Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Anubis »

Witam
Czy ktoś rozcieńczał spirytus wyciśniętym sokiem z arbuza ? mam arbuzy z swojej własnej plantacji, bardzo słodka odmiana i zastanawiam się co wyjdzie gdy sokiem uzyskanym z wyciskarki rozrzedzi się spirytus, czy to będzie dobre.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: Zbynek80 »

Wódkę z sokiem z arbuza to piłem, smaczne
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: jurek1978 »

Masz spirytus. Masz arbuzy. Na tu czekać - zrób pierw z litra sobie preparatu. Niech się przegryzie i testuj i zdaj relację !
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: JanOkowita »

Rozcieńcz spirytus do 70% wodą, do 0,5 litra soku z arbuza wlej 0, 7 litra 70% i dodaj 200 ml wermutu lub sangrii. Będzie naprawdę smacznie!
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: lesgo58 »

W ten sposób można zrobić z każdym surowcem. A jeszcze lepsze efekty daje rozcieńczanie destylatów zamiast wodą sokiem z owoców z których był zrobiony destylat.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: jurek1978 »

Czyli jak robię cukrówkę to sokiem z buraków cukrowych ? :)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: lesgo58 »

Yes... :punk:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: kamilpl82 »

Ja kiedyś dla jaj na grilla uszykowałem chrzczonego arbuza, a zrobiłem go tak wycinasz mały otwór o średnicy szyjki od butelki z wódką, wkładasz w otwór szyjkę od butelki z wódką i czekasz aż pacjent wchłonie lek, po czym zostawiasz na dzień w lodówce aby się przegryzł i gotowe, smacznego.
Ps. chronić przed dziećmi.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: Anubis »

Wermuth też mam własnej roboty więc mogę tak zrobić :) mam 2 butelki litrowe wódki 70%, myślałem aby jedną przeznaczyć na nalewkę z papryki Chili którą parę razy robiłem (z własnych papryczek) i drugą wykorzystać pod te arbuzy bo są na prawdę słodkie, powstała by arbuzowa wódeczka tylko kwestia czy nie będzie "cienka' w smaku, może dosłodzić ? kupne smakówki pewnie robione są z zagęszczonego soku dla tego są tak aromatyczne a tu było by 1L wódki 70% i ok 600-650 ml czystego soku z arbuza.

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: Anubis »

Szkoda spirytusu, zrobiłem anyżówkę :)

endi251l
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: endi251l »

JanOkowita pisze:Rozcieńcz spirytus do 70% wodą, do 0,5 litra soku z arbuza wlej 0, 7 litra 70% i dodaj 200 ml wermutu lub sangrii. Będzie naprawdę smacznie!

Panie Janie co to jest te WERMUTU i SANGRII ??? Gdzie to kupić ???
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Rozcieńczenie spirytusu sokiem z arbuza

Post autor: Pretender »

Nie wermutu i sangrii a wermut i sangria. Naucz się odmieniać. Skoro umiesz pisać posty znaczy, że obsługę klawiatury i przeglądarki masz w stopniu podstawowym opanowaną, więc wpisz te słowa w wyszukiwarkę, możesz się zdziwić ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”