Nastaw z mango!!

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Smakosz88
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 6 kwie 2018, 21:24
Podziękował: 1 raz

Post autor: Smakosz88 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie!!Ostatnio kupiłem okazyjnie trzy skrzynki mango i postanowiłem zrobić z tego coś dobrego. Niestety nie spotkałem ani nie znalazłem wcześniej gotowego przepisu i postanowiłem przetrzeć szlaki ;) Mango było dojrzałe i bardzo słodkie więc po rozdrobnieniu wszystkiego wrzuciłem całość do wiadra 25l, dodałem 4kg cukru, kwasek cytrynowy i drożdże bayanus. Po tygodniu dorzucilem kg cukru i wszystko ładnie fermentowało. Gdy przestało chodzić przecedzilem wszystko przez sito i zostawiłem do sklarowania w chłodnym miejscu. Sklarowany nastaw destylowałem na zwykłym miedzianym pot stilu ze szklanym deflegmatorem B-) Aromat i smak destylatu na prawdę mnie zaskoczył oczywiście na plus :D

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z mango!!

Post autor: maniek86 »

Następnym razem spróbuj użyć glukozy.
Bimber forever !!!

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z mango!!

Post autor: rosjan »

Świetnie @Smakosz88!!!
Robiłem mango we wrześniu, a teraz starzeje w morwowej beczce. Może będziemy mieli okazję porównać smaki ;) ;) ;)
Pozdrawiam
Jachu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”