten zawór DN 15 przed wejściem do chłodnicy to po co?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

ramzol
1100
Posty: 1112
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: ramzol » sobota, 23 gru 2017, 11:17

Jezeli szukasz drożdżowego posmaku ( bo lubisz drożdżówki) to dodaj kostkę lub dwie babuniowych do kociołka z wsadem przed gotowaniem.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Autor tematu
chlop83
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 21:58
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: chlop83 » sobota, 23 gru 2017, 11:35

Czy z ta kostka to poważnie? Chodzi o glutaminian monosodowy - ekstrakt z drożdży?
Zawód 1/2" przed chlodnica zostal z wygody - chlodnica na codzień pracuje jako OVM. Nie jest on zamontowany celem wytwarzania wysokiego, wręcz rozrywkowego ciśnienia. Dodatkowo w zbiorniku mam wskaźnik poziomu z węża sylikonowego - pełni on rolę bezpiecznika.


karola44-81
100
Posty: 129
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: karola44-81 » sobota, 23 gru 2017, 12:16

chlopie :).
Jak chcesz bimber to goń go bez żadnego wypełnienia.
Na tej rurze, wysokiej i o dużej powierzchni ścianki bocznej jest spory Refluks. Trochę wypełnienia i destylat się oczyszcza.
Z moich doświadczeń na PS wnioski mam następujące.
1. Pusta rura o wysokości 60-100 cm to klasyczny bimber o mocy 50-65.
2. Wypełnienie ze zmywaków daje mocniejszy i czystszy destylat. Mozna wyciągnąć 70-80 %. Nie czuc go tak, ale drozdzami potrafi się odbijać i 2 dni po spożyciu.
3. Dołożenie skraplacza na górze daje bardzo czysty prawie neutralny w zapachu bimber o mocy 90-95. I tak się nim odbija.
Oczywiście ważna jest mała moc grzania.
Więc moim zdaniem powinieneś puszczać na pustej rurze 50-60 cm . i niezbyt szybko.
Drożdże typu turbo tez nie będą tak walić jak piekarnicze.


Autor tematu
chlop83
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 21:58
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: chlop83 » sobota, 23 gru 2017, 13:21

Drozdze to duble Snake C star. Nastaw 12kg cukru na 50l. Dwie torebki.Temperatura 19-20'C przez cały czas.
Piekarnicze i pomidory juz zamówione.
Wracając do tematu.na baniak trafiła znów kolumna sle ponawiam zapytanie.
Napiszcze proszę swoje parametry PS-ów.
Wysokość.
Średnica.
Moc grzania - używana przy pracy nie maksymalna
Prędkość odbioru.
Wypełnienie
Termeratury na gorze.


łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: łmarko » sobota, 23 gru 2017, 16:47

chlopie, Wyślij jeszcze nastaw to Ci to przerobię. Trochę włóż pracy w te hobby. :czytaj:


Autor tematu
chlop83
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 21:58
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: chlop83 » sobota, 23 gru 2017, 18:02

I pewnie jeszcze cały gdzieś zdegustujesz :pije:
A na poważnie. Pusta rura 60cm z flanszami gotowa. Ulepie jeszcze ok 128 tysięcy pierogów i dostane 15 min od żony na własne zajęcia, wtedy wszystko poskładam i do dzieła.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


slimsteel
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 24 mar 2018, 11:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, whiskey (na razie niestety sklepowa)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: slimsteel » sobota, 24 mar 2018, 23:19

Witam.
Nie chcę zakładać kolejnego tematu o podobnym wątku, dlatego piszę tutaj.
Koledzy wytłumaczcie mi tak łopatologicznie dlaczego wszyscy doświadczeni "psotnicy" tak bardzo ganią te destylatory szybkowary?
Podstawowa zasada działania przecież się nie zmienia, alkohol zamieniany jest ze stanu lotnego w ciekły. Dla zobrazowania dwa przykłady. Możecie mi tak konkretnie na chłopski rozum wytłumaczyć wyższość destylatora na kegu nad tym garnkiem...
https://www.aabratek.pl/produkty/752/GARNEK_30l_Z_2_ODSTOJNIKAMI.html
https://www.aabratek.pl/produkty/424/z_chlodnica_Liebiga_i_katalizatorem.html
Pomijając te odstojniki, o których dużo jest na forum, przyjmijmy, że ten szybkowar jest bez odstojników, to czym on się jeszcze tak bardzo różni od tego drugiego..? Jakiś knyw jest na pewno bo cena jest stosunkowo niska i jest tych wynalazków pełno na allo..
Pozdrawiam


slimsteel
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 24 mar 2018, 11:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, whiskey (na razie niestety sklepowa)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: slimsteel » poniedziałek, 26 mar 2018, 21:47

Witam...
Moja ciekawość wzięła górę nad czekaniem za gotową odpowiedzią... Przestudiowałem kilkadziesiąt postów i już co nieco wiem;)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

seneka
500
Posty: 539
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: seneka » piątek, 27 kwie 2018, 19:41

I do jakich wniosków doszedłeś ?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

Licho
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 18:57
Krótko o sobie: Emigrantka zarobkowa
Ulubiony Alkohol: Jałowcówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Biała Chrobacja/Wallonia
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: Licho » niedziela, 29 kwie 2018, 10:14

slimsteel pisze:Witam...
Moja ciekawość wzięła górę nad czekaniem za gotową odpowiedzią... Przestudiowałem kilkadziesiąt postów i już co nieco wiem;)
Pozdrawiam

Też jestem ciekawa tych wniosków. Napiszesz krótkie podsumowanie?
Licho nie śpi,
Licho czuwa,
Licho psoci,
jak się uda...


slimsteel
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 24 mar 2018, 11:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, whiskey (na razie niestety sklepowa)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: slimsteel » wtorek, 22 maja 2018, 21:32

Witam ponownie po długiej przerwie...
Niestety z braku czasu musiałem chwilowo przerwać temat destylarki...ale nagromadziłem trochę potrzebnych materiałów. Proszę o opinię, czy się nadają na prosty pot-still..:
> keg 30l
> grzałka 1400Wx2000W
> rura na kolumnę fi 63,5 - 1100mm
> rura na chłodnicę również fi 63,5 - 400mm, spirala fi 10 - 3000mm.
> dwa śrubunki SMS
> wypełnienie - zmywaki inox z denaru

Piszcie czy będzie ok, czy coś zmienić. Jak będzie troszku czasu, to zabiorę się za spawanie
Pozdrawiam,
wąski

Awatar użytkownika

Licho
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 18:57
Krótko o sobie: Emigrantka zarobkowa
Ulubiony Alkohol: Jałowcówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Biała Chrobacja/Wallonia
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: Licho » środa, 23 maja 2018, 16:07

Wszystko ok. Ale jak chcesz śmierdziela to po co ta rura? Ona Ci oczyści ze smrodku destylat. Połącz kega od razu z chłodnicą. Chyba, że Ci się priorytety zmieniły w trakcie. :D
Licho nie śpi,
Licho czuwa,
Licho psoci,
jak się uda...

Awatar użytkownika

masterpaw2
900
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Pierwszy potstill

Postautor: masterpaw2 » środa, 23 maja 2018, 18:03

Wąski, Ty masz już prawie materiał na aabratka, więc może w tym kierunku podążaj, poczytaj, popatrz na różne projekty i podejmij słuszną decyzję. Na prostego PS wystarczy i pół metra rury.
A Tobie Licho się dowcip wyostrzył :ok: :D
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Wróć do „Destylatory pot-still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości