Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
montholio
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 12:14
Załączniki
Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: montholio » poniedziałek, 26 mar 2018, 20:48

Witam. Zrobiłem swoją pierwszą nalewkę z orzechów ziemnych z przepisu z forum (https://alkohole-domowe.com/nalewka/przepisy-na-nalewki-domowe/nalewka-na-orzechach-ziemnych.html). Dziś mija miesiąc jak nalewka jest w maceracie i chciałem ją przefiltrować. Moje pierwsze podejście to filtr od kawy, którym wyłożyłem wnętrze lejka, ale płyn spływał bardzo wolno a po chwili przestał. Potrzebuję pomocy, w jaki sposób mam przefiltrować tą nalewkę? Drugie moje pytanie odnosi się do tej niewielkiej ilości nalewki którą przefiltrowałem gdyż była mętna i kolor jej zmienił się na jasny żółty z intensywnie pomarańczowego czy to normalne przy tego rodzaju nalewce?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: zając_poziomka » piątek, 30 mar 2018, 07:31

Odcedź tą nalewkę z orzechów i pozostałych składników i zostaw ją w spokoju, na tydzień, dwa, miesiąc, albo ile będzie trzeba. Po pewnym czasie na dnie odłoży się osad, więc przepuść delikatnie przez filtr, za pomocą cienkiego wężyka, płyn znad osadu. Uważaj, żeby nie zmącić. Wtedy uzyskasz czystą, klarowną nalewkę. A to, co zostanie? Cóż, wypij :) Albo wrzuć z powrotem do kotła, żeby odzyskać cenny alkohol.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: Pretender » piątek, 30 mar 2018, 11:02

Zlej ją do smukłej butelki i wstaw do lodówki. Niska temperatura pomoże przy klarowanie. Dalej tak jak napisał kolega.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: masterpaw2 » sobota, 31 mar 2018, 02:18

Bardzo dobrym rozwiązaniem do wstępnej filtracji jest rękaw serowarski :
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7196826361
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: Pretender » sobota, 31 mar 2018, 11:56

Bardzo dobrym ale drogim

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: masterpaw2 » sobota, 31 mar 2018, 13:45

Nooo, kolego Pretender, jeśli weźmiemy poprawkę na to, że jest to wielokrotnego użytku, że jest to sprzedawane na metry (1m około 2 PLN), to wcale nie wychodzi tak drogo :freak: :)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: Pretender » sobota, 31 mar 2018, 13:47

Haha, czekałem na Twoją ripostę
Z aukcji nie wynika, że sprzedają na metry

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: masterpaw2 » sobota, 31 mar 2018, 14:34

Do riposty, to daleka droga jeszcze ;), a to, że sprzedaż jest również na metry wiem z autopsji :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: zając_poziomka » niedziela, 1 kwie 2018, 22:07

Zastanawia mnie wydajność tych rękawów. Mam worek filtracyjny, ale on działa tak samo, jak każdy filtr. Jak płyn jest w miarę klarowny, to da dobre wyniki, ale jak jest mętny, albo co gorsza gęsty i zawiera sporo "szlamu", to szybko się zapycha i płyn przestaje lecieć. Tego zwyczajnie nie da się przeskoczyć, a filtrowanie pewnych części nalewki nie ma po prostu sensu.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: Wald » niedziela, 1 kwie 2018, 22:45

zając_poziomka pisze:Jak płyn jest mętny, albo co gorsza gęsty i zawiera sporo "szlamu", to szybko się zapycha i płyn przestaje lecieć.
Ważny jest kształt worka filtracyjnego. To działa. Nie błyskawicznie, jak makaron na cedzaku, ale dokładnie, więc powoli. Do 8 litrowego słoja na ogórki, przelewam CO2, na rancie montuję worek filtracyjny, wlewam nalewkę do filtrowania, zamykam zakrętką i wstawiam do lodówki (zimą na balkon). Po 12 godzinach najczęściej płyn jest dokładnie odfiltrowany. Bardzo rzadko trzeba czekać dłużej. Nalewki, miody są czyste i co ważne, nie uszkodzone.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 1 kwie 2018, 22:52

Zając, koszt takiego rękawu jest niewielki, tak jak pisałem wcześniej około 2pln/m, a naprawdę robi dobrą robotę.
Ps. Na upartego, to i druszlak zapchasz, jak pulpę wlejesz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Autor tematu
montholio
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 12:14
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: montholio » piątek, 6 kwie 2018, 07:23

Wielkie dzięki za odpowiedzi, ale długo nikt nie odpisywał i poradziłem sobie zwykłym filtrem do kawy, wprawdzie trwało to ze dwie godziny ale jest klarowna ;-) pomimo tego dziękuje wszystkim.


wawaldek11
2000
Posty: 2327
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: wawaldek11 » piątek, 6 kwie 2018, 09:42

Dwie godziny, to nie jest długo przy filtrowaniu. Moja nalewka na śliwkach przemrożonych klaruje się od wtorku i kapie z prędkością kropelki na kilka minut ;)
Chyba zmienię wkład filtrujący, bo na początku kapie szybciej.
Nie wiem czy są owoce bardziej problematyczne do filtracji niż śliwki?
Pozdrawiam,
Waldek


silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: silvio2007 » piątek, 6 kwie 2018, 13:44

wawaldek11 nalewka śmietankowo-truskawkowa to istne szaleństwo do filtrowania, najmniej tydzień.


dan150
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 12 paź 2012, 03:07
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: dan150 » piątek, 6 kwie 2018, 19:01

Nalewka śmietanowo-truskawkowa najlepiej filtruje się przez worek filtracyjny stożkowy bawełniany.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: Wald » piątek, 6 kwie 2018, 19:50

Na takie wynalazki, w tym nalewka farmaceutów, mam swój sposób. Sposób podobny jak napisałem wyżej, tyle że słoiki 0,9 litra i filtry do kawy. Wszystko razy ok 10. Czyli 10 do 14 słoików, dwutlenek węgla, filtr do kawy, nalewka, zakrętka i kilka godzin. Ustawione wieczorem, a następnego dnia po pracy już nic z tego nie wyciśniesz. Czynność potarzana do wyczerpania nastawu. Tego nie przyśpieszysz, trzeba dużo cierpliwości, ale mnie chyba jej nie brak.

Uzupełniając mój poprzedni wpis, dodam, że generalnie wszystko klaruję naturalnie. Pomaga mi wyłącznie ojciec czas. Ściągam z nad osadów, a resztę właśnie do worków filtracyjnych. Czasami gdy mam tego dużo, wlewam to do wąskiej butelki i ponownie czekam na wyklarowanie. Dopiero takie resztki idą do "wora".
Trunki z dodatkowego klarowania i filtrowania, nigdy nie trafiają do gąsiorka zasadniczego. To są rzeczy do próbowania, bieżącego spożycia. Po pierwsze jakość, po drugie i trzecie też.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Szlumf
1850
Posty: 1881
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: Szlumf » piątek, 6 kwie 2018, 19:57

@ Wald.
CO2 robisz sam, czy kupujesz?

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: Wald » piątek, 6 kwie 2018, 20:03

Woda z octem 50/50 i szczypta sody oczyszczonej ze spożywczego.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: zając_poziomka » piątek, 6 kwie 2018, 20:38

wawaldek11 pisze:[...]Nie wiem czy są owoce bardziej problematyczne do filtracji niż śliwki?

Moim zdaniem wszystko, co jest na miodzie, klaruje się koszmarnie wolno. I trzeba kilku filtracji, żeby uzyskać czysty płyn.
Ale z własnego doświadczenia mogę potwierdzić, że śliwki też łatwe nie są. Butelkowałem krystalicznie czystą nalewkę. Po 4 miesiącach leżakowania, na dnie butelek, pojawił się osad.


wawaldek11
2000
Posty: 2327
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Filtrowanie nalewki orzechowej

Postautor: wawaldek11 » piątek, 6 kwie 2018, 21:28

Przy miodzie mam szybką wersję słodzenia: mam w zanadrzu pięciolitrową butlę ze sklarowanym już miodem z alko. Jak trzeba, to chlust i jest słodkie i klarowne. A miód klaruje się kilka lat. Jest gęsty tak pól na pół z alko 60%. Ostatni przy klarowaniu był czysty w środku, a na górze i dole były męty. Środek ściągnąłem wężykiem, reszta poszła do nalewek i dalszego klarowania grawitacyjnego.
Pozdrawiam,
Waldek


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości